Στα τελικά του Ευρωμπάσκετ του 2015 θα βρεθεί η Εθνική Γυναικών, παρά την… ανώδυνη ήττα που  γνώρισε από την Πολωνία, στο Βλαντισλάβοβο, με σκορ 57-56. Στην αναμέτρηση της Αθήνας, οι “γαλανόλευκες” είχαν επικρατήσει με 61-45, και αφού υπερασπίστηκαν τη διαφορά των 15 πόντων, παίρνουν το εισιτήριο για την ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ο Τζώρτζης Δικαουλάκος παρέταξε την αρχική πεντάδα αποτελούμενη από τις Ζωή Δημητράκου, Όλγα Χατζηνικολάου, Πελαγία Παπαμιχαήλ, Λολίτα Λύμουρα και Άρτεμις Σπανού. Το ξεκίνημα, όμως, δεν ήταν καλό για τις Ελληνίδες καθώς δεν είχαν πόντο στα τρία πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, με την Πολωνία να προηγείται 8-0, ενώ είχαν “φορτωθεί” με τέσσερα φάουλ.

Η απόδοσή τους, όμως, αμέσως μετά ανέβηκε, καταφέρνοντας να κάνουν το 10-10 (12-12 το πρώτο δεκάλεπτο). Στη συνέχεια, το ματς είχε πάρει… άγρια ομορφιά, με τις δύο ομάδες να “παλεύουν” για την επικράτηση, αλλά η γηπεδούχος ήταν εκείνη που είχε το “πάνω χέρι” στο σκορ (29-19 τρία λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου).

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, η εικόνα της αναμέτρησης δεν άλλαξε, με τις κοπέλες της Πολωνίας να είναι πιο παραγωγικές επιθετικά. Τα κορίτσια του Τζώρτζη Δικαουλάκου δεν είχαν πει, όμως, την τελευταία τους κουβέντα, διαμορφώνοντας το σκορ στο 43-43 λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του.Η νίκη “παιζόταν”, πια, στην απόδοση του τέταρτου και τελευταίου δεκαλέπτου. Οι Ελληνίδες ήταν εκείνες που είχαν τον πρώτο λόγο, κλείνοντας τη διαφορά και “κλειδώνοντας” την πρόκρισή τους. 

Πρώτη σκόρερ για την Ελλάδα, αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά, η Άρτεμις Σπανού, σημειώνοντας 19 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 12-12, 35-28, 43-43, 57-56.
ΠΟΛΩΝΙΑ (Βανίνσκι): Οβτσάρτζακ, Πάβλακ, Σκόρεκ 11, Μίσιεκ, Σζοτ 14 (2), Βάλιτς 11, Κοτς 2, Μαγιέφσκα 2, Ίντζακ 2, Ζιετάρα 2, Λετσιεγέφσκα 7, Σκόμπελ 6.
ΕΛΛΑΔΑ (Δικαιουλάκος): Καλέντζου 2, Σταμάτη, Δημητράκου, Χατζηνικολάου, Νικολοπούλου, Σπυριδοπούλου, Παπαμιχαήλ 14, Λύμουρα 4, Σωτηρίου 17 (1), Κοσμά, Σκιαδοπούλου, Σπανού 19.