Όπως ο Φώτης Κατσικάρης, έτσι και ο Κώστας Παπανικολάου τόνισε πως το σήμα κατατεθέν της Εθνικής είναι η άμυνα και πως εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι διεθνείς.
 
«Η ομάδα έδειξε καταπληκτική βελτίωση, ειδικά στην άμυνα, όπου θέλαμε κι εμείς οι παίκτες και οι προπονητές να επικεντρωθούμε. Δεν μας αγχώνει επίθεση, έχουμε ταλέντο ως ομάδα. Η άμυνα μας χαρακτηρίζει κι εκεί προσπαθούμε να επικεντρωθούμε. Κάναμε τρία καλά ματς, σήμερα (23/08) δεν ήμασταν στα επίπεδα που θέλαμε, δεν ξέρω εάν μέτρησε η κούραση ή τα διαδοχικά ματς, αλλά δεν ήμασταν στο 100%. Ωστόσο, είμαστε σε καλό δρόμο, προετοιμαζόμαστε για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι στις 5 Σεπτεμβρίου», δήλωσε αρχικά ο διεθνής φόργουορντ.
 
Για την νίκη απέναντι στη Ρωσία και την συνολική εμφάνιση της ομάδας: «Πιστεύω πως αντιμετωπίσαμε καλά τη ζώνη της Ρωσίας. Σίγουρα, σε τέτοια ματς θα δεις λάθη κι αδυναμίες, αλλά για αυτό γίνονται τα φιλικά. Η ομάδα διαθέτει πληρότητα, αλλά πρέπει να είμαστε συμπαγείς, μια γροθιά, και να παλεύουμε ο ένας για τον άλλον. Αυτή πρέπει να είναι η ταυτότητά μας. Προχωράμε, συνεχίζουμε τη δουλειά κι ελπίζουμε για το καλύτερο».