Έχοντας τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα σε όλη του τη διάρκεια, η Εθνική Εφήβων προχώρησε σε «υγιεινό περίπατο» απέναντι στην ελλιπή βέβαια Κροατία, όπως δείχνει και το τελικό 64-41. Οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου, εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε παίζοντας με έναν αντίπαλο που υπέφερε από ουκ ολίγες απουσίες βασικών παικτών, για να ξεκινήσουν με το «δεξί» το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βόλου και να έχουν μάλιστα ευκαιρία διατήρησης δυνάμεων, καθώς αύριο (24/7), τους περιμένει ένα πιο δύσκολο «τεστ», με αντίπαλο τη Λιθουανία. Χαραλαμπόπουλος και Παπαγιάννης ήταν οι πρωγατωνιστές των διεθνών μας, με τον πρώτο να έχει 17 πόντους και το δεύτερο 12 πόντους, 8 ριμπάουντ και 4 μπλοκ. Για τους έτερους Βαλκάνιους, είναι χαρακτηριστικό πως δε σημείωσε κανείς εξ αυτών διψήφιο αριθμό πόντων, με τον Ζούμπατς να παλεύει μόνος του πολλές φορές, έχοντας 8 πόντους και 18 ριμπάουντ.

Το φιλμ

Η Εθνική Εφήβων έδειξε από πολύ νωρίς τη διάθεση να γίνει το αφεντικό της αναμέτρησης και γρήγορα έφτασε σε διαφορά πέντε πόντων, με τον Παπαγιάννη να κυριαρχεί στη ρακέτα και τον Φλιώνη να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στο δημιουργικό, όσο και στο εκτελεστικό κομμάτι (8-3 στο 3′). Λούντζης και Χαραλαμπόπουλος μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο την «ψαλίδα», με τους παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου να έχουν τον απόλυτο έλεγχο ήδη από το έβδομο λεπτό (14-5), με την Κροατία να μένει σε αυτό το διάστημα για τρία λεπτά χωρίς σκορ. Ο τελευταίος, μάλιστα, θα έκλεινε ιδανικά την πρώτη περίοδο, φέρνοντας για πρώτη φορά τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό (18-7).

Ο Μιλεντίγεβιτς μπήκε επίσης στην «εξίσωση» στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τους Κροάτες σε εκείνο το διάστημα να προσπαθούν πάντως να επανέλθουν, μειώνοντας στο -8 με την πάροδο τριών λεπτών (23-15). Η απάντηση ήταν «εκκωφαντική», με τους διεθνείς μας να «βομβαρδίζουν» τους αντιπάλους τους και με σερί 7-0 να φέρνουν τη διαφορά στους 15 πόντους, κρατώντας ξανά για μεγάλο διάστημα την Κροατία χωρίς σκορ (30-15 στο 15′). Κάλαϊτζιτς και Βρκιτς απάντησαν με ένα δικό τους 0-8, αλλά η Ελλάδα ανταποκρίθηκε εκ νέου με τους Χρηστίδη και Παπαγιάννη επιθετικά (36-23 στο 18′). Κρατώντας ξανά την αντίπαλό της χωρίς σκορ για σχεδόν 3.5 λεπτά μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, μπόρεσε να φύγει με την ύψιστη διαφορά του πρώτου μέρους στα αποδυτήρια, χάρη σε καλάθι του Ντουζίδη.

Στο τρίτο δεκάλεπτο, οι Κροάτες παρουσίασαν καλύτερο πρόσωπο αμυντικά, αφήνοντας βέβαια αρκετά το ελεύθερο περιφερειακό σουτ στους διεθνείς μας, σε μία τακτική που απέδωσε καθώς δε δέχθηκαν σκορ στα πρώτα του 5.5 λεπτά να μη δεχθούν καλάθι εντός παιδιάς. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν το εκμεταλλεύτηκαν καθόλου επιθετικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η Εθνική Εφήβων να αυξήσει μάλιστα την υπέρ της διαφορά, με τους Λούντζη και Χαραλαμπόπουλο από τη γραμμή, πριν ο Παπαγιάννης σκοράρει το πρώτο καλάθι εντός παιδιάς (43-26). Αυτό έδωσε ώθηση… στον Χαραλαμπόπουλο που με προσωπικές ενέργειες έφερε τη διαφορά στα επίπεδα των 20 πόντων (52-31 στο 28′). Από το 47-31 του Σκόκνα, άλλωστε, η Εθνική κράτησε χωρίς σκορ την Κροατία για σχεδόν δύο λεπτά, με τον Κάλπιτς να κάνει το 58-33 και έτσι να κλείνει την τρίτη περίοδο.

Στην τελευταία περίοδο, οι δύο ομάδες ήταν σχεδόν καθολικά άστοχες και σημείωσαν μικρό σκορ, με το παιχνίδι να έχει κριθεί άλλωστε προ πολλού. Το δεκάλεπτο αυτό, περισσότερο χρησίμευσε για δοκιμές από τους δύο προπονητές, με την ευκαιρία να πάρουν χρόνο συμμετοχής άπαντες οι παίκτες. Η διαφορά, έτσι, παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να ξεκινά εξαιρετικά τη διοργάνωση.

Δεκάλεπτα: 18-7, 38-23, 58-33, 64-41

Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Λούντζης 3, Ντουζίδης 4, Μιλεντίγεβιτς 3 (1), Φλιώνης 5 (1/1 τρίποντο, 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Μιχαλούτσος, Μουράτος 4, Χρηστίδης 6 (6 ριμπάουντ), Δίπλαρος, Σκορδάς 2, Παπαγιάννης 12 (6/13 δίποντα, 8 ριμπάουντ), Χαραλαμπόπουλος 17 (5/9 δίποντα, 1/4 τρίποντα)

Κροατία (Κούντσε): Σκόκνα 9 (1), Κάλαϊτζιτς 7 (1), Ντουμπέλι, Μπατζίμ 4, Κάλπιτς 2, Τσολάκ, Μίκσιτς, Μπούλιεβιτς, Προλέτα 2, Ζούμπατς 8 (18 ριμπάουντ), Βρκιτς 9 (2), Λιούμπισιτς