Με το πέρας της σεζόν στην Basket League με την Νέα Κηφισιά, οι υποχρεώσεις για τον Ηλία Παπαθεοδώρου δεν τελειώνουν, καθώς μπροστά στον ίδιο και την Εθνική Εφήβων, υπάρχει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ηρακλείου Κρήτης. Ο Έλληνας κόουτς, μίλησε στον Sport 24 Radio για τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες γίνεται η προετοιμασία και τους στόχους της ομάδας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους νεαρούς Έλληνες παίκτες, τις ημιτελικές σειρές του πρωταθλήματος και την εμπειρία του δίπλα στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε:

Για την προετοιμασία της Εθνικής Εφήβων: «Είναι βεβαρυμμένο το πρόγραμμα. Ξεκινήσαμε από τη Δευτέρα και υπάρχουν προπονήσεις το πρωί και το απόγευμα. Είναι μία ειδική κατάσταση, καθώς δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα τα παιδιά που παίζουν στα πλέι οφ, με τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ. Αυτό μας κάνει τη ζωή δύσκολη, αφού ο κορμός των παικτών που θα είναι στο παγκόσμιο δεν είναι στην προετοιμασία και πιθανότατα θα μπουν κατευθείαν στα παιχνίδια. Επίσης, υπάρχει και το πρόβλημα με τον τραυματισμό του Κόνιαρη που και αυτός θα απουσιάσει. Υπάρχει καλή διάθεση, γίνεται σοβαρή προσπάθεια από τα παιδιά και ευελπιστώ να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν καλύτεροι στη διοργάνωση. Σίγουρα οι παίκτες έχουν διαφορετικές εικόνες, αφού είναι διαφορετικό να συμμετέχει κάποιος σε παιχνίδια με παίκτες υψηλού επιπέδου και διαφορετικό να έχει σημαντικό ρόλο στα πρωταθλήματα Β΄ , Γ΄ Εθνικής. Δυστυχώς, λόγω των πλέι οφ, δεν έχουμε τη δυνατότητα να προπονηθούμε όλοι μαζί και να συνδυάσουμε το ταλέντο των παικτών μικρότερων κατηγοριών με την ποιότητα και τις εικόνες των παιδιών από τις υψηλότερες κατηγορίες. Τώρα έχουμε 13 παιδιά στην προετοιμασία και από αυτά θα μείνουν στην τελική επιλογή έξι ή επτά. Όλοι ήξεραν ότι υπάρχει το παγκόσμιο, αλλά κανείς δε μερίμνησε ώστε τα πλέι οφ να τελειώσουν νωρίτερα. Υπήρχαν τέσσερα κενά σαββατοκύριακα, στα οποία δεν παίξαμε πρωτάθλημα και δεν καταλάβαμε ποτέ το λόγο. Αυτό αφορά γενικά το μπάσκετ και όχι μόνο την Εφήβων, διότι μετά αναρωτιόμαστε γιατί δεν παίζει στην εθνική ο Διαμαντίδης και γιατί δεν πηγαίνουν στην προετοιμασία όλοι οι παίκτες. Οι παίκτες δίνουν 60 παιχνίδια τη σεζόν και έχουν να ξεκουραστούν μόνο δύο με τρεις εβδομάδες. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ«.

Για τους στόχους της ομάδας: «Βασικός στόχος των κλιμακίων των εθνικών ομάδων είναι να δίνουν ευκαιρίες σε νέους παίκτες, για να δείχνουν οι αθλητές σε ποιο επίπεδο είναι, καθώς πρόκειται για παιδιά που έχουν μικρό ρόλο στις ομάδες τους και δεν αγωνίζονται πολύ. Είναι πολύ βασικό για αυτούς οι εθνικές να τους δίνουν χρόνο, για να τους γνωρίσει ο κόσμος, αλλά και να πάρουν αυτοπεποίθηση, αντιμετωπίζοντας παιδιά της ηλικίας τους. Για την ακρίβεια τους κορυφαίους στην ηλικία τους. Είναι σημαντικό και για τις ομάδες, ώστε να καταλάβουν σε ποιους αθλητές έχουν επενδύσει, καθώς είναι δύσκολο παιδιά 17-18 χρονών να έχουν σημαντικό ρόλο σε μεγάλα κλαμπ. Παίζοντας στις εθνικές οι παίκτες δίνουν ένα επιπλέον κίνητρο στις ομάδες που ανήκουν να δουλέψουν μαζί τους. Επίσης, σημαντικό είναι να δημιουργούμε παίκτες για να μπορούν να παίξουν στην μεγάλη εθνική. Όσον αφορά το τουρνουά, βάζοντας μέσα τον παράγοντα τύχη και την κατάσταση στην οποία θα βρεθούμε στο τουρνουά να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο με βάση την εικόνα και την απόδοσή μας«.

Για τον Γιάννη Μιχαλούτσο: «Είναι δύο χρόνια στην Ισπανία και έχει τα χαρακτηριστικά του ισπανικού πρωταθλήματος. Είναι πολύ γρήγορος, καλός στο «ανοικτό» γήπεδο και στο επιθετικό τρανζίσιον. Αν πάρει την μπάλα με πλεονέκτημα μετά το κέντρο, έχει πολλές πιθανότητες να βάλει καλάθι. Έχει πολλά να βελτιώσει στην τακτική και στην ατομική τεχνική. Είναι εξελίξιμος και το καλοκαίρι μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα, οπότε θα απασχολήσει αρκετές ομάδες«.

Για τον Γιώργο Τσαλμπούρη: «Έχει εξαιρετική σωματοδομή. Είναι 2,13 με μακριά άκρα, αλλά αθλητικά δεν είναι τόσο καλός και θέλει δουλειά. Είναι στο Iowa, ένα σκληρό κολλέγιο με καλό προπονητή, δεν είχε, όμως, χρόνο συμμετοχής. Πάντως, σε σχέση με πέρσι γύρισε βελτιωμένος σε φυσική κατάσταση, αλλά χρειάζεται δουλειά για να δείξει αυτό που πραγματικά μπορεί να κάνει. Για το ύψος του έχει καλή τεχνική, σουτάρει ακόμα και τρίποντο και έχει καλά στοιχεία στο χαρακτήρα του. Θέλει να έχει υπομονή και οι άλλοι να έχουν μαζί του υπομονή. Μπορεί να αργήσει να πάρει… μπροστά, αλλά αξίζει να του δοθεί ο χρόνος. Του αρέσει να παίζει στο «4» και μπορεί να παίξει εκεί αφού σουτάρει και πασάρει καλά. Το βασικό του μειονέκτημα είναι στο ένας εναντίον ενός, αλλά αυτό μπορεί να το δουλέψει για να το βελτιώσει«.

Για τον Κώστα Μήτογλου: «Παρότι ήταν πρωτοετής στο Wake Forrest είχε αρκετό χρόνο συμμετοχής. Ήταν τυχερός διότι έπεσε σε μία πολύ μέτρια φουρνιά και του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει πολύ, 20 με 23 λεπτά. Χρόνο με το χρόνο βελτιώνεται σε όλα τα επίπεδα, σωματικά, πνευματικά και σε θέματα τεχνικής και δύναμης. Ήρθε διαφορετικός στο κορμί του από πέρσι. Είναι ένας παίκτης που θα μας απασχολήσει γρήγορα και για την ανδρική ομάδα και μπορεί να κάνει μεγάλη καριέρα στην Αμερική. Δεν είναι έτοιμος ακόμα, έχει πολλά πράγματα να μάθει, αλλά οι προδιαγραφές και ο τρόπος εξέλιξής του μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι είναι εξελίξιμος αρκεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Είναι συγκεντρωμένος, σεμνός, ταπεινός και δουλεύει. Έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται ένας αθλητής για να προχωρήσει«.

Για το ζευγάρι των ημιτελικών μεταξύ Παναθηναϊκού και Π.Α.Ο.Κ.: «Είναι ζευγάρι με ιδιομορφία. Ο Παναθηναϊκός έχει σημαντικές απουσίες, αφού λείπουν ο Γκιστ, ο Παππάς και Μπατίστα, ενώ ο Διαμαντίδης έπαιξε μόνο στο δεύτερο παιχνίδι. Περιμέναμε τον Π.Α.Ο.Κ. πιο ανταγωνιστικό σε μεγαλύτερο διάστημα. Προσπάθησε και στα πρώτα δύο ματς, είχε καλά διαστήματα, αλλά δεν είχε διάρκεια. Για να μπορέσεις να είσαι ανταγωνιστικός στο Ο.Α.Κ.Α., ειδικά σε ματς πλέι οφ και όχι κανονικής περιόδου, οφείλεις να έχεις καλή απόδοση σε μεγάλο διάστημα. Ο Παναθηναϊκός ήταν συσπειρωμένος και ενεργοποιοημένος. Ήταν πιεστικός στην άμυνα του, έπαιξε σκληρά και κατάφερε και πήρε δύο νίκες. Μπορεί ο Π.Α.Ο.Κ. να πλησίασε σε κάποια σημεία, αλλά ο Παναθηναϊκός έλεγξε το παιχνίδι σε μεγάλο βαθμό. Αυτή την εποχή ο Παναθηναϊκός έχει δύο σημαντικά μειονεκτήματα τα οποία, όμως, τα έχει μετατρέψει σε πλεονεκτήματά: Πρώτον ότι υπάρχει καινούριο προπονητικό τιμ, το οποίο βάζει νέα πράγματα σε άμυνα και επίθεση και επίσης ότι υπάρχουν κάποια παιδιά που θέλουν να αποδείξουν πράγματα στους προπονητές. Δεύτερον, οι απουσίες δημιουργούν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, με τους παίκτες να δίνουν πολύ παραπάνω από τις δυνατότητές τους. Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός αξιοποίησε τον παράγοντα έδρα, ακόμα και στο πρώτο ματς. Όλα αυτά του έδωσαν μεγαλύτερη συγκέντρωση και αποφασιστικότητα. Για τον Π.Α.Ο.Κ. είναι μεγάλη η απώλεια του Βον, που είναι απαραίτητος στα εκτός έδρας παιχνίδια, με το κορμί, τα ριμπάουντ, την άμυνα στο πικ ΄ν΄ ρολ. Ο Π.Α.Ο.Κ. δεν έχει παίκτη για να καλύψει το κενό του«.

Για τους νέους παίκτες του Παναθηναϊκού: «Είναι δύο διαφορετικού είδους παίκτες που καλούνται να πέσουν στα βαθιά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να μάθουν τον τρόπο με τον οποίο παίζει η ομάδα. Ο Κούπερ έχει παίξει στην Ελλάδα, είχε καλή χρονιά με τον Π.Α.Ο.Κ. Ώρα με την ώρα γίνεται καλύτερος, πιο δημιουργικός, καθώς έχει αυτή την ικανότητα. Είναι ένας παίκτης που έλλειπε από τον Παναθηναϊκό, καθώς είναι ένας πλέι μέικερ που θα πάρει την μπάλα από τα χέρια του Διαμαντίδη, θα είναι πιο απειλητικός από τον Νέλσον και είναι και εξαιρετικός δημιουργός. Είναι σημαντικό κομμάτι στον τρόπο που θέλει να παίξει η ομάδα, δηλαδή με σκληρή άμυνα και να «ανοίγει» τον αιφνιδιασμό έχοντας πιο πολλές κατοχές και περισσότερους πόντους στο τρανζίσιον. Αυτό ο Κούπερ μπορεί να το κάνει πάρα πολύ καλά ειδικά στα εντός έδρας παιχνίδια.

Ο Μόργκαν είναι για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο. Δείχνει ότι έχει καλή επαφή με το καλάθι, είναι σκληρός και τελειώνει τις φάσεις μέσα στη ρακέτα με αρκετούς τρόπους. Αυτό που διαπίστωσα ως πρόβλημα είναι στην άμυνα και στην ομαδική τακτική. Χρειάζεται χρόνο, αλλά είναι ερωτηματικό το αν θα προσαρμοστεί στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού«.

Για τη σειρά του Ολυμπιακού με τον Άρη: «Να πως και για τις δύο σειρές ότι φαίνονται πολύ ξεκάθαρα οι διαφορές που έχουν οι δύο ομάδες με τις υπόλοιπες, ακόμα και όταν οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν προβλήματα. Όταν στοχεύσουν παιχνίδια η διαφορά τους με τις υπόλοιπες ομάδες είναι μεγάλη.

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του είναι σε εξαιρετική κατάσταση, κάτι που είχε φανεί και μετά το Final 4 και αυτά που έλεγαν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού. Υπάρχει πάρα πολύ καλή ψυχολογία και είναι συγκεντρωμένος στο στόχο του, που είναι το πρωτάθλημα. Είναι πολύ δυνατός φέτος και μετά την πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα και την ανατροπή στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ πήρε μεγάλα αποθέματα αυτοπεποίθησης και ψυχολογίας και όλη αυτή η καλή ενέργεια βγαίνει στο γήπεδο. Έχει μεγάλο ρόστερ και δεν έχει σοβαρούς τραυματισμούς.

Όσον αφορά τον Άρη, θα πω κάτι που έχει πει και ο προπονητής του, δηλαδή ότι δεν έχει μεγάλη ποιότητα. Είναι επιτυχία που είναι στην τετράδα. Έχει άλλα χαρακτηριστικά που τον έφεραν σε αυτό το επίπεδο και όχι η ποιότητα. Οι μεγάλες διαφορές οφείλονται επίσης και στις απουσίες στο «1» και το «5». Πιστεύω ότι ο Άρης μαζεύει τα κομμάτια του με στόχο τον μικρό τελικό με τον Π.Α.Ο.Κ.«.

Για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και την ευκαιρία που είχε να παρακολουθήσει προπονήσεις της Φενέρ:«Η ομάδα γύρισε από το Final 4 τη Δευτέρα αργά το βράδυ και την Τρίτη είδα την πρώτη προπόνηση. Όλοι ήταν στο 100%, υπήρχε συγκέντρωση και ένταση ακόμα και την παραμονή του αγώνα. Θεωρώ ότι ήταν σε εξοντωτικούς ρυθμούς. Ο Ομπράντοβιτς έχει αύρα που σε εμπνέει και τεράστια προσωπικότητα. Δεν έκανε μαγικά πράγματα. Αντιθέτως έκανε τα απλά, αλλά υπήρχαν παίκτες που υποστήριζαν στο 100% αυτό που έπρεπε να κάνουν και με τεράστια αυτοσυγκέντρωση. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες και ο τρόπος μετάδοσης αυτών που λέει τον έχουν κάνει να είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών. Για μένα είναι ο κορυφαίος και ήταν μία εξαιρετική εμπειρία και πολύ σημαντικό το γεγονός ότι βρέθηκα εκεί. Μπόρεσα να δω πράγματα τα οποία φανταζόμουν, αλλά καμιά φορά η φαντασία είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Τίποτα δε γίνεται τυχαία».