Με τον πλέον ιδανικό τρόπο ξεκίνησε η Εθνική ομάδα Νέων Ανδρών τις υποχρεώσεις της για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Εσθονία. Η “γαλανόλευκη” επιβλήθηκε της Σερβίας με 79-73 στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής (σ.σ.: η Ελλάδα είχε ρεπό χθες) της πρώτης φάσης και έκανε ένα σημαντικό βήμα για την πρόκρισή της στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Πρώτος σκόρερ για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αναδείχθηκε ο Ιωάννης Παπαπέτρου (18 πόντοι), ενώ τον ακολούθησαν οι Γιαννούλης Λαρεντζάκης (17 πόντοι), Λευτέρης Μποχωρίδης (16 πόντοι) και Γιάννης Αντετοκούνμπο (14 πόντοι).

Το άγχος της πρεμιέρας και η… κυριαρχία του Μαρίνκοβιτς κάτω από τα δύο καλάθια ήταν τα δύο στοιχεία που χαρακτήρισαν το κακό ξεκίνημα της Εθνικής μας στο παιχνίδι. Το τραγικό ποσοστό (3/14), άλλωστε, με το οποίο σούταραν οι παίκτες του Κώστα Μίσσα στα πρώτα λεπτά του αγώνα ήταν ενδεικτικό της εικόνας της αναμέτρησης, πόσω μάλλον η υπεροχή των “πλάβι” στον τομέα των ριμπάουντ (17-9 στο 8′).

Σταδιακά, όμως, η “γαλανόλευκη” βρήκε τον τρόπο να ελέγξει τον ρυθμό και παίρνοντας σκορ κυρίως από το δίδυμο των ΜποχωρίδηΛαρεντζάκη, να πλησιάσει τους Σέρβους (20-16) με την ολοκλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου.

Ήταν σαφές πως οι αντίπαλοί μας θα στηριζόντουσαν στην υπεροχή τους κάτω από τα δυο καλάθια, κάτι που αποτυπώθηκε τόσο με τους 15 πόντους που πρόλαβε να σημειώσει ο Μαρίνκοβιτς μέχρι το πρώτο μισό της δεύτερης περιόδου, όσο και από το γεγονός πως ήταν άστοχοι στα περισσότερα σουτ που επιχείρησαν πίσω από τα τέσσερα μέτρα.

Έτσι, η ομάδα του Κώστα Μίσσα μπόρεσε σταδιακά να επιστρέψει εκ νέου στο παιχνίδι και “τρέχοντας” σερί 11-0 σε διάστημα δυόμιση λεπτών να μετατρέψει το εις βάρος της -10 (30-20) σε +1 (31-30), με τον επιθετικό πλουραλισμό της Εθνικής να είναι το σήμα κατατεθέν σε αυτό το διάστημα.

Εν τέλει, το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την Ελλάδα να βρίσκεται μπροστά στο σκορ με 38-35 και τον Μποχωρίδη να είναι αυτός που… έδινε τον τόνο αφού με τους 11 πόντους που είχε σημειώσει μέχρις αυτό το διάστημα ήταν ο πρώτος σκόρερ της “επίσημης αγαπημένης”.

Στην επανάληψη, το δυναμικό ξεκίνημα του Παπαπέτρου με τα συνεχόμενα καλάθια που πέτυχε έφεραν την Εθνική μας στο +5 (44-39), αλλά από εκείνο το σημείο η υπεροχή των Σέρβων ήταν καταφανής. Τα πολλά “γαλανόλευκα” λάθη συνδυάστηκαν από το “ξέσπασμα” του Μίτροβιτς στην επίθεση με αποτέλεσμα οι “πλάβι” να τρέξουν σερί 14-0 και να προηγηθούν με 55-44 στο 26ο λεπτό.

Το τάιμ άουτ που πήρε σε εκείνο το χρονικό σημείο ο Κώστας Μίσσας περιόρισε το πρόβλημα, αλλά οι παίκτες του Βλάντιμιρ Γιοβάνοβιτς παρέμεναν σε θέση οδηγού μέχρι το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, το οποίο τους βρήκε να έχουν αέρα πέντε πόντων (59-54).

Το ντέρμπι καλά κρατούσε ακόμα και στα τελευταία δέκα λεπτά της αναμέτρησης αφού καμία εκ των δύο ομάδων δεν μπορούσε να “χτίσει” μία διαφορά ασφαλείας. Οι δεύτερες επιθέσεις που κέρδισαν οι Σέρβοι στο πρώτο ημίχρονο μειώθηκαν σημαντικά στην τελευταία περίοδο αφού η “γαλανόλευκη” έλεγξε τους αιθέρες.

Όταν, μάλιστα, μπήκαν κάποια περιφερειακά σουτ από τους Λαρεντζάκη και Αντετοκούμπο, τότε η Εθνική μας μπόρεσε να προηγηθεί με 68-63 στο 35ο λεπτό, ενώ λίγο αργότερα το προβάδισμά της μειώθηκε στους τρεις πόντους (70-67 στο 38’).

Στα τελευταία δύο λεπτά του αγώνα, το σκηνικό της αναμέτρησης δεν άλλαξε αφού η ομάδα του Κώστα Μίσσα παρέμεινε μπροστά στο σκορ, παρά τις προσπάθειες των Σέρβων να ανατρέψουν τα δεδομένα. Έτσι, έκανε… ιδανικό ξεκίνημα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και, πλέον, μπορεί να αισθάνεται πιο δυνατή εν όψει των επόμενων αναμετρήσεων της πρώτης φάσης.

Τα δεκάλεπτα: 16-20, 38-35, 54-59, 79-73.
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μποχωρίδης 16 (2), Λαρεντζάκης 17 (2), Παπαπέτρου 18 (3), Καραμαλέγκος 1, Σλαφτσάκης 2, Μήτσιαλος, Αντετοκούνμπο 14 (2), Μελισσαράτος 2, Αγραβάνης 9, Καμπερίδης.
ΣΕΡΒΙΑ (Γιοβάνοβιτς): Ρέλιτς 4, Κρστιτς 8, Μαρίνκοβιτς 17, Αβράμοβιτς 2, Μίτροβιτς 15, Μιλιένοβιτς 10 (1), Άντριτς 8 (2), Μπόγιτς, Μιλόσεβτις, Μπεζμπρράντιτσα 9 (1), Γιάνκοβιτς.