Σε… τυπική διαδικασία μετέτρεψε η Εθνική ομάδα Νέων Ανδρών το παιχνίδι απέναντι στο Μαυροβούνιο καθώς, μετά το μέτριο πρώτο δεκάλεπτο, ήταν… καταιγιστική παίρνοντας τη νίκη με 70-47. Η διαφορά, πάντως, έφτασε από και το +33 (59-26) με την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου, δείγμα της “γαλανόλευκης” υπεροχής.

Κορυφαίοι για την “επίσημη αγαπημένη” ήταν οι Ιωάννης Παπαπέτρου (17 πόντοι) και Γιάννης Αντετοκούνμπο (12 πόντοι, 12 ριμπάουντ, 7 ασίστ), οι οποίοι έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στην έκτη νίκη της Ελλάδας σε ισάριθμα παιχνίδια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Εσθονία.

Η κατεύθυνση της Εθνικής μας ομάδας ήταν οι διαρκείς αλλαγές σε όλα τα σκριν (πάνω ή μακριά από τη μπάλα) με σκοπό να μην δοθεί η δυνατότητα στο Μαυροβούνιο να δει εύκολα το καλάθι. Κάτι που απέδωσε γρήγορα καρπούς αφού η “γαλανόλευκη” προηγήθηκε με οκτώ πόντους (14-6) στο 5ο λεπτό.

Η απάντηση της ομάδας του Μιχαήλο Παβίσεβιτς ήταν… η άμυνα ζώνης, η οποία δυσκόλεψε σημαντικά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου. Οι κακές επιλογές στην επίθεση ήταν κύριο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού της Ελλάδας μέχρι το 10ο λεπτό, με τους μόλις δύο πόντους που πέτυχαν οι διεθνείς μας για πέντε λεπτά να καταδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Παρόλ’ αυτά, η αδυναμία των Μαυροβουνίων να σκοράρουν εύκολα καλάθια σε συνδυασμό με την αστοχία τους από την περιφέρεια, διατηρούσε τη “γαλανόλευκη” μπροστά στο σκορ (16-12).

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με δύο συνεχόμενα τρίποντα από τους Παπαπέτρου και Αντετοκούνμπο (22-12 στο 11′), αλλά αυτό δεν έλυσε το επιθετικό πρόβλημα, παρά μόνο για λίγα λεπτά. Η ομάδα του Κώστα Μίσσα έμοιαζε “βραχυκυκλωμένη” στην επίθεση αφού αδυνατούσε να “ακουμπήσει” τη μπάλα στη ρακέτα και να σκοράρει από το λόου ποστ.

Έτσι, το προβάδισμα της Εθνικής παρέμεινε υπό… αμφισβήτηση (24-19 στο 16′) αναγκάζοντας τον ομοσπονδιακό μας τεχνικό να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ. Η εικόνα της Ελλάδας δεν άλλαξε σημαντικά στις δύο πλευρές του παρκέ αφού από τη μία οι διεθνείς μας δυσκολεύονταν σημαντικά να πετύχουν κάποιο καλάθι (κυρίως από την περιφέρεια όπου είχαν 4/17 τρίποντα μέχρι το 20′), ενώ από την άλλη το Μαυροβούνιο δεν σκόραρε ξανά μέχρι την ανάπαυλα.

Το +11 (30-19) με το οποίο πήγαν στα αποδυτήρια οι δύο ομάδες έδινε στην Ελλάδα σαφές προβάδισμα για τη νίκη, αλλά πρόδηλο ήταν πως όσο τα περιφερειακά σουτ έβρισκαν σίδερο, τίποτα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δεδομένο για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν το πλέον… εντυπωσιακό για την ομάδα του Κώστα Μίσσα, η οποία όχι μόνο αύξησε το προβάδισμά της, αλλά πήγε τη διαφορά σε… δυσθεώρητα ύψη. Η Ελλάδα “πάτησε το γκάζι” στην επίθεση παίρνοντας σκορ από όλους τους παίκτες και σε συνδυασμό με τη -δεδομένα υψηλού επιπέδου- άμυνά της δεν δυσκολεύτηκε να “εκτοξεύσει” το προβάδισμά της στο +33 (59-26) στο 30ο λεπτό.

Το all around παιχνίδι του Αντετοκούνμπο “έδεσε” ιδανικά με την επιθετική έξαρση του Παπαπέτρου κι έτσι η “γαλανόλευκη” δεν είχε πολλά άγχη στα τελευταία δέκα λεπτά. Αντίθετα, ο Κώστας Μίσσας βρήκε την ευκαιρία να μοιράσει το χρόνο συμμετοχής μεταξύ των παικτών του και ταυτόχρονα να ξεκουράσει τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη.

Το τελικό 70-47 έφερε και τυπικά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στις οκτώ καλύτερες ομάδες του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και, πλέον, οι διεθνείς μας θα αντιμετωπίσουν αύριο (17/07, 20:15) την Τουρκία με φόντο την πρώτη θέση του ομίλου και το θεωρητικά καλύτερο πλασάρισμα για τα προημιτελικά.

Τα δεκάλεπτα: 16-12, 30-19, 59-26, 70-47.
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μποχωρίδης 10 (1), Παπαπέτρου 17 (3), Καραμαλέγκος, Καλογιαννίδης, Σλαφτσάκης 5 (1), Μήτσιαλος 4, Αντετοκούνμπο 12 (2 τρίπ., 12 ριμπ., 7 ασ.), Μελισσαράτος 2, Αγραβάνης 11 (1), Καμπερίδης 7 (1), Γόντικας 2.
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ (Παβίσεβιτς): Φάτιτς, Κασάλιτσα, Μούσοβιτς, Ζίζιτς, Βούσοβιτς 5, Βρμπιτσα, Μουγκόσα 6, Μίκοβιτς 10, Μρντακ, Νίκολιτς 5 (1), Πάβιτς 12, Λάτκοβιτς 9.