Σε άλλη μία συγκλονιστική της εμφάνιση, η Εθνική Γυναικών κυριάρχησε απόλυτα του Μαυροβουνίου, αλλά το τελικό 63-76 αφήνει στις παίκτριες του Τζώρτζη Δικαιουλάκου έστω και προσωρινά το παράπονο ότι δεν τελείωσαν από τώρα την υπόθεση πρόκρισης, χωρίς να περιμένουν το τελευταίο παιχνίδι του ομίλου ανάμεσα σε Λευκορωσία και Γαλλία. Η υπόθεση νίκης, είχε μάλλον ξεκαθαρίσει από το πρώτο ημίχρονο, όταν και οι ελληνίδες είχαν σκορ πρόκρισης, αλλά το σύνολο του Μομίρ Μιλάτοβιτς επανήλθε πιο δυναμικά στο δεύτερο μέρος για να μειώσει τη διαφορά. Παρ’ όλα αυτά, είχαμε εκ νέου την ευκαιρία στο τέλος, αλλά η Λύμουρα αρχικά και η Σωτηρίου έπειτα, με το σκορ στο +13, αστόχησαν στο τρίποντο που θα έδινε την πρόκριση, καλύπτοντας και τα δύο σενάρια που είχαν απομείνει, μετά την νωρίτερη νίκη της Τουρκίας επί της Τσεχίας. Πλέον, η Εθνική θέλει μόνο νίκη της Λευκορωσίας επί της Γαλλίας, προκειμένου να βρεθεί στις οκτώ καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

Απίστευτη εμφάνιση κατέγραψε για άλλο ένα ματς η Ζωή Δημητράκου, με 29 πόντους, 6 ριμπάουντ και τρεις ασίστ, ενώ «διψήφια» ήταν και η Σπανού με 13 πόντους και 8 ριμπάουντ. Η Στέλλα Καλτσίδου, μετά τους πρώτους της γρήγορους πέντε πόντους δε βρήκε ρυθμό, λόγω των πολλών φάουλ με τα οποία «φορτώθηκε» από τη δεύτερη περίοδο κι εντεύθεν, ενώ σπουδαία δουλειά με καλάθια σε κρίσιμες στιγμές έκανε και η Όλγα Χατζηνικολάου, με 9 πόντους και πέντε ασίστ. Η Σκέροβιτς και η Αλέξιτς, μπορεί να «σκότωσαν» την Εθνική μας με σουτ έξω από τη γραμμή του τριπόντου, αλλά πρώτες σκόρερ ήταν οι Περοβάνοβιτς και Ρόμπινσον, με 15 και 13 πόντους αντίστοιχα και αμφότερες να προσθέτουν μαζί 20 ριμπάουντ, εκ των οποίων 9 επιθετικά, φανερώνοντας ένα μεγάλο πρόβλημα που είχε προκύψει για την ομάδα μας στο δεύτερο ημίχρονο.

Το φιλμ

Η Δημητράκου αρχικά με έξι πόντους και η Καλτσίδου με άλλους πέντε, σκόραραν τους 11 πρώτους πόντους της Εθνικής και έδωσαν σε αυτή τον απαραίτητο ρυθμό, για να πάρει τα ηνία της αναμέτρησης (7-11 στο 5′). Σπανού και Κοσμά προστέθηκαν στην εξίσωση, με τη Δημητράκου να συνεχίζει να «βομβαρδίζει» το αντίπαλο καλάθι και τη Ρόμπινσον να αποτελεί μοναδική απειλή για την άμυνα της ελληνικής ομάδας, από τη στιγμή που οι παίκτριες του Μαυροβουνίου ήταν μόνιμα άστοχες έξω από τη γραμμή του τριπόντου. Αυτή ήταν, ουσιαστικά και διαφορά του πρώτου δεκαλέπτου, με το σκορ να είναι διπλό (11-22).

Με τη Ρόμπινσον να συνεχίζει να φθείρει τις αντιπάλους της, Σωτηρίου, Χατζηνικολάου και Παπαμιχαήλ έδωσαν τις λύσεις που έψαχναν οι παίκτριες του Τζώρτζη Δικαιουλάκου επιθετικά, προκειμένου η διαφορά να παραμείνει σε ίδια επίπεδα (15-28 στο 13′). Με επιμέρους 6-2 και την Καλτσίδου να υποπίπτει στο τρίτο της φάουλ, οι Μαυροβούνιες κατάφεραν να φέρουν τη διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο, αλλά όχι για πολλή ώρα. Η Δημητράκου ήταν ξανά εκεί, μαζί με τις Λύμουρα και Σπανού. Η πρώτη βέβαια, ήταν αυτή που είτε με τρίποντα είτε ευστοχώντας από τη γραμμή των βολών, έβρισκε τρόπο να σκοράρει, ώστε να στείλει τη διαφορά στους 18 πόντους, για να την φέρει στο +20 με εξαιρετική ενέργεια η Χατζηνικολάου (24-44 με 21″ για το ημίχρονο). Η Πάσιτς, έδωσε επιτέλους ένα τρίποντο για το Μαυροβούνιο, αλλά και πάλι η Εθνική είχε σκορ πρόκρισης στα αποδυτήρια (27-44).

Η Εθνική Μαυροβουνίου μπήκε πιο δυναμικά στο δεύτερο ημίχρονο, και με την ελληνική ομάδα να μην είναι τόσο προσηλωμένη στο αμυντικό κομμάτι, επήλθε ένα γρήγορο σερί 12-3 από τις τυπικά γηπεδούχες στα πρώτα περίπου τρία λεπτά, με αποτέλεσμα η διαφορά να φτάσει σε μονοψήφιο αριθμό (39-47). Κοσμά, Σπανού και Καλτσίδου απάντησαν στα επόμενα λεπτά, με την άμυνα να είναι βελτιωμένη και το σκορ να είναι στο +13 στα επόμενα τέσσερα λεπτά (41-54 στο 27′). Σκέροβιτς και Αλέξιτς, όμως, βρήκαν λύσεις έξω από τη γραμμή του τριπόντου, με τη διαφορά να μειώνεται «αστραπιαία» στο +7 για την Εθνική μας (47-54). Αυτή θα μειωνόταν και στους έξι πόντους χάρη στις Πεοβάνοβιτς και Ρόμπινσον, πριν η Χατζηνικολάου διαμορφώσει με 1/2 βολές το 51-58 της τρίτης περιόδου. Παρότι είχε πρόβλημα στο μακρινό σουτ, το Μαυροβούνιο κατάφερε να μειώσει χάρη στις πολλές δεύτερες ευκαιρίες που είχε πάρει.

Η Εθνική μας ομάδα παρουσίασε ξανά την εξαιρετική της άμυνα και χάρη σε αυτή επανέφερε γρήγορα τη διαφορά στο +9, χάρη στις Σπανού και Δημητράκου (53-62 στο 32′). Το σερί διευθρύνθηκε, με την Χατζηνικολάου αρχικά και την Δημητράκου έπειτα να κρατούν ζωντανή την υπόθεση της απόκτησης διαφοράς πρόκρισης και την Λύμουρα να την κάνει απτή με τρίποντη «βόμβα» της, τρία λεπτά πριν τη λήξη (53-70). Σκέροβιτς και Άλεξιτς, όμως, απομάκρυναν το σενάριο αυτό με δύο σουτ έξω από τη «άρκτο», με τη διαφορά να πέφτει στο +12 (60-72 στο 38:30″). Με ευστοχία από τη γραμμή των βολών και από τις δύο πλευρές, το σκορ έφτασε στο 63-74, για να κάνει η Χατζηνικολάου το 63-76.

Η Αλέξιτς χάνει και τις δύο βολές, αλλά στην επόμενη επίθεση η Λύμουρα κάνει air ball. Ο Δικαιουλάκος καλεί τάιμ άουτ, η ελληνική ομάδα κλέβει την μπάλα στην επαναφορά, αλλά η Σωτηρίου είναι εκ νέου άστοχη, στο σουτ που θα έδινε την πρόκριση.

Δεκάλεπτα: 11-22, 27-44, 51-58, 63-76

Μαυροβούνιο (Μιλάτοβιτς): Ράκοβιτς, Σκέροβιτς 9 (3/7 τρίποντα, 9 ασίστ), Γιοβάνοβιτς 7 (1/7 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Πόποβιτς, Αλέξιτς 6 (2/5 τρίποντα), Μπιέλιτσα 2, Περοβάνοβιτς 15 (5/11 δίποντα, 10 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Πάσιτς 8 (1), Βούγιοβιτς, Ρόμπινσον 13 (4/8 δίποντα, 10 ριμπάουντ)

Ελλάδα (Δικαιουλάκος): Δημητράκου 29 (5/11 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 7/8 βολές, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Χατζηνικολάου 9 (5 ασίστ), Καλτσίδου 7 (1), Παπαμιχαήλ 2, Λύμουρα 6 (1/4 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Σωτηρίου 2, Κοσμά 8 (2), Σπανού 13 (2/3 τρίποντα, 8 ριμπάουντ)