Μετά από πέντε συνεχόμενες νίκες, η Εθνική ομάδα των Εφήβων ηττήθηκε από την Ιταλία με 82-62 σε αγώνα κατάταξης για τις θέσεις 9 έως 12. Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου στάθηκε όρθια για τρία δεκάλεπτα, αλλά στην τελευταία περίοδο η κούραση σε συνδυασμό με την απουσία του Γιώργου Διαμαντάκου δεν της έδωσαν τη δυνατότητα να πάρει τη νίκη. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Λετονίας αύριο κόντρα στον ηττημένο της αναμέτρησης ΤσεχίαΑγγλία με φόντο την 11η θέση της διοργάνωσης.

Η Ιταλία ξεκίνησε ελαφρώς καλύτερα το παιχνίδι με αποτέλεσμα να πάρει από νωρίς κεφάλι στο σκορ, την ίδια ώρα που η Ελλάδα στηρίχθηκε επιθετικά στον Σταμάτη. Ο βραχύσωμος κόμπο γκαρντ ήταν αυτός που έδωσε τη λύση στην πρώτη περίοδο αφού σκοράροντας κατά ριπάς κράτησε όρθιο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Όταν, μάλιστα, μπήκαν και τα περιφερειακά σουτ (3/6 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο), η “γαλανόλευκη” έκανε την ανατροπή αποκτώντας αέρα τριών πόντων (21-18) με τη συμπλήρωση δέκα λεπτών αγώνα.

Το ντέρμπι συνεχίστηκε για αρκετή ώρα στο δεύτερο δεκάλεπτο, αλλά η “σκουάντρα ατζούρα” ανέβασε σταδιακά την απόδοσή της. Εκμεταλλευόμενη και το “ξέσπασμα” του Λακουιντάνα, η Ιταλία πήρε προβάδισμα εννέα πόντων (38-29) στο 18ο λεπτό, αλλά η απάντηση από πλευράς Ελλάδας ήταν άμεση αφού με συνεχόμενους πόντους του Λιάπη, η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου έκλεισε το πρώτο μέρος όντας πίσω στο σκορ με πέντε πόντους (38-33).

Στην επανάληψη, η εικόνα της αναμέτρησης δεν άλλαξε σημαντικά αφού οι Ιταλοί διατηρούσαν εύκολα ή δύσκολα το προβάδισμα. Κάνοντας, μάλιστα, ένα μικρό “ξέσπασμα” στην τέταρτη περίοδο, μπόρεσαν να κάνουν πολύ πιο εύκολο το έργο τους.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έμεινε από δυνάμεις στα τελευταία δέκα λεπτά του αγώνα δίνοντας την ευκαιρία στην Ιταλία να ανεβάσει το δείκτη του σκορ και να φτάσει στη νίκη με 82-62.

Τα δεκάλεπτα: 18-21, 38-33, 58-51, 82-62.
ΙΤΑΛΙΑ (Καπομπιάνκο): Σπίσου 6 (2), Μακαφέρι 7 (2), Ακέλε 7, Λακουιντάνα 19 (3), Βενκάτο, Νόμπιλε 10, Φοντέκιο 19, Μπαλντάσο 5 (1), Ολίβα 2, Βεντοβάτο 7, Ντονζέλι, Κούτσι.
ΕΛΛΑΔΑ (Παπαθεοδώρου): Τολιόπουλος 6, Παπαδιονυσίου 11 (3), Κεφάλας, Σπυριδωνίδης 3 (1), Μήτογλου 4, Σπυρόπουλος 4, Χατζηνικόλας 3 (1), Λιάπης 10, Κουζέλογλου 4, Σταμάτης 11 (1), Κώττας 6.