Στα ημιτελικά της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2015 βρίσκεται η Εθνική Γυναικών! Οι “γαλανόλευκες” έφυγαν με το “απόλυτο” από το Λουξεμβούργο, σημειώνοντας τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς. Η πρόκριση κατακτήθηκε κόντρα στην Εσθονία, με τελικό σκορ 58-43.

Τα κορίτσια του Τζώρτζη Δικαουλάκου, έδειξαν από το πρώτο λεπτό πως… δεν αστειεύονται! Εκτός του ότι πήραν το προβάδισμα στο σκορ από πολύ νωρίς (15-8) κατάφεραν να “φορτώσουν” με φάουλ τις Εσθονές (έξι στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου).

Ο καλός ρυθμός διατηρήθηκε και κατά το δεύτερο δεκάλεπτο, με τις Ελληνίδες να αυξάνουν τη διαφορά στους 13 πόντους (10-23) επτά λεπτά πριν τη λήξη του. Με το πέρασμα του χρόνου, κατάφεραν να ανοίξουν την ψαλίδα μέχρι και τους 15 πόντους και το τέλος του ημιχρόνου ήρθε με σκορ 33-19.

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, η Εθνική Ελλάδος κυριάρχησε και πάλι στον αγωνιστικό χώρο, αγγίζοντας μέχρι και τους +19 (44-25). Με αυτόν τον τρόπο, οι γυναίκες τους αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος κατάφεραν να φτάσουν σε μια άνετη επικράτηση και να διεκδικήσουν το εισιτήριο για τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2015.

Μετά το τέλος της αναμέτρησης ο ομοσπονδιακός τεχνικός Τζώρτζης Δικαιουλάκος τόνισε χαρακτηριστικά: “Σήμερα τα κορίτσια αξίζουν πολλά συγχαρητήρια διότι έπαιξαν με πολύ συγκέντρωση και αστείρευτο πάθος απέναντι σε μια ομάδα που είχε βρει πολύ καλό ρυθμό σε αυτό το τουρνουά. Αυτό που συνεχίζω να ζητάω από την ομάδα μας- έτσι ώστε να περάσουμε σε άλλο επίπεδο- είναι περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις αλλαγές και τις βελτιώσεις που ήδη έχει στο μυαλό του για τη συνέχεια: “Παίξαμε αρκετά καλά, εγκλωβίσαμε τα ατού της Εσθονίας, και παίζοντας πολύ όμορφο μπάσκετ βγάλαμε πολύ καλές φάσεις, αν και ήμασταν άστοχοι σε κάποια σημεία του παιχνιδιού. Τελειώσαμε αυτό το προκριματικό γύρο με επιτυχία αλλά και με συμπεράσματα χρήσιμα για την συνέχεια. Ήδη  το μυαλό μας είναι  στο πως θα βελτιώσουμε κάποιες λεπτομέρειες γιατί από εδώ και πέρα η ομάδα, η οποία θα είναι καλή στις λεπτομέρειες θα πάρει και το πολυπόθητο εισιτήριο“.

Τα δεκάλεπτα: 8-15, 19-33, 31-44, 43-58.
ΕΣΘΟΝΙΑ (Λεβκόϊ ): Πούου 2, Ρεμπάνε 2, Χάας, Νικολάϊ 13 (1), Κόστερ, Ρόζενφελντ, Άντερσον 6 (1), Ποκκ, Μπράτκα 10, Τέππο 2, Μέσιλα – Κάαρμαν 8.
ΕΛΛΑΔΑ (Δικαιουλάκος): Καλέντζου 7 (1), Σταμάτη, Δημητράκου 12 (1), Χατζηνικολάου 8, Σπυριδοπούλου 2, Παπαμιχαήλ 10, Λύμουρα 4, Σωτηρίου 7 (1), Κοσμά, Σπανού 8.

* Στο άλλο ματς του Α’ ομίλου η Ολλανδία επιβλήθηκε με 77-53 του Λουξεμβούργου.

Η βαθμολογία (Α’ όμιλος)
1. Ελλάδα 3-0 6
2. Εσθονία 2-1  5
3. Ολλανδία 1-2  4
4. Λουξεμβούργο 0-3  3

Αντίπαλος της εθνικής στα ημιτελικά θα είναι το Ισραήλ με την πρώτη αναμέτρηση να διεξάγεται στην Ελλάδα. Στο άλλο ζευγάρι θα αναμετρηθούν Βουλγαρία – Πολωνία.

Αναλυτικά οι αγώνες:
15/6: Ελλάδα – Ισραήλ, Βουλγαρία – Πολωνία
18/6: Ισραήλ – Ελλάδα, Πολωνία – Βουλγαρία