Τα πολλά αμυντικά κενά συνεχίζουν να ταλανίζουν την Εθνική ομάδα των Ανδρών, η οποία πριν από λίγη ώρα ηττήθηκε από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη με 90-84. Παράλληλα, όμως, προβληματίζουν τον Αντρέα Τρινκιέρι, που καλείται να βρει άμεσα λύση αφού το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας ξεκινά σε περίπου δύο βδομάδες.

“Είναι φανερό ότι και πάλι είχαμε πρόβλημα στην άμυνα. Πρέπει να βρούμε τι ακριβώς φταίει και να το λύσουμε. Εγώ δεν είχα ενθουσιαστεί όταν παίζαμε σούπερ, ούτε φοβάμαι τώρα που χάσαμε δύο αγώνες. Και τα προβλήματα είναι μέρος της προετοιμασίας. Πρέπει να βρούμε καλύτερη ισορροπία και να κάνουμε καλύτερα κάποια μικρά πράγματα”, δήλωσε αρχικά ο Ιταλός τεχνικός και συνέχισε:

“Δεν είναι το θέμα ότι κάποιοι δεν προσπαθούν. Όλοι προσπαθούν, αλλά δεν έχουμε βρει την ισορροπία σε αυτά τα μικρά πράγματα που στο τέλος κάνουν τη διαφορά. Έχουμε πρόβλημα να σταματήσουμε κάποιους παίκτες στο ένας εναντίον ενός και αυτό μας κάνει ζημιά. Είναι θέματα που πρέπει να λύσουμε στις επόμενες μέρες μέχρι την έναρξη του Ευρωμπάσκετ”.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ζήσης στάθηκε στην… επανάληψη των ίδιων λαθών που συνεχίζουν να “πληγώνουν” τη “γαλανόλευκη” στα τελευταία φιλικά της παιχνίδια. “Δυστυχώς επαναλάβαμε τα ίδια λάθη. Θα μπορούσα να πω πως επαναλαμβάνουμε λάθη που είχαν ξεκινήσει από πέρυσι. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αλλάξουμε πρόσωπο στην άμυνα. Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε, το πρόβλημα είναι ολοφάνερο και το πρόβλημα εντοπίζεται σε αυτό το κομμάτι”, δήλωσε αρχικά και συνέχισε:

“Το καλό είναι ότι αυτά συμβαίνουν στα φιλικά και έχουμε δέκα μέρες μπροστά μας να διορθώσουμε ότι χρειάζεται να διορθωθεί. Στην επίθεση έχουμε την ποιότητα και το ταλέντο και ακόμη και σε τραγικές μέρες σε ότι αφορά τα ποσοστά ευστοχίας όπως χθες, ή ακόμη και σήμερα που ήταν κάπως βελτιωμένα θα φτάσουμε στο καλάθι. Και σήμερα σημειώσαμε 84 πόντους. Το θέμα ήταν ότι στην άλλη πλευρά δεν καταφέραμε να σταματήσουμε τον ΜακΚάλεμπ χθες ή τον Τελέτοβιτς και τον Ντέντοβιτς ή τον Ράιτ σήμερα. Καθαρά εκεί είναι το θέμα μας. Έχουμε 10 μέρες και 5 φιλικά ακόμη για να διορθώσουμε ότι χρειάζεται”.

Ενώ, μετά από ερώτηση αναφορικά με το αν ο χρόνος που απομένει μέχρι την έναρξη του Ευρωμπάσκετ είναι αρκετός για να διορθωθούν οι ατέλειες, ο Νίκος Ζήσης ήταν κατηγορηματικός: “Μια καλή ομάδα μπορεί να αντιδρά ακόμη και στη διάρκεια ενός τουρνουά, από τη μια μέρα στην άλλη. Οπότε τώρα, που έχουμε και το χρόνο μέχρι να αρχίσει το τουρνουά σίγουρα μπορούμε να δουλέψουμε όπως πρέπει. Είναι ολοφάνερο ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι να είναι εδώ το μυαλό μας. Χρειαζόμαστε την αυτοσυγκέντρωση που απαιτείται σε κάθε στιγμή, ώστε να παίξουμε πάνω σε παίκτες κλειδιά άμυνα και γενικότερα καλή ομαδική άμυνα”, και κατέληξε:

“Πέρυσι, δεν υπήρχε χρόνος προετοιμασίας, δεν υπήρχαν προπονήσεις, πήγαμε σχεδόν απευθείας σε ένα τουρνουά. Το ευχάριστο είναι ότι φέτος έχουμε το χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από αυτό που όντως μας συμβαίνει σε ότι αφορά τη χρονική στιγμή. Αν κάποιος έβλεπε τους αγώνες και χθες και σήμερα θα έβλεπε ότι θα μπορούσαμε και να είχαμε νικήσει. Κακά τα ψέματα όμως, όταν χάνεις αναλύεις τα παιχνίδια πέντε και δέκα φορές περισσότερο.

Και είναι καλό για ένα δεύτερο λόγο: Ξαφνικά είχαμε γίνει το φαβορί, ειδικά στα ξένα μίντια, σε ράνκινγκς. Αυτό το τουρνουά λοιπόν είναι το μεγαλύτερο μάθημα: Σε ένα βράδυ μπορεί να χάσεις από οποιονδήποτε, γιατί ταλέντο έχουν όλες οι ομάδες. Θα πρέπει να κάνουμε λοιπόν μόνο ένα πράγμα, το οποίο ήδη κάνουμε: Να βάλουμε το εγώ κάτω από την ομάδα στην άμυνα και να πετύχουμε αυτό που θέλουμε”.