Πληρέστατο θεωρεί το ρόστερ της Εθνικής Ανδρών, εν όψει του προσεχούς Ευρωμπάσκετ (5-20/9), ο Κώστας Μίσσας. Ο τεχνικός σύμβουλος και ομοσπονδιακός προπονητής, αναφέρθηκε εκτός από την ομάδα του Φώτη Κατσικάρη, στην Εθνική Εφήβων και την επιτυχία της στο Βόλο, την νέα πορεία της Παίδων στο Ευρωμπάσκετ U16, καθώς και τους λόγους που έχουν φέρει τόσο ψηλά το ελληνικό μπάσκετ.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM 94.6:

«Μαζεύτηκαν όλοι μαζί κι έκαναν προπόνηση. Καθόμουν και τους έβλεπα κι είδα ότι έχουμε ένα φοβερό ρόστερ, με παίκτες για όλες τις θέσεις που καλύπτουν τα πάντα. Είναι ομάδα μεταλλίου. Αυτή η ομάδα για να φθάσει εκεί που πραγματικά μπορεί χρειάζεται μεγαλείο ψυχής. Επειδή είναι ένα ιδιαίτερο σύνολο, δεν είναι σύλλογος αλλά εθνική ομάδα, χρειάζεται θυσίες για την ομάδα. Εάν αυτό το πράγμα υφίσταται, μπορούμε να φθάσουμε σε πολύ υψηλό επίπεδο στο Ευρωμπάσκετ».

Για την Εθνική Εφήβων και την πορεία στο Ευρωμπάσκετ U18: «Επειδή ξέρω τα παιδιά εδώ και χρόνια, έγινε υπέρβαση και πήρε αυτή η ομάδα το χρυσό μετάλλιο. Δεν ήταν το πιο υψηλό επίπεδο στο τουρνουά, αλλά υπήρχαν κάποιες αρκετά καλές ομάδες και τις κερδίσαμε όλες. Βάσει του ρόστερ και του ταλέντου αυτής της ομάδας, το χρυσό ήταν πολύ σπουδαία υπόθεση. Ο πρώτος και βασικός στόχος ήταν να περάσουμε την πρώτη φάση. Ήταν ένας πολύ δύσκολος όμιλος και το γεγονός ότι η Λιθουανία και η Βοσνία ήταν στην τετράδα αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Μέρα με τη μέρα η ομάδα ήταν καλύτερη και ο κόσμος βοήθησε πολύ».

Για τους δύο πρωταγωνιστές: «Ο Χαραλαμπόπουλος ήταν ο μπροστάρης, τα έκανε όλα. Πέρα από την εκτέλεση, υπήρχε και η δημιουργία του. Έκανε πάρα πολλά πράγματα σε πολλά κρίσιμα σημεία. Είναι δύσκολο αυτό να το βρεις σε μια τέτοια ηλικία, ειδικά για έναν παίκτη που έρχεται από τραυματισμό και έπαιξε σε δύο διοργανώσεις. Και ο Παπαγιάννης ήταν καταπληκτικός, έκλεισε εξαιρετικά τη ρακέτα. Στον τελικό και όχι μόνο δεν επέτρεπε στους αντιπάλους να πλησιάσουν το καλάθι. Όλη η άμυνά μας ήταν προσαρμοσμένη πάνω του και ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο».

Για τη διαφορά προπόνησης και συμμετοχών: «Το μπάσκετ είναι επαναλαμβανόμενες εικόνες. Η διαφορά είναι στην εκτέλεση των εικόνων. Το παιχνίδι σού δίνει την ευκαιρία να βελτιώνεις την αντίληψή σου. Η καλύτερη προπόνηση δεν αρκεί για να υποκαταστήσει το παιχνίδι. Οι συμμετοχές είναι απαραίτητες για έναν παίκτη, ώστε να εφαρμόσει όσα έχει δουλέψει στην προπόνηση».

Για την Εθνική Παίδων και το Ευρωμπάσκετ U16: «Είναι άλλη μία αρκετά δύσκολη ομάδα. Δεν είναι τόσο δυνατή η φουρνιά. Πρώτος και βασικός στόχος είναι να σωθεί από νωρίς και από εκεί και πέρα ό,τι καλύτερο μπορέσει να πετύχει. Δεν μπορεί να βγάζεις σε κάθε ηλικιακή ομάδα πολλά ιδιαίτερα ταλέντα».

Για τις επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ: «Καθόμουν κι έβλεπα τα τρόπαια που υπάρχουν στα γραφεία της ομοσπονδίας και σκεφτόμουν πώς μια μικρή χώρα, χωρίς πολλά μέσα, έχουμε καταφέρει κάτι απίστευτο. Αυτό έχει γίνει μέσα από πολύ μεγάλη προσπάθεια και ικανότητα ανθρώπων. Το να κερδίσεις τη Γαλλία, που έχει το καλύτερο πρόγραμμα στον αθλητισμό και στοιχίζει 3,5 εκατ. ευρώ το χρόνο, δεν είναι εύκολο πράγμα. Για να μην πούμε για την Ισπανία, την Τουρκία, ή ακόμα χώρες όπως το Ισραήλ και η Λετονία. Μιλάμε για μεγέθη που εμείς δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Ειδικά τώρα που η επιχορήγηση μειώνεται κάθε χρόνο. Είναι μια τεράστια προσπάθεια με πολύ λίγα πράγματα. Παρ’ όλα αυτά, τους κερδίζουμε όλα. Είναι ψυχή και μπορεί να γίνει παντού, όχι μόνο στο μπάσκετ. Εάν ενωθούμε, δουλέψουμε συλλογικά και οργανωμένα, μπορούμε εμείς οι Έλληνες να κάνουμε εκπληκτικά πράγματα. Το κακό μας στοιχείο είναι ότι απογοητευόμαστε πολύ εύκολα. Το θέμα είναι να μπορούμε να βρίσκουμε αυτό το μεγαλείο ψυχής κι αυτό το εγώ να γίνεται εμείς».