Με ιδανικό τρόπο ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Εσθονίας η Εθνική ομάδα Νέων Ανδρών καθώς επιβλήθηκε της Τουρκίας με 74-60 και κατέλαβε την πέμπτη θέση στη διοργάνωση. Η ομάδα του Κώστα Μίσσα ήταν καλύτερη καθ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και με την τριάδα των Λευτέρη Μποχωρίδη (12 πόντοι, 11 ριμπάουντ), Ιωάννη Παπαπέτρου (21 πόντοι) και Δημήτρη Αγραβάνη (17 πόντοι) να ξεχωρίζει, δεν δυσκολεύτηκε να φτάσει στην τελική επικράτηση.

Εν αντιθέσει με το πρώτο ραντεβού των δύο ομάδων στη διοργάνωση, η Ελλάδα ξεκίνησε δυνατά το παιχνίδι ελέγχοντας πλήρως τον ρυθμό. Παρά το γεγονός, μάλιστα, πως υπέπεσε σε έξι λάθη στα πρώτα εφτά λεπτά του αγώνα, είχε ένα ισχνό προβάδισμα (6-7), το οποίο λίγη ώρα αργότερα μεγάλωσε (6-11 στο 8′) χάρη στην επιθετική έξαρση του Παπαπέτρου και την κυριαρχία του Γόντικα στους αιθέρες.

Ένα “ξέσπασμα” της Τουρκίας, όμως, στο τελευταίο δίλεπτο της πρώτης περιόδου ήταν αρκετό για να φέρει την ομάδα του Ερχάν Τοκέρ να πάρει κεφάλι στο σκορ (13-12) για πρώτη φορά στο παιχνίδι (μετά το πρώτο λεπτό).

Το μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο ομάδων συνεχίστηκε για αρκετή ώρα στη δεύτερη περίοδο καθώς ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία μπορούσαν να ξεφύγουν στο σκορ. Οι Τούρκοι παρέμεναν σε θέση οδηγού (22-20 στο 16′), αλλά κάπου εκεί ξεκίνησε η… “γαλανόλευκη” αντεπίθεση.

Οι παίκτες του Κώστα Μίσσα βελτιώθηκαν σημαντικά στην άμυνα και μαζί με τον επιθετικό πλουραλισμό, μπόρεσαν να ανατρέψουν τα δεδομένα κρατώντας, μάλιστα, τους αντιπάλους τους χωρίς εντός παιδιάς καλάθι για τα τελευταία 4:23′ του πρώτου ημιχρόνου.

Έτσι, προηγήθηκαν με 35-24 στο τέλος του πρώτου μέρους θέτοντας τις βάσεις για τη νίκη τους στο τελευταίο παιχνίδι του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Το σκηνικό της… “γαλανόλευκης” υπεροχής συνεχίστηκε και στην επανάληψη, παρά τις προσπάθειες από πλευράς Τουρκίας να ανατραπεί η κατάσταση. Η Ελλάδα έλεγξε τα ριμπάουντ, εκμεταλλεύτηκε την αστοχία των αντιπάλων της και με τους ΜποχωρίδηΑγραβάνη να… αναλαμβάνουν δράση διατηρήθηκε μπροστά στο σκορ μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου (45-51) απαντώντας σε όλους τους γρίφους που της έβαζε η ομάδα του Ερχάν Τοκέρ.

Η τελευταία περίοδος βρήκε την Τουρκία να… κυνηγά στο σκορ, αλλά τη διαφορά να μην πέφτει ποτέ κάτω από τους έξι πόντους. Όταν, μάλιστα, ο Παπαπέτρου πήρε… το όπλο του, η πλάστιγγα έγειρε οριστικά υπέρ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, το οποίο πήρε τη νίκη με 74-60 και τερμάτισε στην πέμπτη θέση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών.

Τα δεκάλεπτα: 13-12, 24-35, 45-52, 60-74.
ΤΟΥΡΚΙΑ (Τοκέρ): Αλτίν 6, Ερόγλου 10 (2), Καντάν 17 (1), Τουρέν 5, Ντοκουγιάν 2, Τουντσέρ 8, Μουτλού, Ερντογκάν 4, Τεκίν 8.
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μποχωρίδης 12 (1 τρίπ., 11 ριμπ., 6 ασ.), Λαρεντζάκης 8 (2), Παπαπέτρου 21 (1), Καραμαλέγκος, Καλογιαννίδης, Σλαφτσάκης, Μήτσιαλος, Αντετοκούνμπο 3, Αγραβάνης 17 (1), Καμπερίδης 7, Γόντικας 6.