Τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη της (σε ισάριθμα παιχνίδια) πέτυχε η Εθνική ομάδα των Παίδων, η οποία επικράτησε της Ρωσίας με 68-60 στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Ουκρανία. Η ομάδα του Μάνου Μανουσέλη είχε πολλά “νεκρά” διαστήματα στο παιχνίδι της, ενώ για ακόμα ένα παιχνίδι δεν μπόρεσε να αποφύγει τα πολλά λάθη. Παρόλ’ αυτά πήρε αυτό που ήθελε και αύριο (10/08, 14:15) κόντρα στην Ισπανία θα έχει την ευκαιρία να τερματίσει πρώτη στον όμιλό της.

Πρώτος σκόρερ για την Ελλάδα αναδείχθηκε ο Δημήτρης Φλιώνης με 16 πόντους, ενώ ο Γιώργος Παπαγιάννης πέτυχε νταμπλ νταμπλ έχοντας 12 πόντους και 13 ριμπάουντ.

Η Ρωσία έδειξε από την πρεμιέρα κόντρα στην Ισπανία πως δεν είναι κάποιο… μεγαθήριο (σ.σ.: ηττήθηκε με 87-60), κάτι που φρόντισε να εκμεταλλευτεί ευθύς εξαρχής και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Η Ελλάδα πίεσε από το πρώτο λεπτό σε όλο το γήπεδο προσπαθώντας να “σπάσει” τον ρυθμό της “ρωσικής αρκούδας” και το κατάφερε αρκούντως ικανοποιητικά αποκτώντας αέρα εννέα πόντων (11-2) ήδη από το έβδομο λεπτό.

Μέχρις εκείνο το σημείο, άλλωστε, η ομάδα του Αλεξέι Ζούκοφ αδυνατούσε όχι μόνο να εκδηλώσει επίθεση, αλλά ακόμα και να περάσει το κέντρο υποπίπτοντας πολύ νωρίς σε εφτά (7) λάθη.

Αντί, όμως, το σκορ να ξεφύγει και να φτάσει σε διψήφια επίπεδα, η “γαλανόλευκη” χαλάρωσε με αποτέλεσμα να δώσει τη δυνατότητα στη Ρωσία να μειώσει το σκορ και να απειλήσει περισσότερο.

Παρόλ’ αυτά, η πρώτη περίοδος βρήκε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να έχει αέρα οκτώ πόντων (17-9) χάρη σε καλάθι του Φλιώνη (μετά από επιθετικό ριμπάουντ) στη λήξη του χρόνου.

Ο ρυθμός δεν ήταν καταιγιστικός για την Ελλάδα στη δεύτερη περίοδο αφού η ομάδα του Μάνου Μανουσέλη έμοιαζε “βραχυκυκλωμένη” σε μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η αδυναμία των Ρώσων, όμως, να πιέσουν περισσότερο και να πάρουν το προβάδισμα διατηρούσε την Εθνική μας ομάδας μπροστά στο σκορ (22-15 στο 14′).

Τα πολλά λάθη στην επίθεση και η απώλεια αρκετών αμυντικών ριμπάουντ, στη συνέχεια, δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στη “γαλανόλευκη”, η οποία προσπαθούσε να “χτίσει” τις βάσεις της επικράτησής της, αλλά δεν μπορούσε. Έτσι, η Ρωσία πλησίασε στο καλάθι (24-22) δείχνοντας πως… μόνο εύκολη λεία δεν ήταν.

Το καλό φώτο φίνις των διεθνών μας, όμως, στα τελευταία δύο λεπτά του πρώτου μέρους και το buzzer beater τρίποντο του Φλιώνη έδωσαν στην Ελλάδα “μαξιλαράκι” οκτώ πόντων (34-26) και μαζί σαφές προβάδισμα για τη νίκη εν όψει του δευτέρου ημιχρόνου.

Η τρίτη περίοδος ήταν καταστροφική για τα εθνικά μας χρώματα, παρά το γεγονός πως στο 30ο λεπτό η ομάδα του Μάνου Μανουσέλη διατηρούσε το προβάδισμα στο σκορ (45-43).

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συνέχισε να έχει… πτωτική πορεία στην απόδοσή του με αποτέλεσμα να δίνει το δικαίωμα στη Ρωσία να ελπίζει στη νίκη. Τα λάθη συνέχισαν να αποτελούν κομμάτι της εμφάνισης της Ελλάδας, όπως επίσης και οι αργές επιστροφές στην άμυνα, με αποτέλεσμα το συγκρότημα του Αλεξέι Ζούκοφ να απειλεί σε καταστάσεις πρωτεύοντος ή δευτερεύοντος αιφνιδιασμού.

Δεν άργησε, μάλιστα, να πάρει κεφάλι στο σκορ για πρώτη φορά στο παιχνίδι στο 26ο λεπτό (37-39) βάζοντας στην πρίζα τους παίκτες του Μάνου Μανουσέλη. Η απουσία πλάνου, όμως, στην επίθεση και η αδυναμία τροφοδότησης του Παπαγιάννη ήταν δύο ακόμα προβλήματα της “γαλανόλευκης”, η οποία, παρόλ’ αυτά, βρήκε τον τρόπο να επιστρέψει σε θέση οδηγού επανακτώντας το προβάδισμα με τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου (45-43). Η εικόνα της, όμως, δεν ενέπνεε σιγουριά εν όψει των τελευταίων δέκα λεπτών του αγώνα…

Τα τραγικά ποσοστά στα σουτ εντός παιδιάς (17/45) μπορεί να αποτελούσαν μέρος του προβλήματος για τριάντα λεπτά, αλλά στην τελευταία περίοδο η άμυνα ήταν αυτή που έδωσε τη λύση. Η ενέργεια που έβγαλαν στο παρκέ οι Μουράτος και Σκουλίδας έδωσαν ώθηση στην Ελλάδα, η οποία μπόρεσε σιγά σιγά να “χτίσει” μία διαφορά που την μετέτρεπε σε φαβορί για τη νίκη.

Η ομάδα του Μάνου Μανουσέλη προηγήθηκε με οκτώ πόντους (55-47) στο 33ο λεπτό, ενώ λίγο αργότερα διεύρυνε ακόμη περισσότερο το προβάδισμά της (64-52 στο 37′) βάζοντας τις βάσεις για τη δεύτερη νίκη της στη διοργάνωση.

Στα τελευταία τρία λεπτά του αγώνα τίποτα δεν άλλαξε αναφορικά με την ομάδα που είχε τα ηνία του σκορ, με την Ελλάδα να κάνει το 2/2 επικρατώντας της Ρωσίας με 68-60. Έτσι, θα παίξει αύριο (10/08, 14:15) με την Ισπανία για την πρώτη θέση του ομίλου της, εν αντιθέσει με τη “ρωσική αρκούδα”, η οποία κόντρα στο Βέλγιο θα παίξει… τα ρέστα της για πρόκριση στη Β’ Φάση της διοργάνωσης.

Τα δεκάλεπτα: 17-9, 34-26, 45-43, 68-60.
ΕΛΛΑΔΑ (Μανουσέλης): Κόνιαρης, Ντουζίδης, Καμάρας, Φλιώνης 16 (2), Μιχαλούτσος 6, Πεφάνης, Σκουλίδας 8, Ψυχίδης 3, Μουράτος 12 (1 τρίπ., 7/16 βολ.), Παπαγιάννης 12 (13 ριμπ., 7 κοψ.), Χαραλαμπόπουλος 11.
ΡΩΣΙΑ (Ζούκοφ): Σόπιν 2, Σαροντούποβ 1, Γιακούσιν 19 (2), Τσεμπούρκιν 8 (2), Σπακόφ, Ντομπρίνιν 8, Σαπιάνοφ, Προστσένκο 6, Μπίκοφ 1, Καρπένκοφ 15 (10 ριμπ.).