Η πρώτη εικόνα της Εθνικής ομάδας μπάσκετ της χώρας μας πριν τα δύο πολύ μεγάλα ραντεβού με τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 και το EuroBasket ήταν πέρα για πέρα θετική, με το συγκρότημα του Δημήτρη Ιτούδη να κάνει ό,τι θέλει εν ολίγοις στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα με την Ισπανία στο κλειστό του ΟΑΚΑ, στο πρώτο ουσιαστικά φιλικό της δείγμα γραφής εν όψει των δύο αυτών διοργανώσεων, φτάνοντας έτσι σε μια άνετη νίκη -με εξαίρεση μιας περίπου περιόδου.

Ασφαλή συμπεράσματα και… συναισθήματα πάσης φύσεως είναι αδύνατον να έρθουν σε μια λογική και αξιοπρόσεκτη επιφάνεια ήδη από το πρώτο παιχνίδι -πόσο μάλλον για ένα ματς με τρομερή ώθηση από τον κόσμο σε ένα γεμάτο γήπεδο και με έναν ενθουσιασμό που ξεχείλιζε από κάθε σπιθαμή του φτάνοντας από το κοινό μέχρι και τους παίκτες στο παρκέ.
Ωστόσο, η εποχή Ιτούδη έχει ξεκινήσει με μερικά σημαντικά παραδείγματα, τα οποία είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην πράξη όταν μετράει περισσότερο -δηλαδή στα δύο επίσημα ματς των προκριματικών και στα του EuroBasket του Σεπτεμβρίου.

Από την άμυνα στην επίθεση

Ο Δημήτρης Ιτούδης έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους προπονητές του ευρωπαϊκού μπασκετικού στερεώματος που ζει και αναπνέει για την εκτόξευση των εκάστοτε ομάδων του μέσα από την άμυνα -την οποία και φροντίζει να τη βελτιώνει με… αμερικάνικο τρόπο.

Ψηλά κορμιά, αθλητικότητα και κυρίως παίκτες που πρέπει και μπορούν να μαρκάρουν πολλές θέσεις -στοιχείο που φυσικά αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τα επίπεδα του ποιοτικού switchability και επιφέρει και κυριαρχία στα βασικά του αθλήματος, όπως το ριμπάουντ και το rim protection γενικότερα.

Σήμερα (9/8) κόντρα στους Ίβηρες, η Ελλάδα δεν ήταν απλά καλή στα καθήκοντά της στα μετόπισθεν -ήταν εξαιρετική.
Και αν τα 19-44 δίποντα (14-26 στην ρακέτα), τα 6-23 τρίποντα και τα 17 λάθη για 19 ασίστ (σε 25 καλάθια) των Rojas φαντάζουν ως μια εντυπωσιακή επίδοση για την πατρίδα μας, η πραγματικότητα είναι ακόμα καλύτερη.

Συνολικά, η χώρα μας -σύμφωνα με την επίσημη στατιστική υπηρεσία της ΕΟΚ– τελείωσε το ματς με 11 εύστοχες επιθέσεις σε ισάριθμες απόπειρες στο ανοιχτό γήπεδο -εκμεταλλευόμενη έτσι στο έπακρο ένα από τα κύρια όπλα της σύγχρονης μπασκετικής εποχής αλλά και το δίδυμο των Γιάννη/Καλάθη (μαζί αλλά και τον καθένα ξεχωριστά), δύο από τους πιο… φονικούς παίκτες στο EuroBasket σ’ αυτό το μοτίβο.
Η Ελλάδα εκκίνησε τελείως επιθετικά στην άμυνά της βρίσκοντας 2-2 fast breaks στα πρώτα 7 λεπτά (στοιχείο που μας ανάγκασε να εκτελούμε με 8-9 δίποντα σ’ αυτό το διάστημα), 3-3 fast breaks μέχρι το 10ο λεπτό, ενώ μέχρι και το 26ο είχε φτάσει ήδη τα 8.
Γίνεται λόγος δηλαδή για συγκλονιστικά νούμερα που χάρισαν στους οικοδεσπότες σήμερα από 22 μέχρι 33 πόντους -δηλαδή το 26% μίνιμουμ (38% μάξιμουμ) των συνολικών πόντων!

Τα 17 λάθη των Ισπανών, τα 10 δικά μας κλεψίματα και η ακόρεστη ορμή ταχύτατης μετάβασης από το δικό μισό του παρκέ στο αντίπαλο είναι το σήμα κατατεθέν μιας μείξης παικτών που ανεξαρτήτως πεντάδων και σκορ (χαρακτηριστική η βουτιά του Θανάση Αντετοκούνμπο μερικά δευτερόλεπτα πριν το τέλος για να διεκδικήσει μια χαμένη μπάλα) που ζει για να τρέχει, να «σκυλιάζει» και να αντλεί ενέργεια από τον ρυθμό και το γρήγορο τέμπο -το οποίο κρύβει και τις όποιες παθογένειές μας επιθετικά.

Παλμαρέ «ψηλών»

Ακόμα και αν το μεγάλο χαρτί της Ελλάδας για τη θέση 5, ο Γιώργος Παπαγιάννης, δεν έδωσε το «παρών» στην αποψινή συνάντηση του ΟΑΚΑ, ο Δημήτρης Ιτούδης πειραματίστηκε αρκετά στις διάφορες μείξεις που έκανε με τα σχήματα των «ψηλών» του -θέλοντας αφενός να δοκιμάσει πολλά διαφορετικά μοτίβα και αφετέρου να ξεφύγει από το σήμα κατατεθέν big ball του με ένα βαρύ πεντάρι και ένα γοργοπόδαρο αλλά πενταροειδές τεσσάρι.

Συνολικά, τα σχήματα του Έλληνα τεχνικού μπορούν σαφέστατα να χωριστούν σε 4 υποκατηγορίες, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ως Center, στη θέση δηλαδή που ακμάζει και στο ΝΒΑ με τους Milwaukee Bucks, να κατέχει τη μερίδα του λέοντος.

Ουσιαστικά, με τον σούπερ σταρ της παρόντα μόνο του στη frontline (σ.σ. χωρίς άλλο πεντάρι δίπλα του), η Εθνική πετούσε με +25 πόντους έναντι των Ισπανών, ανάμεσά τους φυσικά πολλοί και από το ηχηρό 23-13 της 4ης περιόδου, όταν η Ελλάδα «καθάρισε» τους όποιους λεκέδες ήττας από το παράθυρο του αγώνα.
Ταυτόχρονα δε, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως με τον θρύλο του ΝΒΑ στο παρκέ η Ελλάδα ήταν καλύτερη κατά 29 πόντους εν γένει, ενώ το πειραματικό small ball με τους Αγραβάνη και Θανάση Αντετοκούνμπο -κατά κύριο λόγο- ως 5 μας έκανε καλύτερους κατά 4 πόντους.

Το σύστημα που δεν απέδωσε σήμερα ήταν αυτό που έφερε τον Κώστα Αντετοκούνμπο ως τον μοναδικό καθαρόαιμο «ψηλό» του γηπέδου -επίδοση που μας έκανε χειρότερους κατά 17 πόντους…
Ωστόσο, αν αναλογιστεί κανείς πως ο άσος της ASVEL λογίζεται ως ο 3ος Center της αποστολής, τότε το εν λόγω πρόβλημα δε φαντάζει τόσο απειλητικό, ειδικότερα από τη στιγμή που στα επίσημα ματς θα αναλάβει περισσότερο ένα spark plug ρόλο που θα καλείται να χαρίζει απλόχερα ενέργεια, ορμή και μέγεθος από τον πάγκο σε λιγότερο χρόνο από τα 13 λεπτά που «έγραψε» κόντρα στο συγκρότημα του Scariolo.


Αναλυτικά
:

  1. Μόνο Αντετοκούνμπο: +25
  2. Γιάννης Αντετοκούνμπο – Κώστας Αντετοκούνμπο: +4
  3. Small ball: +4
  4. Μόνο Κώστας: -17

Μερικά σημεία που αξίζει να προσέξει κανείς:

  1. Το 7-17 τρίποντα (ήτοι 41% ευστοχίας) είναι μεν πλασματικό (ανταγωνιστικότητα αγώνα, σημασία αγώνα, ψυχολογία γηπέδου, ενθουσιασμός, όψεις) αλλά η παρουσία του Γιάννη στο 5 ξεκλειδώνει γύρω του ακόμα περισσότερες επιλογές στα φτερά που μπορούν να σουτάρουν με απειλητικές συστάσεις για τον αντίπαλο.
  2. Ακόμα και αν πολλές εξ αυτών προήλθαν στο ανοιχτό γήπεδο, ακόμα και αν ενίοτε κολλούσαμε στο σετ παιχνίδι, ακόμα και αν το spacing μας δεν ήταν και στα καλύτερά του, οι 20 ασίστ σε 32 καλάθια είναι ένα καλό νούμερο για αυτό το κομμάτι της χρονιάς αλλά και των αρχικών σταδίων της προετοιμασίας. Όλα στο μπάσκετ είναι αριθμοί. Ας είναι τουλάχιστον καλοί.
  3. Τα μόλις 9 επιθετικά ριμπάουντ των Ισπανών σε 44 χαμένα σουτ αλλά και το +8 μας στα γενικότερα ριμπάουντ ακόμα και αν δεν υπήρχε ο Παπαγιάννης στο γήπεδο σήμερα «κλείνει το μάτι» στον Ιτούδη για το ποια πρέπει να είναι η πραγματική θέση του Γιάννη. Και αυτή δεν πρέπει να είναι -την περισσότερη ώρα τουλάχιστον- ως PF.