Μπορεί να έπαιξε κακό μπάσκετ για μεγάλο χρονικό διάστημα και να υπέπεσε σε σωρεία λαθών (23!), αλλά η Εθνική ομάδα των Παίδων ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Ουκρανία. Η ομάδα του Μάνου Μανουσέλη επικράτησε στην πρεμιέρα του Βελγίου με 63-52, καταφέρνοντας να ξεπεράσει τόσο το εμπόδιο των αντιπάλων της όσο και το… άγχος που έδειξε να την “πνίγει” στο πρώτο ημίχρονο.

Πρώτος σκόρερ για την Ελλάδα αναδείχθηκε ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο οποίος σημείωσε, μάλιστα, νταμπλ νταμπλ (16 πόντοι, 11 ριμπάουντ), με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο να προσθέτει άλλους 13 πόντους. Αυτοί που, όμως, έκαναν τη διαφορά, αν και αυτό δεν αποτυπώθηκε με αριθμούς, ήταν οι Αντώνης Κόνιαρης (8 πόντοι, 3 κλεψίματα) και Διονύσης Σκουλίδας (8 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ) καθώς η παρουσία τους (κυρίως στην άμυνα) ήταν καταλυτική.

Η νευρικότητα και το άγχος χαρακτήριζε το παιχνίδι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στα πρώτα δέκα λεπτά της αναμέτρησης. Οι κακές επιλογές στην επίθεση και τα πολλά λάθη, άλλωστε, ήταν δύο στοιχεία της εικόνας της “γαλανόλευκης” στην επίθεση, με τις κακές επιστροφές και τις καθυστερημένες περιστροφές στην άμυνα να… συμπληρώνουν το καρέ των “κακών”.

Έτσι, το Βέλγιο βρήκε την ευκαιρία να πιστέψει πως μπορεί να “κάνει τη ζημιά“. Παρόλ’ αυτά, η αστοχία των παικτών του Βινσέν Μπουφιού δεν τους επέτρεψε να ξεφύγουν στο σκορ, με το παιχνίδι να είναι κακό ποιοτικά.

Η είσοδος του Σκουλίδα έδωσε… ώθηση στην Ελλάδα στην άμυνα, αλλά στην επίθεση τα πράγματα εξακολουθούσαν να είναι άσχημα. Και σα να μην έφτανε αυτό ήρθε το καλάθι του Κασέρο με τη λήξη του α’ δεκαλέπτου για να “γράψει” το 14-11 για τα ελληνικά χρώματα.

Στη δεύτερη περίοδο, η γενικότερη μετριότητα συνεχίστηκε για περίπου εφτά λεπτά. Η ομάδα του Μάνου Μανουσέλη δεν μπορούσε να βρει ρυθμό στην επίθεση, κάτι που σε συνδυασμό με τα συνεχόμενα καλάθια των Βέλγων σε καταστάσεις αιφνιδιασμού και τα τρίποντα του Κασέρο έδωσαν στους αντιπάλους μας αέρα δύο πόντων (22-20) στο 15ο λεπτό.  Σουτάροντας, άλλωστε, με 8/24 εντός παιδιάς μέχρις εκείνο το σημείο, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν μπορούσε να πετύχει κάτι καλύτερο. 

Μόλις, όμως, ο ομοσπονδιακός τεχνικός άλλαξε το σχεδιασμό του και παρέταξε την Ελλάδα χωρίς “καθαρό” σέντερ, τα πράγματα βελτιώθηκαν. Η “γαλανόλευκη” πίεσε σε όλο το γήπεδο, εκνεύρισε το Βέλγιο και σε συνδυασμό με τη βελτίωση του Χαραλαμπόπουλου πήρε κεφάλι στο σκορ. Κρατώντας, μάλιστα, το συγκρότημα του Βινσέν Μπουφιού χωρίς πόντο για περίπου τρία λεπτά, μπόρεσε να πάει στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα έχοντας αέρα οκτώ πόντων (28-36), μα πάνω απ όλα καλύτερη ψυχολογία εν όψει της επανάληψης.

Το “κλικ” που έψαχνε η Ελλάδα για να ανεβάσει την απόδοσή της ήταν η πίεση πάνω στη μπάλα. Κάτι το οποίο έκανε άριστα για κάτι περισσότερο από πέντε λεπτά στην τρίτη περίοδο ο Κόνιαρης.

Ο πόιντ γκαρντ της “γαλανόλευκης” ήταν ο παίκτης, ο οποίος με την απόδοσή του, αλλά κυρίως την αμυντική του ικανότητα έδωσε στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα την ώθηση να… αφήσει πίσω το άγχος και να παίξει με αυτοπεποίθηση. Τα πολλά λάθη από πλευράς Βελγίου ήρθαν ως φυσικό επακόλουθο αυτής της πίεσης, όπως, επίσης, και το γεγονός πως η ομάδα του Βινσέν Μπουφιού έμεινε για περίπου εφτά λεπτά χωρίς πόντο (28-45 στο 27′).

Κάπου εκεί, όμως, επήλθε χαλάρωση για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, με αποτέλεσμα η διαφορά να μειωθεί σημαντικά. Όταν άρχισαν, μάλιστα, να κάνουν την εμφάνισή τους οι παιδικές ασθένειες του πρώτου μέρους (λάθη, κακό αμυντικό τρανζίσιον), τότε το Βέλγιο έκανε το μεγάλο comeback.

Πως αλλιώς να χαρακτηριστεί, άλλωστε, το γεγονός πως οι Βέλγοι μείωσαν… στον πόντο (50-51) στο 35ο λεπτό διατηρώντας τους παίκτες του Μάνου Μανουσέλη στην τσίτα!

Παρά το γεγονός, όμως, πως το παιχνίδι κρεμόταν από μια κλωστή, το Βέλγιο δεν κατάφερε να ανακτήσει το προβάδισμα. Αντίθετα, η Ελλάδαπάτησε το γκάζι” στα τελευταία τέσσερα λεπτά του αγώνα και “τρέχοντας” σερί 10-0 κατάφερε να φτάσει στην τελική επικράτηση με 63-52 και να ξεκινήσει με ιδανικό τρόπο (από πλευράς αποτελέσματος και όχι εμφάνισης) τις υποχρεώσεις της στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων.

Τα δεκάλεπτα: 11-14, 28-36, 36-49, 52-63.
ΒΕΛΓΙΟ (Μπουφιού): Ακιαζίλι 21 (3), Βαν Ντε Μπεργκ Λ., Μπούισε, Ριάχι 2, Κασέρο 12 (2), Μαντόκι, Μποζεάν, Φέερφορτ 2, Ντε Κοεσμέεκερ 2, Βάνλαερ 2, Βαν Ντε Μπεργκ Β. 2, Ρότζιερς 9.
ΕΛΛΑΔΑ (Μανουσέλης): Κόνιαρης 8, Ντουζίδης, Καμάρας, Φλιώνης 3, Μιχαλούτσος 3 (1), Πεφάνης 2, Σκουλίδας 8 (1), Ψυχίδης 2, Φραγκιαδάκης 2, Μουράτος 6, Παπαγιάννης 16 (11 ριμπ.), Χαραλαμπόπουλος 13.