Αυτή, ναι, ήταν Ελλάδα!…
Πραγματοποιώντας εντυπωσιακή εμφάνιση (σ.σ.: παρά τα 24 λάθη) στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, η Εθνική ομάδα των Παίδων επικράτησε της Ισπανίας με 57-43 στο ντέρμπι του α’ ομίλου του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και κατετάγη πρώτη μεταφέροντας δύο νίκες (το ιδανικό) στη β’’ φάση.

Το δίδυμο των Βασίλη Χαραλαμπόπουλου (14 πόντοι, 12 ριμπάουντ) και Γιώργου Παπαγιάννη (12 πόντοι, 11 ριμπάουντ) ήταν αυτό που ηγήθηκε των προσπαθειών της “γαλανόλευκης”, αλλά η συνεισφορά των Διονύση Σκουλίδα (10 πόντοι, 5 ριμπάουντ) και Βασίλη Μουράτου (8 πόντοι) στα τελευταία πέντε λεπτά αποδείχθηκε καταλυτική για την τελική επικράτηση.

Στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού η αστοχία ήταν το κύριο γνώρισμα τόσο της Ελλάδας όσο και της Ισπανίας αφού οι δύο ομάδες δυσκολεύονταν να βρουν το δρόμο προς το καλάθι. Παρόλ’ αυτά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήρε από νωρίς κεφάλι στο σκορ (6-0 στο 5′) αναγκάζοντας τον Χοσέ Ιγκνάσιο Ερνάντεζ να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ.

Αυτή η κίνηση “αφύπνισε” τους παίκτες του, οι οποίοι επέστρεψαν στο παρκέ πιο δραστήριοι και “χτυπώντας” την ελληνική άμυνα στο τρανζίσιον, μπόρεσαν να ανατρέψου τα δεδομένα.

Έτσι, το +6 (6-0) της Ελλάδας έγινε μέσα σε δύο λεπτά -3 (6-9) αφού η Ισπανία πέτυχε ουκ ολίγα καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο. Τώρα ήταν σειρά του Μάνου Μανουσέλη να τα… ψάλλει στους παίκτες του, οι οποίοι, όμως, μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου δεν βελτίωσαν την εικόνα τους με αποτέλεσμα οι “φούριας ρόχας” να αποκτήσουν αέρα έξι πόντων (8-14) στο 10ο λεπτό.

Η ισπανική υπεροχή συνεχίστηκε στο πρώτο πεντάλεπτο της δεύτερης περιόδου (19-14 στο 15′), αλλά η επιλογή του Μάνου Μανουσέλη να αλλάξει την άμυνα της Εθνικής μας προτιμώντας τη ματς απ ζώνη αποδείχθηκε καταλυτική.

Η Ελλάδα βελτιώθηκε αισθητά, μπέρδεψε την Ισπανία και σιγά σιγά βρήκε τον τρόπο να επιστρέψει στο παιχνίδι. Η “γαλανόλευκη” κράτησε τους Ίβηρες χωρίς σκορ για περίπου πέντε λεπτά και σε συνδυασμό με το 12-0 σερί που “έτρεξε” στο ίδιο διάστημα, πήγε στα αποδυτήρια έχοντας προβάδισμα πέντε πόντων (19-24).

Η ματς απ άμυνα ζώνης και η επιθετική έξαρση των Χαραλαμπόπουλου (8 πόντοι, 6 ριμπάουντ) – Παπαγιάννη (6 πόντοι, 8 ριμπάουντ) έδινε στην Ελλάδα το πάνω χέρι εν όψει του δεύτερου ημιχρόνου…

Η άμυνα – “γρανίτης” του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος συνέχισε να αποτελεί… σήμα κατατεθέν για αρκετά λεπτά στην επανάληψη. Οι “φούριας ρόχας” έμειναν για ένα ακόμα τετράλεπτο χωρίς πόντο, κι έτσι η “γαλανόλευκη” βρήκε την ευκαιρία να ξεφύγει στο σκορ (19-32 στο 23′).

Τα πολλά λάθη από πλευράς Ελλάδας έκαναν, όμως, ξανά την εμφάνισή τους σε εκείνο το σημείο με αποτέλεσμα η Ισπανία να “σπάσει” το “γόρδιο δεσμό” βγάζοντας ουκ ολίγους αιφνιδιασμούς μειώνοντας το σκορ στους επτά πόντους (25-32) στο 26ο λεπτό.

Αυτή τη φορά ήταν σειρά της ομάδας του Χοσέ Ιγκνάσιο Ερνάντεζ να παίξει άμυνα ζώνης μεταφέροντας το… επιθετικό πρόβλημα στην άλλη πλευρά. Παρόλ’ αυτά, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπόρεσε να διατηρηθεί μπροστά στο σκορ (34-38) και να μπει στην τελική ευθεία του αγώνα έχοντας το πάνω χέρι.

Κι αν η Ισπανία έδειχνε ικανή να ολοκληρώσει την ανατροπή και να πάρει το πάνω χέρι στο παιχνίδι, το δίδυμο των ΣκουλίδαΜουράτου δεν το επέτρεψε.

Ο φόργουορντ του Περιστερίου και ο γκαρντ των Αγίων Αναργύρων “απάντησαν” στην πίεση των “φούριας ρόχας” με… τρίποντες “βόμβες” αφού σκοράροντας τέσσερις φορές από την περιφέρεια “κλείδωσαν” τη νίκη για την Ελλάδα (57-43) και μαζί την πρώτη θέση στον όμιλό της, όπερ και σημαίνει πως στη β’ φάση θα μεταφέρει δύο νίκες.

Τα δεκάλεπτα: 14-8, 19-24, 29-38, 43-57.
ΙΣΠΑΝΙΑ (Ερνάντεζ): Πέρεζ, Γκαρσία 3, Λόπεζ 11, Ρίγκο, Μπλάνκο, Γιούστα 17 (3), Ροντρίγκεζ, Βίλα 10, Σορόλα, Μπλάζκεζ 2.
ΕΛΛΑΔΑ (Μανουσέλης): Κόνιαρης 2, Ντουζίδης, Καμάρας, Φλιώνης 5 (1), Μιχαλούτσος 4, Πεφάνης 2, Σκουλίδας 10 (2), Ψυχίδης, Φραγκιαδάκης, Μουράτος 8 (2), Παπαγιάννης 12 (11 ριμπ.), Χαραλαμπόπουλος 14 (12 ριμπ.).