Την πρώτη θέση στον όμιλό της κατέκτησε η Εθνική Παίδων στη δεύτερη φάση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αφού επικράτησε στο ντέρμπι κορυφής της Τουρκίας με 53-44, συνεχίζοντας έτσι το αήττητο σερί της στη διοργάνωση. Το δίδυμο Παπαγιάννης (16π, 9ρ) – Χαραλαμπόπουλος (10π, 6ρ) ήταν όλα τα… λεφτά για την Εθνική μας ομάδα σε ένα παιχνίδι που η άμυνά ήταν για ακόμα μία φορά εξαιρετική.

Η ομάδα του Μάνου Μανουσέλη περιμένει πλέον να μάθει την αντίπαλό της στα προημιτελικά (Παρασκευή, 16/8), που θα προκύψει από το νικητή της αναμέτρησης Γαλλία – Ουκρανία (αγωνίζονται το βράδυ). Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας δεν μπορεί παρά να είναι ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι από εδώ και πέρα δεν μετράει τι έχει γίνει στο παρελθόν, καθώς όλοι οι αγώνες είναι… νοκ άουτ.

Η τούρκικη ομάδα ήταν αυτή που ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι, αφού μετά τα πρώτα τέσσερα λεπτά που οι δύο ομάδες πήγαιναν πόντο πόντο είχαν σταθερά ένα προβάδισμα 7 πόντων (11-4, 13-6) με το πρώτο δεκάλεπτο να τους βρίσκει μπροστά με 15-11. Η εξαιρετική άμυνα όμως της Εθνικής μας ομάδας ήταν αυτή που κράτησε σε ολόκληρο το δεύτερο δεκάλεπτο την Τουρκία στους 5 πόντους κι άλλαξε τον ρυθμό του παιχνιδιού, στέλνοντας την ομάδα του Μάνου Μανουσέλη στα αποδυτήρια με προβάδισμα τεσσάρων πόντων (24-20).

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, η Εθνική μας βρήκε σκορ κι από άλλους παίκτες πέρα από τους Χαραλαμπόπουλο και Παπαγιάννη με αποτέλεσμα η διαφορά να εκτοξευθεί σε διψήφια νούμερα, φτάνοντας ακόμα και τους 13 πόντους (34-21) τρία λεπτά πριν από το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου με δύο βολές του Σκουλιδα.

Οι Τούρκοι όμως δεν είχαν σκοπό να παρατήσουν τον αγώνα, εγκλώβισαν με την άμυνα ζώνης την Εθνική μας και κατάφεραν να επιστρέψουν στην διεκδίκηση του παιχνιδιού μόλις ένα λεπτό μετά την έναρξη της τελευταίας περιόδου (36-36).

Το τρίποντο του Κονιάρη μετά από ασσίστ του Χαραλαμπόπουλου διαμόρφωσε το 39-36 κι έδωσε ξανά… ψυχολογία στην Εθνική μας, η οποία πίεσε σε όλο το γήπεδο, αναγκάζοντας τους αντίπαλους σε πολλά λάθη. Το αποτέλεσμα ήταν η διαφορά να πάει ξανά κοντά στους δέκα πόντους (49-38) και κάπου εκεί να τελειώσει το παιχνίδι, αφού οι Τούρκοι δεν είχαν τον χρόνο να επιστρέψουν για ακόμα μία φορά.

Κλειδί της αναμέτρησης για την Εθνική μας ομάδα, η οποία ήταν άστοχη από το τρίποντο (19%) ήταν η εξαιρετική της άμυνα, η οποία οδήγησε τους Τούρκους σε πάρα πολλά λάθη (20), ενώ τους κράτησε σε μονοψήφιο νούμερο στις ασσίστ (9).

Τα δεκάλεπτα: 15-11, 20-24, 29-36, 44-53.
ΕΛΛΑΔΑ (Μανουσέλης): Κόνιαρης 9 (2τρ, 3κλ), Καμάρας, Φλιώνης 4, Μιχαλούτσος 6 (1), Πεφάνης, Σκουλίδας 2, Ψυχίδης, Φραγκιαδάκης, Μουράτος 6, Παπαγιάννης 16 (9 ριμπ.), Χαραλαμπόπουλος 10 (1 τρίπ., 6 ριμπ.).
ΤΟΥΡΚΙΑ ( Ντερίν): Γκατζι, Γιουρτσεβέν 3, Ερντέμ, Τασκιράν 16, Αρνά 13 (3), Ουλκέρ 5 (1), Ντουρμάζ 3 (1), Μπεσόκ, Μπαϊράκ 2,Χαβσά 2.