Η Εθνική ομάδα πέτυχε τη δεύτερη νίκη της στο τουρνουά Ακρόπολις, με 62-58 απέναντι στην Τουρκία, αλλά θα μπορούσε να έχει κάνει πολύ πιο εύκολη τη ζωή της. Αντ’ αυτού, μετά το τρομερό πρώτο δεκάλεπτο, όπου σκόραρε 29 πόντους με… σκορ και θέαμα κυρίως από τους Αντετοκούνμπο, αντιμετώπισε ένα «μπλακ-άουτ» που έδωσε τη δυνατότητα στους παίκτες του Εργκίν Αταμάν να πλησιάσουν και να αμφισβητήσουν την ελληνική υπεροχή. Με το παιχνίδι να έχει γίνει… ντέρμπι και το ματς ουσιαστικά να έχει τεθεί στο ρυθμό των Τούρκων, η ελληνική ομάδα τελικά κατάφερε να ανταποκριθεί κυρίως χάρη στην εξαιρετική της αμυντική συμπεριφορά, όπως φαίνεται και από τους 58 πόντους που δέχθηκε.

Ο Αντετοκούνμπο για άλλη μία βραδιά ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής μας, με 10 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 ασίστ, αν και πρώτοι σκόρερ ήταν ο Ζήσης με 11 πόντους που σήμερα έδωσε βοήθειες κυρίως στο σκοράρισμα, μαζί με τον Πρίντεζη. 10 πόντους είχε και ο Κουφός, μαζί με 8 ριμπάουντ, σε άλλη μία εξαιρετική του παρουσία στις δύο ρακέτες. Ο Ιλιασόβα κατέγραψε άλλο ένα φοβερό double double 12 πόντων και 11 ριμπάουντ για την Τουρκία, με τον Μαχμούτογλου να έχει επίσης 12 πόντους.

Το φιλμ

Μεγάλο ενθουσιασμό έφερε το ξεκίνημα της Εθνικής μας, με την πρώτη θεαματική φάση να έρχεται πολύ νωρίς από ασίστ του Σπανούλη και κάρφωμα του Αντετοκούνμπο. Ακολούθησαν πολλές παρόμοιες ενέργειες, με αποτέλεσμα η Εθνική ομάδα να φτάνει τα ποσοστά εντός παιδιάς σε απίστευτα επίπεδα, έχοντας 9/11 στα πρώτα λεπτά. Κουφός, Αντετοκούνμπο και Σπανούλης, ήταν κυρίως αυτοί που ξεσήκωσαν το κοινό, με τη διαφορά να «εκτοξεύεται» σε διψήφιο νούμερο (22-10 στο 7′). Στο «πάρτι» του πρώτου δεκαλέπτου, συνέβαλαν στο τέλος του και οι Καϊμακόγλου, Μπουρούσης, με τους παίκτες του Κατσικάρη να έχουν σκοράρει 29 πόντους στην περίοδο. Οι Τούρκοι, απειλούσαν μόνο από μερικές μεμονωμένες ενέργειες, κυρίως από τον Μπόμπι Ντίξον, με τον Χερσέκ να αναλαμβάνει μαζί να βάλουν «εντός κλίματος» την ομάδα τους (29-19).

Ο Ζήσης πήρε… σειρά στο δεύτερο δεκάλεπτο και, σκοράροντας και δημιουργώντας έφερε την απόσταση στο +13 (35-22). Κάπου εκεί, όμως, σταμάτησε ο «οίστρος» και επήλθε ένα «μπλοκάρισμα» των διεθνών μας, με τους Τούρκους να το εκμεταλλεύνται στο έπακρο. Αρχικά ο Μαχμούτογλου με το μακρινό του σουτ κι έπειτα ο Ιλιασόβα, δείχνοντας τη μεγάλη του αξία, μαζί με τον Αλντεμίρ, «έσπρωξαν» τους συμπαίκτες τους σε ένα σερί 0-13, με το οποίο ισοφάρισαν την αναμέτρηση, δείχνοντας σίγουρα κι ένα βελτιωμένο πρόσωπο στην άμυνα, βλέποντας τους Έλληνες να είναι τότε πολύ στατικοί (35-35 στο 17′). Αμέσως μετά, θα ερχόταν λύση εντός παιδιάς ύστερα από σχεδόν 4.5 λεπτά, με τον Κουφό να σπρώχνει την μπάλα στο καλάθι, ύστερα από άστοχο σουτ τριών πόντων του Αντετοκούνμπο (37-35). Στα τελευταία τρία λεπτά, καμία ομάδα δε σκόραρε με την Τουρκία να έχει ισορροπήσει, αν και είχε αρκετά μικρότερο ποσοστό στα σουτ εντός παιδιάς (35.3% έναντι του δικού μας 48.6%).

Και στην αρχή του δευτέρου μέρους, η Εθνική είχε πρόβλημα στο επιθετικό κομμάτι, παρότι σκόραρε πρώτη από τη γραμμή, με εύστοχες βολές του Μπουρούση (39-35 στο 22′). Οι Τούρκοι, όμως, εκμεταλλεύτηκαν την αστοχία μας στα σουτ εντός παιδιάς και αρχικά ο Ιλιασόβα με τρίποντο, και εν συνεχεία ο Κοκσάλ με καλάθι-φάουλ και εύστοχη βολή, έφεραν το πρώτο προβάδισμα στους Τούρκους (39-41 στο 24′). Οι διεθνείς μας τότε αντέδρασαν, με τους Κουφό και Αντετοκούνμπο να δίνουν και πάλι τις λύσεις που έψαχνε ο Κατσικάρης, με την Εθνική να σκοράρει μετά από 5.5 λεπτά στο τρίτο δεκάλεπτο, σουτ εντός παιδιάς (44-41 στο 26′). Την εξαιρετική ελληνική άμυνα που έδωσε ξανά το προβάδισμα, διαδέχθηκε η τεχνική ποινή στον Εργκίν Αταμάν μετά την ισοφάριση από τον Μαχμούτογλου (44-44 στο 28′). Εκεί, ο Αντετοκούνμπο έχοντας κερδίσει και φάουλ πάνω στην προσπάθεια, ευστόχησε σε 2/3 βολές και ύστερα με άλλο ένα φοβερό κάρφωμα έφερε τη διαφορά μετά από αρκετή ώρα στο +4, με την οποία έκλεισε η περίοδος (48-44).

Στην τέταρτη περίοδο, τη 1/2 βολές του Σπανούλη διαδέχθηκε ένα «κρεσέντο» του Ζήση, ο οποίος με επτά προσωπικούς του πόντους και τη συνδρομή του Μπουρούση, έφερε τη διαφορά στους εννέα πόντους, στην προσπάθεια να δώσει ρυθμό στην ομάδα (58-49 στο 34′). Οι Τούρκοι από τη γραμμή μίκραιναν σιγά-σιγά την «ψαλίδα», ώσπου ο Ερντέν μείωσε ξανά στο -4 (58-54 στο 38′). Ο Αντετοκούνμπο, όμως, ήταν ξανά εκεί και με κλέψιμό του, έδωσε την ευκαιρία στον Πρίντεζη για ένα εύκολο λέι-απ (60-54). Ο Ιλιασόβα μείωσε εκ νέου από τη γραμμή και οι διεθνείς μας δε βρήκαν νέα λύση, συνεχίζοντας να έχουν πρόβλημα στο σετ παιχνίδι. Η εξαιρετική άμυνα του Γκιουλέρ στον Σπανούλη, έφερε τον Τούρκο γκαρντ στο λέι-απ, μειώνοντας σε 60-58 με 18 δευτερόλεπτα να απομένουν για τη λήξη.

Στην επαναφορά και μέχρι τα 5 δεύτερα πριν το φινάλε δεν έκαναν φάουλ αφού δεν έκλεψαν την μπάλα, έχοντας μάλιστα ένα ομαδικό μέχρι ο Μπαλμπάι να σταματήσει τον Σπανούλη. Στη συνέχεια, έκαναν όλα τα ομαδικά τους φάουλ μέχρι τα 5, που βρήκαν τον Σπανούλη στη βολή με 1.8″ να απομένουν για την εκπνοή. Ο έμπειρος γκαρντ ήταν εύστοχος, δίνοντας έτσι την νίκη στην Εθνική μας.

Δεκάλεπτα: 29-19, 37-35, 48-44, 62-58

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 8 (8ρ), Ζήσης 11, Σπανούλης 9 (4 α), Καλάθης 3, Περπέρογλου, Σλούκας, Αντετοκούνμπο 10 (9ρ, 4 α), Καϊμακόγλου, Κουφός 10 (8ρ), Πρίντεζης 11, Παπανικολάου, Μάντζαρης

Τουρκία (Αταμάν): Μπαλμπάι, Γκιουλέρ 6, Χερσέκ 4, Ιλιασόβα 12, Ερντέν 6, Μαχμούτογλου 12, Σαβάς, Μπατούκ, Μουχάμεντ, Αλντεμίρ, Κοκσάλ, Σιπάχι, Οζμιζράκ, Κορκμάζ