Αποστολή στην Ξάνθη, Ραφαήλ Αλαγάς

Ανταποκρινόμενη στον ενθουσιασμό του κόσμου που βρέθηκε στο Κλειστό «Φίλιππος Αμοιρίδης», η Εθνική ομάδα δεν είχε δύσκολο έργο απέναντι στην Τσεχία, ξεκινώντας νικηφόρα, χάρη στο τελικό 56-70, το φιλικό τουρνουά της Ξάνθης. Στο ξεκίνημα, ο ενθουσιασμός αυτός ίσως την «μπλόκαρε», καθώς οι διεθνείς σίγουρα θα ένιωσαν μεγάλη την ανάγκη να ευχαριστήσουν το κοινό τους για την «αγκαλιά» του, αλλά από το δεύτερο δεκάλεπτο κι έπειτα, με τους Αντετοκούνμπο και Γιάνκοβιτς να έχουν πάρει… πρώτοι μπρος, βρήκε λύσεις και από τους υπόλοιπους παίκτες για να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Στο δεύτερο ημίχρονο, η κυριαρχία της Ελλάδας δεν αμφισβητήθηκε σε κανένα σημείο, με τα διαστήματα του καλού, ενίοτε θεαματικού, μπάσκετ να είναι αυξημένα, άφησε μία θετική πρώτη εικόνα από τη συνέχεια της προετοιμασίας της, μετά το τουρνουά της Κωνσταντινούπολης.

«Πάρτι» στις δύο ρακέτες έκανε ο Κώστας Κουφός, με 18 πόντους και 6 ριμπάουντ, «διψήφιος» ήταν και ο «Αντέτο» με 11 πόντους. Μπορεί ο Πρίντεζης να είχε αρκετά άστοχες επιλογές παρά τους οκτώ του πόντους, αλλά κέρδισε πολλές «μάχες» με 10 ριμπάουντ. Μαζί με αυτά του Κουφού, τα 8 του Μπουρούση και τα 6 του Καλάθη, έδωσαν μεγάλη ώθηση, καθώς η Εθνική είχε οκτώ παραπάνω επιθέσεις χάρη στα επιθετικά της ριμπάουντ, ενώ αν προσθέσουμε και τα λάθη των αντιπάλων, είχε συνολικά 17 παραπάνω επιθέσεις, κάτι που κάλυψε τα άσχημα ποσοστά της έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων (13.6%). Άλλο ένα σημείο που «έδειξε» τη διαφορά ποιότητάς μας, ήταν οι 15 μας ασίστ έναντι 9 των αντιπάλων μας. Για τους Τσέχους, ο Τόμας Σατοράνσκι διακρίθηκε με 13 πόντους, 7 ριμπάουντ και 3 ασίστ, σε ένα ματς όπου η εξαιρετική άμυνα των διεθνών μας περιόρισε τον Βέσελι στους μόλις 2 πόντους και τον έθεσε εκτός ρυθμού, ενώ ο Σιλμπ αφού σκόραρε τους πρώτους πέντε πόντους της ομάδας του, σκόραρε μόλις άλλους δύο.

Το φιλμ

«Νευρικά» ξεκίνησαν και οι δύο ομάδες, με το 2-2 των τεσσάρων σχεδόν πρώτων λεπτών να αποτυπώνει αυτή την εικόνα τους. Ο Μπλέικ Σιλμπ, ήταν ο πρώτος παίκτης που είχε ρυθμό, με αποτέλεσμα να τον ακολουθήσουν οι συμπαίκτες του, και πρωτίστως τον Χούσκα (8-4 στο 5′). Η Εθνική μας, που δε βρήκε λύσεις από τη βασική πεντάδα, έκανε αρκετές αλλαγές και ο πρώτος που μπήκε στο «πνεύμα» του αγώνα, ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, με τον Γιάνκοβιτς να έπεται και να ισοφαρίζει το παιχνίδι (10-10 στο 7′). Ο Σατοράνσκι και ο Ουελς βρήκαν εκ νέου λύσεις για να κρατήσουν μπροστά την ομάδα τους, αλλά το προβάδισμα δε θα διαρκούσε για πολύ. Ο Γιάνκοβιτς, ήταν και πάλι παρών, δίνοντας το πρώτο προβάδισμα για την Ελλάδα (14-15 στο 8′). Στη συνέχεια, με μερικά… χορευτικά του, ο Αντετοκούνμπο διαμόρφωσε το 14-19 του δεκαλέπτου, με την Εθνική να παίρνει τα ηνία χάρη σε σερί 0-7.

Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, η Εθνική μπήκε ξανά «σφιγμένη» και η συνέχιση της άμυνας με βοήθειες πάνω σε παίκτες-«κλειδιά» των Τσέχων, και δη των ψηλών τους, έδωσε την ευκαιρία στον Γέλινεκ να μειώσει σε απόσταση τριπόντου (17-20 στο 12′). Η απάντηση, ήταν άμεση για τον Καλάθη, με τους Κουφό και Πρίντεζη να μπαίνουν επίσης στην «εξίσωση» και να κάνουν ένα φοβερό σερί 0-9, με το οποίο οι διεθνείς μας «εκτόξευσαν» τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό (17-29 στο 14′). Ο Περπέρογλου σκόραρε επίσης, με την Εθνική να έχει πλέον περισσότερους ενεργούς στο σκοράρισμα παίκτες και τον Κουφό να συνεχίζει το «πάρτι» του (21-33 στο 15′). Ο Σατοράνσκι και ο Μπάλβιν προσπάθησαν να δώσουν λύσεις για τους αντιπάλους μας, αλλά ο Αγραβάνης ήταν εκεί αυτή την φορά (26-37 στο 17′). Ο Χούσκα με τρίποντο και ο Μπάλβιν με 1/2 βολές, μείωσαν για την ομάδα τους ξανά σε μονοψήφιο νούμερο, αλλά με τους πρώτους του πόντους στον αγώνα, ο Βασίλης Σπανούλης «έκλεισε» το ημίχρονο στο +10 (30-40).

Στο τρίτο δεκάλεπτο, η Εθνική είχε και πάλι τις απαντήσεις για να μην αμφισβητηθεί η κυριαρχία της. Η Τσεχία, εξερχόμενη από τα αποδυτήρια, μπήκε πιο δυναμικά και με τους Σιλμπ, Σατοράνσκι ξανά, μείωσε στο -6 την απόσταση (34-40 στο στο 21′). Μπουρούσης και Σπανούλης, είχαν τις απάντησεις στα καλάθια του Μπούμπρλα, ώστε να μην πλησιάσουν άλλο οι αντίπαλοί μας, με τους διεθνείς μας να αφήνουν… μια και καλή αυτό το «κενό» διάστημα, χάρη και στον Κουφό (38-48 στο 25′). Μέχρι τα 41 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της περιόδου, δεν υπήρξε σκορ εντός παιδιάς, κάτι που ευνόησε εμάς, καθώς αυξήσαμε τη διαφορά στο +13 από τη γραμμή των βολών (38-51 στο 29′). Από κλέψιμο του Γιάνκοβιτς, ο Καλάθης σημείωσε το 38-53, για να διαμορφώσουν το σκορ του δεκαλέπτου οι Ουελς και Κουφός (40-55).

Η Εθνική μπήκε αυτή την φορά δυναμικά στο ξεκίνημα δεκαλέπτου, με τους Αντετοκούνμπο και Κουφό να συνεχίζουν το… σόου τους και να φέρνουν «εν ριπή οφθαλμού» τη διαφορά στα επίπεδα των 20 πόντων (42-63 στο 32′). Αυτό το νέο «ξέσπασμα» της ελληνικής ομάδας, έμελλε ουσιαστικά να βάλει και τη «σφραγίδα» στην επικράτησή της. Ο Κατσικάρης, βρήκε εκεί την ευκαιρία να δοκιμάσει ένα σχήμα με τον Παπανικολάου στο «3», τον Περπέρογλου στο «4» και τον Αγραβάνη στο «5», με τους διεθνείς πάντως να χαλαρώνουν, τους Τσέχους να μειώνουν με τους Χρούμπαν και Γέλινεκ στο -14 και τον ομοσπονδιακό τεχνικό να καλεί τάιμ-άουτ (54-68 στο 37′). Από εκείνο το σημείο, πάντως, αμφότερες οι πλευρές άρχισαν να «ρίχνουν στροφές», κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι στο επόμενο διάστημα το επιμέρους σκορ ήταν μόλις 2-2.

Δεκάλεπτα: 14-19, 30-40, 40-55, 56-70

Τσεχία (Γκίνζμπουργκ): Μπέντα 2, Μπάλβιν 5 (7 ριμπάουντ), Μπούμπρλα 5, Χρούμπαν 2, Σατοράνσκι 13 (1/3 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Ουελς 6, Σιρίνα, Μπάρτον, Γέλινεκ 8 (2), Χούσκα 6 (2), Σιλμπ 7 (1/3 τρίποντα, 7 ριμπάουντ), Βέσελι 2

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 5 (8 ριμπάουντ), Ζήσης 2, Σπανούλης 5 (1), Καλάθης 8 (1/2 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Περπέρογλου 4, Αντετοκούνμπο 11 (5/5 δίποντα), Κουφός 18 (7/10 δίποντα, 7 ριμπάουντ), Γιάνκοβιτς 7 (1), Πρίντεζης 8 (4/11 δίποντα, 10 ριμπάουντ), Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αγραβάνης 2