Η Εθνική Εφήβων προετοιμάζεται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ηλικιών κάτω των 19 ετών, που διοργανώνεται στο Ηράκλειο, προκειμένου να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο που θα προσπαθήσει να υπεραπιστεί την πόλη της Κρήτης ως διοργανώτρια χώρα. Στο σύνολο του Ηλία Παπαθεοδώρου βρίσκονται μαζί ουκ ολίγοι παίκτες με σημαντικές προοπτικές, με έναν εξ αυτών να είναι ο Μιχάλης Λούντζης.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία, πραγματοποίησε αφιέρωμα στον γκαρντ του Παναθηναϊκού, ο οποίος είχε αγωνιστεί πέρυσι στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την ομάδα των ηλικιών κάτω των 16 ετών.

Αναλυτικά:

«Ο 16χρονος γκαρντ Μιχάλης Λούντζης έχει μπροστά του τη μεγάλη ευκαιρία και, συγχρόνως, την υπέρτατη πρόκληση. Να αγωνιστεί απέναντι στους καλύτερους του κόσμου, στο προσεχές Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19 της FIBA. Ο νεαρός πλέι μέικερ του Παναθηναϊκού συμπεριλήφθηκε στην προεπιλογή του εθνικού κόουτς Ηλία Παπαθεοδώρου και θα συμμετάσχει στην προετοιμασία ενόψει του σπουδαίου τουρνουά που θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης, από τις 27 Ιουνίου ως τις 5 Ιουλίου.

Ο Λούντζης ήταν αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας U16 το περασμένο καλοκαίρι και είχε 8.5 πόντους, 4.3 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ και 1.3 κλεψίματα μ.ό. στο EuroBasket. Πριν από τη συγκεκριμένη διοργάνωση, υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό ενώ έκανε το ντεμπούτο του στην ελληνική Basket League, στις 15 Ιανουαρίου. Παράλληλα έκανε το ντεμπούτο του στην Euroleague στις 14 Απριλίου 2015, στα playoffs κόντρα στην ΤΣΣΚΑ.

Πλέον ο Λούντζης έχει μπροστά του το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19.

Ο Παπαθεοδώρου κάλεσε και τους 12 παίκτες που συμμετείχαν στην περσινή Εθνική Ελλάδας U18 στη φετινή προεπιλογή των 18 παικτών. Η τριπλέτα του Παναθηναϊκού με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Αντώνη Κόνιαρη και Γιώργο Παπαγιάννη μαζί με τον γκαρντ του Ολυμπιακού, Βασίλη Μουράτο έπαιξαν και στα δυο τουρνουά πέρσι και σίγουρα θα είναι οι ηγέτες της διοργανώτριας Ελλάδας αυτό το καλοκαίρι, στην Κρήτη.

Ο Διονύσης Σκουλίδας θα αγωνιζόταν στο περσινό Παγκόσμιο U17 ωστόσο έσπασε το χέρι του κατά τη διάρκεια του περσινού EuroBasket U18, όπου η Ελλάδα τερμάτισε τέταρτη. Ο Παπαθεοδώρου θα έχει, επίσης, στη διάθεσή του τους Έλληνες ψηλούς που συμμετέχουν στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Τον Γιώργο Τσαλμπούρη του Iowa και τον Κώστα Μήτογλου του Wake Forest. Στην προετοιμασία θα συμμετάσχει ο γκαρντ του Πανιωνίου, Δημήτρης Σταμάτης.

Στο μεταξύ, ο κόουτς Παπαθεοδώρου συμπεριέλαβε έξι νέους παίκτες που θα διεκδικήσουν μια θέση στην τελική 12αδα που θα συμμετάσχει στο Group D, μαζί με τις Σερβία, Δομινικανή Δημοκρατία και Νότια Κορέα.

Τρεις από αυτούς, ο Γιάννης Μιχαλούτσος, ο Ιάκωβος Μιλεντίγεβιτς και ο Θανάσης Ντουζίδης ήταν ρολίστες στο Παγκόσμιο U17 που διεξήχθη πέρσι στο Ντουμπάι. Εκτός του Μιχάλη Λούντζη, ο Παπαθεοδώρου θέλει να τσεκάρει κι άλλο ένα σπουδαίο ταλέντο της γενιάς του ’98. Ο λόγος για τον σέντερ (2μ.06) Βασίλη Χρηστίδη, ο οποίος είχε 13.9 πόντους, 8.4 ριμπάουντ και 1.3 κοψίματα μ.ό. στο EuroBasket U16 του 2014.

O μοναδικός παίκτης που κλήθηκε στην προετοιμασία και δεν έχει προηγούμενη διεθνή εμπειρία είναι ο σέντερ του Ηρακλή, Αλέξανδρος Σταματογιάννης».