Δεν χάνει ούτε έτσι!…
Μπορεί να πραγματοποίησε τη χειρότερη (επιθετικά) εμφάνισή της στο φετινό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά η Εθνική ομάδα των Παίδων επικράτησε της Γαλλίας με 42-38 και πανηγύρισε την πρόκρισή της στα ημιτελικά. Η ομάδα του Μάνου Μανουσέλη έμοιαζε… “υπνωτισμένη” για περίπου είκοσι πέντε λεπτά αγώνα, αλλά κάνοντας αντεπίθεση διαρκείας στην τελευταία περίοδο και έχοντας ως φύλακα άγγελό της τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο έκανε το καθήκον της παίρνοντας την πρόκριση για τους “4“, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει το νικητή της αναμέτρησης ΣερβίαΓερμανία.

Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού ήταν ο κορυφαίος παίκτης της “γαλανόλευκης” έχοντας 14 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο Γιώργος Παπαγιάννης “άγγιξε” το νταμπλ νταμπλ (8 πόντοι, 13 ριμπάουντ), αν και ήταν άστοχος, ενώ σπουδαία εμφάνιση (κυρίως αμυντικά) πραγματοποίησαν, επίσης, οι Αντώνης Κόνιαρης (8 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Δημήτρης Φλιώνης (2 πόντοι, 2 ριμπάουντ) και Διονύσης Σκουλίδας (4 πόντοι, 8 ριμπάουντ).

Το άγχος και η νευρικότητα κυρίευσαν τις δύο ομάδες στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης καθώς καμία εκ των δύο είχε τον τρόπο να απειλήσει το αντίπαλο καλάθι. Έτσι, ο ρυθμός ήταν πολύ χαμηλός, με τη Γαλλία να ανοίγει το σκορ στο 4ο λεπτό και να μπαίνει από νωρίς σε θέση οδηγού.

Η ομάδα του Μάνου Μανουσέλη προσπαθούσε να τροφοδοτήσει τον Παπαγιάννη κοντά στο καλάθι, αλλά η καλή άμυνα των “τρικολόρ” σε συνδυασμό με την αστοχία του Έλληνα σέντερ είχαν σαν αποτέλεσμα να ακυρωθεί η συγκεκριμένη… προοπτική.

Έτσι, η “γαλανόλευκη” στηρίχθηκε στον Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος την κράτησε σε επαφή με το σκορ μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου (7-10), οπότε και ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού ήταν ο μοναδικός παίκτης της που σκόραρε.

Η επιθετική δυστοκία εξακολουθούσε να χαρακτηρίζει το παιχνίδι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στη δεύτερη περίοδο. Η Γαλλία μπορεί να μην χαρακτηριζόταν από επιθετική έξαρση, αλλά όσο έβλεπε τους παίκτες του Μάνου Μανουσέλη να βρίσκουν σίδερο, τότε δεν είχε λόγο να ανησυχεί.

Το προβάδισμά της παρέμενε στους τέσσερις πόντους (11-15 στο 16′), αλλά ήταν αρκετό για να την κάνει να νιώθει ασφάλεια. Η άμυνα των “τρικολόρ” “ένιωσε” για πρώτη φορά τον Παπαγιάννη στο 18ο λεπτό (μετά από πέντε άστοχες προσπάθειες), αλλά δεν συνέτρεχαν λόγοι άγχους.

Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με τη Γαλλία μπροστά στο σκορ με εφτά πόντους (13-20), την ίδια ώρα που η Ελλάδα σούταρε με το απογοητευτικό 19.4% εντός παιδιάς (6/21 δίπ., 0/10 τρίπ.) και έβγαινε χαμένη στη μάχη των αιθέρων (18 έναντι 28). 

Τα… κακά μαντάτα συνεχίστηκαν στην επανάληψη, εκεί όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συνέχιζε να ταλανίζεται από νευρικότητα και αστοχία. Έτσι, οι “τρικολόρ” δεν άργησαν να “χτίσουν” μία διαφορά της τάξεως των δέκα πόντων (15-25) στο 23ο λεπτό δείχνοντας ποιος έχει το πάνω χέρι στην αναμέτρηση.

Σε εκείνο το σημείο, η άμυνα της Ελλάδας βελτιώθηκε και σε συνδυασμό με τον έλεγχο των αμυντικών ριμπάουντ, έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα του Μάνου Μανουσέλη να πλησιάσει στο σκορ ανακτώντας τις ελπίδες της για τη νίκη. Όταν, μάλιστα, η αστοχία των Γάλλων πλησίασε τα… εκνευριστικά επίπεδα της “γαλανόλευκης”, η Εθνική ομάδα των Παίδων πέρασε μπροστά στο σκορ (για πρώτη φορά) στο 32ο λεπτό (31-30).

Τα τελευταία οκτώ λεπτά ήταν… ψυχοφθόρα. Καμία εκ των δύο ομάδων δεν είχε τη δύναμη και την ικανότητα να “χτίσει” μία σημαντική διαφορά αφού το προβάδισμα άλλαζε διαρκώς χέρια).

Με τις δύο ομάδες να μπαίνουν στην τελική ευθεία (38-36 στο 35′), η ηγετική φυσιογνωμία του Χαραλαμπόπουλου έκανε την εμφάνισή της, αφού ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού ήταν αυτός που πήρε τους συμπαίκτες του από το χέρι και με δύο εύστοχες βολές στα 1.7” για τη λήξη “έγραψε” το τελικό 42-38, που έδωσε στην Ελλάδα το πρώτο εισιτήριο για τους “4” του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ουκρανίας.

Τα δεκάλεπτα: 7-10, 13-20, 27-30, 42-38.
ΕΛΛΑΔΑ (Μανουσέλης): Κόνιαρης 8, Ντουζίδης, Καμάρας, Φλιώνης 2, Μιχαλούτσος 4, Πεφάνης, Σκουλίδας 4 (8 ριμπ.), Φραγκιαδάκης, Μουράτος 2, Παπαγιάννης 8 (13 ριμπ., 4/15 δίπ.), Χαραλαμπόπουλος 14 (6 ριμπ.).
ΓΑΛΛΙΑ (Φορ): Λεμπέφ 7 (1), Τσαμ 3, Κορτάλ 2, Τσουαφέ, Ντένις 5 (1), Λουμπακί 5 (1), Νουά 6, Γκομπόλ 9 (12 ριμπ.), Μπλαές.