Η κούραση και η φθορά των φάουλ στο τελευταίο δεκάλεπτο ήταν στοιχεία ικανά να στερήσουν από την Εθνική ομάδα Παίδων τη νίκη στην αναμέτρηση με αντίπαλο την Γαλλία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα γνώρισε την ήττα με 70-59, αλλά παρουσιάστηκε για ακόμα ένα παιχνίδι πολύ ανταγωνιστικό δείχνοντας πως… τα καλύτερα έρχονται. Παρά το αρνητικό αποτέλεσμα, η Ελλάδα προκρίθηκε στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τις Σερβία (23/07, 15:45), Γερμανία (24/07, 18:30) και Λιθουανία (25/07, 15:45).

Όπως και στα προηγούμενα δύο παιχνίδια της διοργάνωσης, η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα με το πόδι πατημένο στο γκάζι. Η ομάδα του Μάνου Μανουσέλη μπήκε δυνατά στο παρκέ και με τον Οικονομόπουλο να… παίρνει το “όπλο” του και να “πυροβολεί” δύο φορές από την περιφέρεια πήρε γρήγορα προβάδισμα τεσσάρων πόντων (4-8).

Καθώς περνούσαν τα λεπτά ο Σταμάτης συνέχισε από εκεί που… σταμάτησε χθες το βράδυ και μοιράζοντας απλόχερα ασίστ στους συμπαίκτες του συνέβαλλε τα μέγιστα στην αύξηση της διαφοράς, η οποία στο τέλος της πρώτης περιόδου έφτασε τους 11 πόντους (9-20).

Κι αν το καλό ξεκίνημα ήταν χαρακτηριστικό της Ελλάδας στα πρώτα δύο ματς του Ευρωμπάσκετ, τότε το… κακό δεύτερο δεκάλεπτο είναι και αυτό χαρακτηριστικό της. Οι παίκτες της “γαλανόλευκης” έχασαν τον ρυθμό τους και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Η Γαλλία πίεσε περισσότερο στην άμυνα με αποτέλεσμα να ρίξει τη διαφορά με συνοπτικές διαδικασίες στο καλάθι (20-22 στο 14′).

Ο Σταμάτης συνεπικουρούμενος από τους υπόλοιπους Έλληνες περιφερειακούς προσπαθούσε να φέρει και πάλι την Εθνική μας μπροστά στο σκορ με μεγαλύτερη διαφορά, αλλά όσο ο Χαραλαμπόπουλος παρέμενε “κλεισμένος” από την γαλλική άμυνα, κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο. Και σα να μην έφτανε αυτό, οι “τρικολόρ” πήραν κεφάλι στο σκορ στο 16ο λεπτό (29-26), το οποίο και διατήρησαν μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου (36-32).

Κι αν στο πρώτο εικοσάλεπτο ο Χαραλαμπόπουλος έμοιαζε εξουδετερωμένος, στην επανάληψη πήρε μπρος και μαζί με τον Παπαγιάννη έδωσαν πολλές λύσεις τόσο κάτω από το καλάθι, όσο και μακριά από αυτό. Η Ελλάδα πήρε εκ νέου το προβάδισμα στο 26ο λεπτό (41-42), αλλά η χαρά της δεν κράτησε για πολύ αφού οι Γάλλοι με μπροστάρη τον Ντουσουλιέ επέστρεψαν σε θέση οδηγού (48-45, 51-47, 53-51).

Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αισθητά στα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου. Οι δύο ομάδες ήταν άστοχες και σε συνδυασμό με τα πολλά λάθη δεν μπόρεσαν να “τρέξουν” κάποιο σερί. Αυτό, όμως, ευνοούσε τους “τρικολόρ”, οι οποίοι διατηρούσαν -έστω και δύσκολα- το (μικρό) προβάδισμα που είχαν (57-55 στο 35′).

Το γεγονός ότι η Ελλάδα συμπλήρωσε γρήγορα τα πέντε ομαδικά φάουλ σε αντίθεση με τη Γαλλία, που δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα στον συγκεκριμένο τομέα, ήταν αρκετά για να δώσουν στους αντιπάλους μας την ευκαιρία να “φθείρουν” παίκτες – κλειδιά της Ελλάδας και πηγαίνοντας στη “γραμμή της φιλανθρωπίας” να αυξήσουν το προβάδισμά τους (62-55 στο 37′). Η επιθετική δυστοκία των τελευταίων λεπτά δεν έδωσε την ευκαιρία στη “γαλανόλευκη” να διεκδικήσει το ροζ φύλλο αγώνα, με αποτέλεσμα να γνωρίσει την πρώτη της ήττα στο Ευρωμπάσκετ Παίδων με 70-59.

Τα δεκάλεπτα: 9-20, 36-32, 53-51, 70-59.
ΓΑΛΛΙΑ: Μαρό, Φεντενσιέ 5, Ορύ 13 (3), Σαρλ-Κατρίν, Ντουσουλιέ 25 (5), Μανά, Μισέλ, Βαλέζ 10, Καβαλιέρ 2, Γκομπόλντ 5, Ελιεζέρ-Βανερό 10 (2), Σμοκ.
ΕΛΛΑΔΑ: Τολιόπουλος, Τσιόγκας, Κοττάς 5, Οικονομόπουλος 10 (2), Τσαμπούρης, Ζόρζος 6 (1), Σκουλίδας, Μήτογλου 2, Ανδρεάδης 1, Σταμάτης 14 (1 τρίπ., 6 ασ.), Παπαγιάννης 12, Χαραλαμπόπουλος 9 (8 ριμπ.).