Το ελληνικό μπάσκετ, έχει καταγράψει τα τελευταία 30 χρόνια σπουδαίες επιτυχίες. Μία «χούφτα» ανθρώπων, όπως είναι η χώρα μας, έχει κάνει ουκ ολίγες φορές όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη να της «υποκλιθεί», με την ομάδα αυτή να αποκαλείται δικαίως ως η Επίσημη Αγαπημένη των Ελλήνων.

Από το έτος-ορόσημο του 1987 και τους Γκάλη, Γιαννάκη, Φασούλα και Χριστοδούλου, στην «χρυσή» εποχή του «Δράκου» ως προπονητή και των Παπαλουκά, Διαμαντίδη, Σπανούλη και της υπόλοιπης παρέας, μέχρι σήμερα, η ελληνική ομάδα μας έχει χαρίσει απίστευτες συγκινήσεις. Και αυτές, σε βαθμό να «πληγωνόμαστε» για το γεγονός πως για έκτη συνεχόμενη φορά, οι αθλητές μας δεν επιστρέφουν με «χρυσαφικά» στις βαλίτσες τους. Τόσο μεγάλες οι επιτυχίες και τόσο υψηλά έχει τεθεί ο πήχης. Και κάποια στιγμή, η επάνοδος είναι βέβαιη! Όλα αυτά, ξεκινώντας από την πρώτη ελληνική συμμετοχή σε Ευρωμπάσκετ του 1936 και το πρώτο (χάλκινο) μετάλλιο το 1949.

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές κάθε εποχής, ενώνονται μαζί σε ένα ντοκιμαντέρ που δημιούργησε η δημοσιογραφική ομάδα του Βασίλη Σκουντή και μιλούν από τα «βάθη» της καρδιάς τους, για τα χρόνια αυτά και τις χαρές που έδωσαν σε έναν ολόκληρο λαό. Η «Εθνική Οδύσσεια», αποτελείται από δύο μέρη, το ίδιο απολαυστικά, τα οποία κάθε μπασκετόφιλος, πόσο μάλλον υποστηρικτής της ελληνικής Εθνικής ομάδας, αξίζει να παρακολουθήσει και να… αποθηκεύσει στη μνήμη του. Αυτή που ήδη έχει έχει τόσες σπουδαίες αναμνήσεις, αλλά και χώρο να χωρέσει άλλες τόσες…