Παράδεισος, Κόλαση καιξανά Παράδεισος!
Η Εθνική ομάδα Νέων Ανδρών λίγο έλειψε να “γκρεμίσει” ό,τι “έχτιζε” για ένα ημίχρονο απέναντι στη Λιθουανία, αλλά το εντυπωσιακό comeback που πραγματοποίησε στην τελευταία περίοδο δια χειρός Γιαννούλη Λαρεντζάκη (27 πόντοι, 6 ασίστ) – Ιωάννη Παπαπέτρου (19 πόντοι, 6 ριμπάουντ), σε συνδυασμό με τη “γεμάτη” εμφάνιση του Πέτρου Μελισσαράτου (10 πόντοι, 10 ριμπάουντ), της έδωσαν τη νίκη με 77-74 και μαζί την πρώτη θέση στον όμιλο της.

Έτσι, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα διατηρήθηκε αήττητο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Εσθονία συνεχίζοντας να στέλνει… μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση πως φέτος έχει βάλει… πλώρη για μετάλλιο.

Η χθεσινή… αγωνία μέχρι να έρθει το “ξέσπασμα” και να πάρουμε τη νίκη απέναντι στη Γεωργία φαίνεται πως “αφύπνισε” για τα καλά τους παίκτες του Κώστα Μίσσα, οι οποίοι κόντρα στη Λιθουανία μπήκαν… με το πόδι πατημένο στο γκάζι. Οι διεθνείς μας δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στη “Λιέτουβα” και από τα πρώτα λεπτά κατέδειξαν ποιος είναι το αφεντικό.

Έτσι, το γρήγορο 8-0 με το οποίο προηγήθηκε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν ενδεικτικό της εικόνας της αναμέτρησης. Η αστοχία των Λιθουανών, μάλιστα, σε συνδυασμό με τον πλήρη έλεγχο των ριμπάουντ από πλευράς Ελλάδας έκανε ακόμα πιο εύκολα τα πράγματα αφού ο δείκτης του σκορ δεν έπεφτε (10-2).

Σημαντικός παράγων σε αυτό ήταν και ο Παπαπέτρου. Ο πολυτάλαντος φόργουορντ έβαλε από νωρίς την… υπογραφή του στα τεκταινόμενα του αγώνα αφού σκοράροντας γρήγορα εννέα πόντους ήταν αυτός που κρατούσε την Ελλάδα μπροστά στο σκορ με σχετική άνεση (16-6 στο 7′).

Τα πολλά λάθη (10) στα οποία υπέπεσαν οι παίκτες του Κώστα Μίσσα στο πρώτο δεκάλεπτο δεν “πλήγωσαν” το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αφού η απόλυτη κυριαρχία στον τομέα των ριμπάουντ σε συνδυασμό με τα 4/6 τρίποντα, διατηρούσαν την Ελλάδα σε θέση οδηγού (19-9 στο 10′).

Το “γαλανόλευκο” προβάδισμα έφτασε, μάλιστα, το +15 (24-9) στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου, με τον Λαρεντζάκη να ντύνεται… δημιουργός μοιράζοντας ουκ ολίγες ασίστ σε αυτό το διάστημα. Ο ύψους 1μ95 γκαρντ/φόργουορντ αποτέλεσε το alter ego του Παπαπέτρου στην περιφέρεια και μαζί με τον εκπληκτικό Αγραβάνη κρατούσαν τη χώρα μας σε απόσταση ασφαλείας από τη Λιθουανία, παρά τις… προσπάθειες του Παλιουκένας να ανατρέψει τα δεδομένα (33-20 στο 15′).

Η αγωνιστική κοιλιά που έκανε η Εθνική μας για ένα μικρό χρονικό διάστημα στη δεύτερη περίοδο, πέρασε αναίμακτα και με τον Λαρεντζάκη να αναλαμβάνει, πλέον, χρέη… εκτελεστή, η Ελλάδα πήγε στα αποδυτήρια έχοντας ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα δώδεκα πόντων (39-27).

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της “γαλανόλευκης” συνεχίστηκε στα πρώτα λεπτά της επανάληψης (45-30 στο 22′), αλλά από εκεί και πέρα ήρθε… το μπλακ άουτ! Η Λιθουανία “ανέβασε στροφές”, εκμεταλλεύτηκε την αστοχία και τα λάθη των διεθνών μας και κατάφερε να επιστρέψει στο παιχνίδι μέσα σε ένα πεντάλεπτο.

Το +15 (45-30) της Ελλάδας έγινε εν ριπή οφθαλμού -3 (47-50 στο 27′), με τον Κώστα Μίσσα να προσπαθεί να αλλάξει τον ρυθμό του αγώνα κάνοντας διαρκώς αλλαγές και παίρνοντας τάιμ άουτ, αλλά η “Λιέτουβα” έδειχνε να πατά καλύτερα στο παρκέ σε αυτό το διάστημα.

Η… λιθουανική αντεπίθεση δεν σταμάτησε εκεί, όμως, καθώς η ομάδα του Τόμας Πατσέσας αύξησε κι άλλο το προβάδισμά της μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου (49-55), με την άμυνα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος να δέχεται 28 πόντους σε ένα δεκάλεπτο και να φτάνει αισίως τα 19 λάθη σε 30 λεπτά αγώνα.

Στην τελευταία περίοδο, η Λιθουανία διατήρησε τον αέρα έξι πόντων που είχε (51-57 στο 31′), αλλά δύο συνεχόμενα τρίποντα του Λαρεντζάκη και ένα από τον Μποχωρίδη έφεραν τη “γαλανόλευκη” και πάλι σε θέση οδηγού (60-57) στο 33ο λεπτό, με την Ελλάδα να δείχνει πως… “ξύπνησε“.

Το επιθετικό κρεσέντο του ομοσπονδιακού μας συγκροτήματος, όμως, συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση αφού το σερί έφτασε στο 15-0 και η ομάδα του Κώστα Μίσσα είχε και πάλι τον πλήρη έλεγχο του αγώνα (66-57 στο 34′).

Τα τελευταία πέντε λεπτά του αγώνα παρέπεμπαν σε ντέρμπι… μεταλλίου και όχι ομίλου α’ φάσης αφού οι δύο ομάδες πάλευαν σκυλίσια για να πάρουν τη νίκη. Οι Λιθουανοί ισοφάρισαν σε 71-71 με 23” να απομένουν για τη λήξη, το παιχνίδι πήγε στη ρώσικη ρουλέτα των ελευθέρων βολών, αλλά η Ελλάδα διατήρησε το προβάδισμά της μέχρι τέλους και παίρνοντας, εν τέλει, τη νίκη με 77-74 κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλό της, με τη “Λιέτουβα” να έρχεται δεύτερη.

Τα δεκάλεπτα: 9-19, 27-39, 55-49, 74-77.
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Πατσέσας): Ριάουκα 6, Λέκις 6 (2), Γιουκνεβίτσιους 5 (1), Παλιουκένας 18 (2), Μοτσκεβίτσιους 3, Σεμάσκα 3, Βάιτκους, Ολισεβίτσιους 5 (1), Κάτσινας 4, Καρινιάουσκας 7, Τσατκεβίτσιους 4, Γιογκέλα 15.
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μποχωρίδης 9 (2), Λαρεντζάκης 27 (5 τρίπ., 6 ασ.), Παπαπέτρου 19 (3 τρίπ., 6 ριμπ.), Καραμαλέγκος, Σλαφτσάκης 3, Αντετοκούνμπο 1, Μελισσαράτος 10 (10 ριμπ.), Αγραβάνης 8 (6 ριμπ.), Καμπερίδης.