Με… τσαμπουκά και ρεσιτάλ ευστοχίας από τη γραμμή των 6μ75 (10/14) η Εθνική Νέων πήρε τη νίκη – πρόκριση απέναντι στη Γαλλία με 72-55 και μαζί την πρόκριση για την προημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα “πάτησε γκάζι” στο τρίτο δεκάλεπτο, οπότε και με επιμέρους σκορ 23-9 άφησε… πίσω της τους “τρικολόρ” αγκαλιάζοντας τη νίκη.

Ο επιθετικός πλουραλισμός (πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων) και το πάθος που ξεχείλιζε σε κάθε φάση ήταν τα στοιχεία που… έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της Ελλάδας, η οποία πήρε την τελευταία στιγμή την πρόκριση για τις οκτώ καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

Νευρικά ξεκίνησαν και οι δύο ομάδες, κάτι που δεν επέτρεψε ούτε στην Ελλάδα ούτε στη Γαλλία να ξεφύγει στο σκορ. Η “γαλανόλευκη” προσπαθούσε να πάρει κεφάλι στο σκορ “φορτώνοντας” παιχνίδι στο “ζωγραφιστό”, αλλά η αστοχία στα σουτ δύο πόντων και… οι τάπες των Γάλλων “ψηλών” δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο. Παρά τους 10 μόλις πόντους ενεργητικό, η άμυνα έκανε καλά τη δουλειά της κρατώντας τους “τρικολόρ” στους 13 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο.

Στη δεύτερη περίοδο, η Γαλλία εκμεταλλεύτηκε το κακό αμυντικό τρανζίσιον της Εθνικής μας και σκοράροντας αρκετούς από τους πόντους της στον αιφνιδιασμό πήρε προβάδισμα τεσσάρων πόντων (12-16) στο 12ο λεπτό. Η συνέχεια, όμως, είχε… “γαλανόλευκη” απόχρωση. Η ομάδα του Κώστα Μίσσα βελτιώθηκε σε άμυνα και επίθεση και με εύστοχο τρίποντο του Ζούμπου ολοκλήρωσε ένα επιμέρους σκορ 10-2 για να πάρει αυτή τώρα κεφάλι στο σκορ (22-18 στο 15′).

Οι Γάλλοι αντέδρασαν, έκλεισαν τους διαδρόμους και κυριαρχώντας στον τομέα των ριμπάουντ δεν άργησαν να πάρουν και πάλι τα ηνία της αναμέτρησης (22-24 στο 17′). Η αστοχία και οι κακές επιλογές και των δύο ομάδων στην επίθεση συνέθεσαν το παζλ των τελευταίων τριών λεπτών, με την Ελλάδα να πηγαίνει στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα έχοντας το προβάδισμα (27-26).

Η τρίτη περίοδο ανήκε ολοκληρωτικά στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Με άμυνα που… “τσάκιζε κόκκαλα” και σωστές αποφάσεις στην επίθεση, η Εθνική μας δεν άργησε να πάρει διαφορά ασφαλείας.

Ένα πεντάλεπτο… ολοκληρωτικού μπάσκετ ήταν αρκετό. Με σερί 14-0 στα πρώτα πέντε λεπτά της επανάληψης και με τα τρίποντα να διαδέχονται το ένα το άλλο το “εύθραυστο” +1 (27-26) του ημιχρόνου έγινε με… συνοπτικές διαδικασίες +15 (41-26). Οι συνεχόμενες αλλαγές και τα τάιμ άουτ από γαλλικής πλευράς δεν μπορούσα να αντιστρέψουν την κατάσταση. Το προβάδισμα των 15 πόντων διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου (50-35) με την Ελλάδα να ελέγχει πλήρως την κατάσταση.

Η ψυχολογία ήταν, πλέον, για τα καλά στο στρατόπεδο της Εθνικής μας ομάδας. Οι Γάλλοι έμοιαζαν αποσυντονισμένοι και… ανίκανοι να κάνουν το παραμικρό. Η διαφορά έφτασε, μάλιστα, ακόμα και τους 20 πόντους (58-38 στο 33′) με τα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης να αποκτούν διαδικαστικό χαρακτήρα.

Το τελικό σκορ (72-55) άφησε απόλυτα ικανοποιημένους παίκτες και προπονητικό τιμ της “γαλανόλευκης”, η οποία έστω και στο… παρά πέντε πήρε το εισιτήριο για την προημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την Λιθουανία.

Τα δεκάλεπτα: 10-13, 27-26, 50-35, 72-55.
ΕΛΛΑΔΑ: Παναγιωταράς 2, Λαρεντζάκης 11 (2), Βελισσαρίου, Αντωνάκης 15 (3), Μοτσενίγος 18 (3), Δερμιτζάκης, Τσελεντάκης, Παπαδιονυσίου, Μελισσαράτος 12, Ζούμπος 12 (2), Τσαπρούνης.
ΓΑΛΛΙΑ: Ταλιέν 3 (1), Ζουλιέν 7, Τουπάν 2, Λαμπεϊρί 8 (9 ριμπ.), Ζαν-Σαρλ 2, Βέστερμαν 14 (1), Ινβερνίτζι 11 (3), Πελός, Κούρτιτς, Γκομπέρ 8, Πιντά, Πουρσό.