Οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία είναι ραγδαίες, με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να προχωρά σε κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ την ίδια ώρα είναι γνωστό, πως εξετάζει και την περίπτωση επαναφοράς της θανατικής ποινής. Με αυτόν τον τρόπο, έχει τεθεί σε κύνδυνο η διεξαγωγή του Ευρωμπάσκετ U18 της Σαμψούντας, με τη σερβική ομοσπονδία να απαγορεύει στην Εθνική Εφήβων να συμμετάσχει στο εν λόγω τουρνουά.

Από τη δική της πλευρά, η ΕΟΚ ήταν μεταξύ των ομοσπονδιών που πρωτοστάτησαν, στο να εκφράσουν τις ανησυχίες τους στην FIBA, αναφορά με την πραγματοποίηση της διοργάνωσης. Τα νέα βέβαια, δε θα αργήσουν να έρθουν από την πλευρά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, η οποία αναμένεται σήμερα κιόλας (21/7), να εκφράσει την επίσημη θέση της, πάνω στη διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ, το οποίο ξεκινά στις 30 Ιουνίου στην πόλη του Πόντου, με την ελληνική ομάδα μάλιστα να αντιμετωπίζει στην πρεμιέρα την οικοδέσποινα Τουρκία.

Στην ελληνική Ομοσπονδία, περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση της FIBA, όπως και σε αρκετές άλλες χώρες που έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους, ενώ ήδη είναι γνωστό πως μία χώρα δε θα αγωνιστεί (Σερβία). Ανάλογα με την απόφαση που θα ληφθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, ασφαλώς, η ΕΟΚ θα προχωρήσει στις αντίστοιχες κινήσεις. Προς το παρόν, όμως, τηρεί στάση αναμονής, μιας και αυτή θα κρατήσει μόλις για μερικές ώρες…