Κάτι η κακή αμυντική λειτουργία του πρώτου μέρους, κάτι η αστοχία (πάλι) από την περιφέρεια, έφεραν την Εθνική ομάδα Νέων Ανδρών σε δύσκολη θέση για ένα ημίχρονο κόντρα στη Γεωργία. Στην επανάληψη, όμως, η ομάδα του Κώστα Μίσσα βελτίωσε άρδην την εικόνα της και με μπροστάρηδες τους Λευτέρη Μποχωρίδη (10 πόντοι, 8 ασίστ) – Γιάννη Καραμαλέγκο (13 πόντοι) – Ιωάννη Παπαπέτρου (15 πόντοι) από την περιφέρεια και τους Δημήτρη Αγραβάνη (13 πόντοι) – Μιχάλη Καμπερίδη (10 πόντοι, 7 ριμπάουντ) από το “ζωγραφιστό”, πήρε τη νίκη με 75-61 και μαζί το εισιτήριο για τη Β’ Φάση της διοργάνωσης.

Πλέον, η “επίσημη αγαπημένη” στρέφει την προσοχή της στο αυριανό ντέρμπι κορυφής απέναντι στη Λιθουανία να μην έχει απώλειες εν όψει των νέων ομίλων που θα σχηματιστούν στη συνέχεια.

Έχοντας κερδίσει Σερβία και Γερμανία, το παιχνίδι απέναντι στη Γεωργία φάνταζε εύκολο για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αφού η διαφορά δυναμικότητας ήταν δεδομένη. Στο παρκέ, όμως, κάτι τέτοιο δεν φάνηκε αφού η κακή άμυνα των παικτών του Κώστα Μίσσα σε συνδυασμό με την εκνευριστική αστοχία τους (για δεύτερη σερί παιχνίδι) από την περιφέρεια δημιούργησαν ουκ ολίγα προβλήματα από νωρίς.

Έτσι, η Γεωργία… αναθάρρησε και παίρνοντας κεφάλι στο σκορ από τα πρώτα λεπτά μπήκε γρήγορα σε θέση οδηγού. Τα σουτ τριών πόντων έβρισκαν διαρκώς στεφάνι (σ.σ.: ξεκινήσαμε με 0/8), με αποτέλεσμα η “γαλανόλευκη” να περιορίζεται σε ρόλο… κομπάρσου στο παιχνίδι (10-16 στο 7′).

Το γεγονός ότι οι Γεωργιανοί συμπλήρωσαν γρήγορα τα πέντε ομαδικά φάουλ δεν βοήθησε στο ελάχιστο την Εθνική μας, η οποία εξακολουθούσε να προβληματίζεται από την κάκιστη αμυντική της απόδοση και την αδυναμία της να σκοράρει από την περιφέρεια.

Όταν, μάλιστα, η ομάδα του Ντέιβιντ Ουστιασβίλι πέτυχε μερικά μαζεμένα τρίποντα, τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα. Η Γεωργία διατηρούσε τη διαφορά κοντά στους δέκα πόντους (21-29, 23-32), φράγμα το οποίο έσπασε λίγο αργότερα με νέο τρίποντο του Μικελάτζε (28-38 στο 17′), με τον Κώστα Μίσσα να προσπαθεί να αλλάξει το ρυθμό.

Ό,τι κι αν δοκίμασε μέχρις εκείνο το σημείο δεν έδινε κάποια λύση αφού τα απογοητευτικά ποσοστά της Ελλάδας από την περιφέρεια (2/12) ήρθαν να… προστεθούν στα εντυπωσιακά της Γεωργίας στα σουτ εντός παιδιάς (13/24) που επέτρεπαν στους αντιπάλους μας να νιώθουν μία σχετική… ηρεμία.

Το τελευταίο δίλεπτο, όμως, είχε έντονο “γαλανόλευκο” χρώμα αφού το δίδυμο των ΠαπαπέτρουΚαραμαλέγκου ανέλαβε δράση και με συνεχόμενα καλάθια έφερε την Εθνική μας και πάλι σε επαφή με το σκορ (37-41) με το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Ήταν σαφές, πάντως, πως όσο η άμυνα της Εθνικής μας παρέμενε σε τόσο χαμηλό επίπεδο, τότε οι Γεωργιανοί είχαν κάθε δικαίωμα να ελπίζουν στη νίκη…

Η τρίτη περίοδος ήταν εντελώς διαφορετική! Σα να… πατήθηκε ένα κουμπί και η Εθνική μας άρχισε να ανεβάζει διαρκώς την απόδοσή της. Η άμυνα ήταν, πλέον, αυτή που έπρεπε και, παρά το επιθετικό κρεσέντο του Τσιρεκίτζε (21 πόντοι στο 25′), η Ελλάδα έδειχνε να πατά καλύτερα στο παρκέ.

Αρχικά, πήρε το προβάδισμα (45-44 στο 22′) μετά από πολύ ώρα (σ.σ.: πρώτη και τελευταία φορά μέχρις εκείνο το σημείο ήταν στο 10-9 του 5ου λεπτού) και, εν συνεχεία, “πάτησε το γκάζι”.

Η αστοχία από την περιφέρεια έδωσε τη θέση της σε ένα… “ξέσπασμα” από πλευράς των διεθνών μας αφού με τέσσερα διαδοχικά τρίποντα, η “επίσημη αγαπημένη” προηγήθηκε με +10 (60-50) στο 28ο λεπτό βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους. Το δίδυμο των ΜποχωρίδηΚαραμαλέγκου, άλλωστε, στην περιφέρεια ήταν αυτό που “έκοβε” και “έραβε“, με την ομάδα του Κώστα Μίσσα να ολοκληρώνει το τρίτο δεκάλεπτο έχοντας πάρει αέρα δώδεκα πόντων (64-52).

Το νερό είχε μπει στο αυλάκι, αφού οι Γεωργιανοί δεν έδειχναν ικανοί να παλέψουν για την πλήρη ανατροπή σκηνικού. Η Εθνική μας έριξε το ρυθμό του αγώνα στην τελευταία περίοδο και χωρίς να κινδυνεύσει ιδιαίτερα μπόρεσε να διατηρήσει μία διαφορά ασφαλείας (70-59 στο 34′ και 72-61 στο 37′) παίρνοντας, εν τέλει, τη νίκη – πρόκριση με 75-61, μία μέρα πριν το ντέρμπι κορυφής του ομίλου κόντρα στη Λιθουανία.

Τα δεκάλεπτα: 17-21, 37-41, 64-52, 75-61.
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μποχωρίδης 10 (2 τρίπ., 8 ασ.), Παπαπέτρου 15 (1), Καραμαλέγκος 13 (2), Καλογιαννίδης 2, Σλαφτσάκης 4, Μήτσιαλος 1, Αντετοκούνμπο 5 (1 τρίπ., 7 ριμπ., 6 ασ.), Μελισσαράτος 2, Αγραβάνης 13 (1), Καμπερίδης 10 (7 ριμπ.), Γόντικας.
ΓΕΩΡΓΙΑ (Ουστιασβίλι): Ορμοτσάτζε, Πκαχάτζε 11 (1), Μικελάτζε 12 (2), Κβανταλιάνι 2, Τσιρεκίτζε 21 (4), Ρογκάβα 5, Γκελαζόνια 8 (8 ριμπ.), Τσινκαράτζε 2.