Την όγδοη θέση του Ευρωμπάσκετ Νέων κατέλαβε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα καθώς στον τελευταίο αγώνα της διοργάνωσης ηττήθηκε από την διοργανώτρια Σλοβενία με 80-61. Η “γαλανόλευκη” βρέθηκε πίσω στο σκορ από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, κάτι που σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά των αντιπάλων της δεν της επέτρεψαν να διεκδικήσει τη νίκη. Πρώτος σκόρερ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν ο Τάσος Αντωνάκης που σημείωσε 20 πόντους.

Εξαιρετικά άστοχη και νευρική ήταν στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης η Ελλάδα, κάτι που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η Σλοβενία για να προηγηθεί από το 6ο λεπτό με διψήφια διαφορά (4-14). Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έμοιαζε να είναι έξω από τα νερά του και, παρά τις συνεχόμενες αλλαγές του Κώστα Μίσσα, δεν βρήκε λύσεις για να μειώσει τον δείκτη του σκορ (11-20 στο 10′).

Στο ίδιο μοτίβο εξελίχθηκε και το δεύτερο δεκάλεπτο. Η επιθετική δυστοκία που χαρακτήριζε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα γινόταν όλο και πιο έντονη με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να προηγηθούν στο 14ο λεπτό με νταμπλ σκορ (14-28).

Σε εκείνο το σημείο, όμως, κάτι έδειξε να αλλάζει για την Ελλάδα, η οποία παίρνοντας σκορ από όλους τους παίκτες της πεντάδας “έτρεξε” επιμέρους σκορ 10-0 μειώνοντας τη διαφορά στους 6 (24-30 στο 18′). Ένα κακό δίλεπτο ήταν αρκετό για να δώσει και -πάλι αέρα- δέκα πόντων στη Σλοβενία (29-39) και να κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο της “γαλανόλευκης” εν όψει του δευτέρου ημιχρόνου.

Οι Σλοβένοι ξεκίνησαν την επανάληψη βάζοντας από νωρίς τις βάσεις για την τελική τους επικράτηση. Εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κακή αμυντική συμπεριφορά της Ελλάδας και τρίποντο του Ρούπνικ πήραν αέρα 15 πόντων (32-47 στο 23′).

Τα επόμενα τέσσερα λεπτά ανήκαν στην ομάδα του Κώστα Μίσσα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρήκε τις απαραίτητες λύσεις και με τους Μοτσενίγο και Αντωνάκη να συνθέτουν ένα εξαιρετικό δίδυμο σε περιφέρεια και “ζωγραφιστό” “ροκάνισε” γρήγορα τη διαφορά (45-51 στο 27′). Όπως και στο τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου, όμως, έτσι και τώρα, η Σλοβενία έκανε καλό φώτο φίνις ανεβάζοντας και πάλι τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (47-60).

Με την ψυχολογία των διεθνών μας να μην είναι (φυσιολογικά) καλή και τους διοργανωτές να σκοράρουν κατά ριπάς, η τελευταία περίοδος είχε διαδικαστικό χαρακτήρα. Το τελικό 80-61 σίγουρα αφήνει πικρία στην Ελλάδα, η οποία ολοκλήρωσε το Ευρωμπάσκετ Νέων γνωρίζοντας τρεις συνεχόμενες ήττες από Λιθουανία, Λετονία και Σλοβενία.

Τα δεκάλεπτα: 11-20, 29-39, 47-60, 61-80.
ΕΛΛΑΔΑ: Παναγιωταράς 2, Λαρεντζάκης 6 (2), Βελισσαρίου 3 (1), Αντωνάκης 20, Μοτσενίγος 14 (2), Δερμιτζάκης, Τσελεντάκης, Παπαδιονυσίου, Μελισσαράτος 12, Ζούμπος, Τσαπρούνης, Καμπούρης 4.
ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Σπάν 9 (3), Ρούπνικ 13 (3), Μπρόντνικ 4, Μπέσεντιτς 3 (1), Βασλ 2, Ομιτς 23 (10 ριμπ.), Ρόιτς 6, Πάιτς 15 (1), Λαπόρνικ 5 (1), Ντίμεκ.