Το καλοκαίρι συνδέεται κάθε χρόνο με τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων, τόσο σε ανδρικό/γυναικείο επίπεδο, όσο και με τις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες. Έπειτα από ένα χρόνο διακοπή, λοιπόν, οι μικρές εθνικές ομάδες επιστρέφουν στη δράση. Έστω και όχι στη μορφή που γνωρίζαμε.

Λόγω της περίπλοκης υγειονομικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία, δεν θα διεξαχθούν για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Νέων/Νέων Γυναικών, Εφήβων/Νεανίδων και Παίδων/Κορασίδων, με εξαίρεση φυσικά το Παγκόσμιο Κύπελλο U19 της Λετονίας, το οποίο διοργανώθηκε εξ ολοκλήρου σε “φούσκα” από τις 3 έως τις 11 Ιουλίου. Αντ’ αυτών, λοιπόν, η FIBA εκπόνησε τον περασμένο Μάιο ένα εναλλακτικό πλάνο για κάθε ηλικιακή κατηγορία: τα FIBA Youth European Challengers 2021.

Από τις 12 Ιουλίου έως τις 21 Αυγούστου η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα διοργανώσει 29 μικρότερα τουρνουά, στα οποία θα συμμετάσχουν 39 χώρες (χωρισμένες βάσει της θέσης καθεμιάς στο παγκόσμιο ranking), δίχως να υπάρξουν προβιβασμοί και υποβιβασμοί μεταξύ των τριών κατηγοριών σε κάθε ηλικία. Τα δύο από αυτά τα τουρνουά θα φιλοξενηθούν μάλιστα στο Ηράκλειο της Κρήτης: το πρώτο (Νέων) στις 19-24 Ιουλίου και το δεύτερο (Νεανίδων) στις 27 Ιουλίου-1 Αυγούστου.

Τα τουρνουά στις ηλικιακές κατηγορίες U20 και U18 δεν παρουσιάζουν κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο. Αντιθέτως, αυτό δεν θα ισχύσει για τα τουρνουά U16. Μέσω των συγκεκριμένων διοργανώσεων θα προκύψουν οι (5) χώρες που θα προκριθούν στα Παγκόσμια Κύπελλα U17 του 2022 σε Παίδες και κορασίδες, πέρα από τις διοργανώτριες Ισπανία και Ουγγαρία αντίστοιχα, οι οποίες έχουν εξασφαλισμένη μία θέση σε αυτά.

Αναλυτικά:

FIBA U20 European Challengers (20-25 Ιουλίου)

Τέσσερα τουρνουά θα διοργανωθούν συνολικά (τρία αποτελούμενα από έξι χώρες και ένα από οκτώ, χωρισμένες σε δύο ομίλους), με το ένα εξ αυτών (το 3ο) να φιλοξενείται στο Ηράκλειο της Κρήτης από τις 19 έως τις 24 Ιουλίου. Σε αυτό θα συμμετάσχει φυσικά και η Ελλάδα, μαζί με τη Σλοβενία, την Κροατία, το Ισραήλ, την Ουκρανία και το Βέλγιο.

FIBA U20 Women’s European Challengers (13-18 Ιουλίου)

Θα διεξαχθούν συνολικά πέντε τουρνουά. Σε τρία από αυτά θα πάρουν μέρος έξι χώρες και στα υπόλοιπα δύο θα συμμετάσχουν πέντε. Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτό που θα διεξαχθεί στο Γερεβάν της Αρμενίας (το 4ο) με τη συμμετοχή ακόμα της Ελβετίας, της Ουκρανίας, της Αλβανίας και της Αρμενίας.

FIBA U18 European Challengers (3-8 Αυγούστου)

Πέντε τουρνουά θα γίνουν συνολικά. Τα τρία θα αποτελούνται από έξι χώρες και τα άλλα δύο από επτά, χωρισμένες σε δύο ομίλους. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο 2ο τουρνουά, το οποίο θα διοργανωθεί στο Τελ Αβίβ, με τη συμμετοχή ακόμα της Γαλλίας, της Λιθουανίας, του Ισραήλ, της Εσθονίας και της Πορτογαλίας.

FIBA U18 Women’s European Challengers (27 Ιουλίου-1 Αυγούστου)

Θα διοργανωθούν πέντε τουρνουά με έξι χώρες το καθένα. Το ένα εξ αυτών θα φιλοξενηθεί στο Ηράκλειο (το 3ο), με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και του Ισραήλ.

FIBA U16 European Challengers (16-21 Αυγούστου)

Θα γίνουν συνολικά πέντε τουρνουά. Τα τέσσερα θα αποτελούνται από έξι χώρες και το πέμπτο από επτά, χωρισμένες σε δύο ομίλους. Η Ελλάδα θα πάρει μέρος στο 1ο, το οποίο θα διεξαχθεί στα Σκόπια, όπου θα βρει απέναντί της τη Γαλλία, τη Λιθουανία, τη Ρωσία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία.

FIBA U16 Women’s European Challengers (9-14 Αυγούστου)

Στο 1ο από τα πέντε τουρνουά που θα διεξαχθούν συνολικά (τα τέσσερα με τη συμμετοχή έξι χωρών και το ένα με πέντε), θα λάβει μέρος η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σε αυτό που διοργανωθεί στο Ελσίνκι, στο οποίο θα συμμετάσχουν ακόμα η Γαλλία, η Λετονία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Φινλανδία και η Βουλγαρία.