Δεύτερη συνεχόμενη ήττα υπέστη η Εθνική Εφήβων και αυτήν την φορά από τη Βοσνία, με τη θεωρητικά πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου να κερδίζει με 59-60 και να περνά στην επόμενη φάση, αφήνοντας εκτός συνέχειας την Κροατία! Παρότι οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου είχαν βρεθεί μπροστά στο σκορ με 13 πόντους διαφορά στην τρίτη περίοδο, εντούτοις οι έτεροι Βαλκάνιοι δεν τα παράτησαν και σταδιακά ανέτρεψαν την εις βάρος τους κατάσταση.

Το τρίποντο του Άτιτς, τρία λεπτά πριν την εκπνοή και μάλιστα στη λήξη τότε της επίθεσης της ομάδας του, έδωσε την νίκη στη Βοσνία, με την Ελλάδα να μη βρίσκει σκορ και τον Σκουλίδα στο φινάλε να αστοχεί στο τρίποντο που θα έδινε την νίκη. Η Εθνική περνά μεν στην επόμενη φάση, αλλά χωρίς να μεταφέρει νίκη!

Το φιλμ

Μετά το αρχικό 5-3, οι δύο ομάδες «σίγησαν» για τα επόμενα δύο λεπτά, για να έρθει ο Φλιώνης να κάνει ύστερα από εξαιρετική συνεργασία με τον Σκουλίδα το 7-3 στο πέμπτο λεπτό. Ο Παπαγιάννης με κάρφωμα και ο Χαραλαμπόπουλος από τη γραμμή, θα αύξαναν το προβάδισμα της Εθνικής, δείχνοντας τη διάθεσή της να έχει εξαρχής τα ηνία του αγώνα (13-5 στο 9′). Εκείνη τη στιγμή, όμως, ξεκίνησε η αντεπίθεση των Βοσνίων, με τον Άτιτς αρχικά να διαμορφώνει με καλάθι-φάουλ και εύστοχη βολή το 13-8 του πρώτου δεκαλέπτου.

Με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, Αλέκσιτς και Μέμιτς πήραν σειρά και έδωσαν προβάδισμα στην ομάδα του, με απανωτά σουτ έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων (13-14 στο 11′). Ο πρώτος, μαζί με τον Άτιτς συνέχισαν το «βομβαρδισμό» του ελληνικού καλαθιού, με το επιθετικό πρόβλημα να είναι φανερό για το σύνολο του Ηλία Παπαθεοδώρου, λόγω της αδράνειας των παικτών στους οποίους εναποθέτει κυρίως το σκοράρισμα (Παπαγιάννης, Χαραλαμπόπουλος). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το σερί να φτάσει συνολικά στο 0-14, από το 13-5 του ένατου λεπτού (13-19 στο 13′). Κάπου εκεί, όμως, εμφανίστηκε ο Χρηστίδης, ο οποίος σχεδόν μόνιμα έδινε λύσεις για τους διεθνείς μας. Ήταν αυτός που ισοφάρισε σε 19-19, για να δώσει εκ νέου προβάδισμα ο Λούντζης (21-19 στο 16′). Οι Βόσνιοι συνέχισαν να «πληγώνουν» την ελληνική άμυνα, αλλά ο Χρηστίδης συνέχισε το δικό του «πάρτι», για να κάνει το 29-26 με ένα λεπτό για τη λήξη του ημιχρόνου. Ο Σκουλίδας, λίγο αργότερα, θα απαντούσε στον Γκέγκιτς με το δεύτερο τρίποντο της Εθνικής στην αναμέτρηση (σε οκτώ προσπάθειες) για το 32-28, αλλά οι αντίπαλοί μας βρήκαν εκ νέου λύση στο πρόσωπο του τελευταίου, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια σε απόσταση «αναπνοής» (32-30).

Στην αρχή του τρίτου δεκαλέπτου, οι διεθνείς μας αιφνιδίασαν τους Βόσνιους, με τον Χαραλαμπόπουλο να ξεκινά και να ολοκληρώνει ένα σερί 10-0 με σουτ τριών πόντων, ενώ ενδιάμεσα Λούντζης και Σκουλίδας είχαν σκοράρει με λέι-απ (42-30 στο 24′). Με την άμυνα να δίνει την ώθηση επιθετικά, ο Παπαγιάννης παρουσίασε καλύτερο πρόσωπο και ο Χαραλαμπόπουλος συνέχιζε να εκτελεί από την περιφέρεια, με τη διαφορά να φτάνει και στο +13 (47-34 στο 25′). Οι Βόσνιοι, όμως, δεν τα παράτησαν και έφεραν τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό με επιμέρους σκορ 2-6 και πρωταγωνιστή τον Ντζέντοβιτς σε εκείνο το σημείο (49-40 στο 28′). Ο Γκέγκιτς να κρατούσε την απόσταση στο ίδιο επίπεδο στο τέλος της περιόδου, απαντώντας στο follow του Παπαγιάννη, ύστερα από το άστοχο σουτ του Μουράτου (51-42).

Η επιμονή τους είχε αποτέλεσμα, με το επιθετικό πρόβλημα να κάνει ξανά την εμφάνισή του για τους Εφήβους. Κάτι τέτοιο, τους έδωσε τη δυνατότητα να μειώσουν τη διαφορά στο -2 μέσα σε τρία λεπτά (51-49). Ο Μανιγκάφιτς αστόχησε στη συμπληρωματική βολή μετά το καλάθι-φάουλ που είχε πετύχει, αλλά οι Βόσνιοι κέρδισαν το επιθετικό ριμπάουντ και ο ίδιος έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του με σουτ τριών πόντων (51-52 στο 33′). Ο Λούντζης με λέι-απ και ο Χρηστίδης από τη γραμμή απάντησαν άμεσα για την Ελλάδα (55-52 στο 34′). Μανιγκάφιτς και Αλέκσιτς, όμως, ήταν ξανά εκεί για να δώσουν νέο προβάδισμα για τη Βοσνία με γρήγορο 0-5 (55-57 στο 35′). Ο Σκουλίδας ισοφάρισε από τη γραμμή και ο Χρηστίδης έκανε το 59-57, για να φέρει την ομάδα του σε θέση οδηγού ο Άτιτς με τρίποντο-«μαχαιριά» στη λήξη του χρόνου (59-60 στο 37′).Στα επόμενα δύο λεπτά, οι δύο ομάδες δε σκόραραν και τα συνεχόμενα λάθη από την Εθνική μας, δεν της έδωσαν την ευκαιρία να προσπεράσει, με τον Χαραλαμπόπουλο να χάνει λέι-απ στον αιφνιδιασμό και δύο Έλληνες επίσης να μην μπορούν στο follow.

Μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό, ο Άτιτς βγήκε εκτός γραμμής και έτσι δόθηκε ξανά ευκαιρία στους παίκτες του Παπαθεοδώρου, με 50 δευτερόλεπτα να απομένουν. Ο Χαραλαμπόπουλος έχασε την μπάλα στην προσπάθεια να ποστάρει, για να κάνει λάθος και ο Πενάβα, με την Εθνική να έχει 22 δευτερόλεπτα δικά της. Ο Λούντζης εκτέλεσε γρήγορα και αστόχησε στο λέι-απ και η μπάλα πέρασε στους Βοσνίους. Στα 12 δευτερόλεπτα, έγιναν δύο φάουλ από την πλευρά μας για να πάνε στη γραμμή οι αντίπαλοί μας. Εκεί, ο Μανιγκάφιτς έχασε και τις δύο βολές και η τελευταία επίθεση. Ο Μουράτος κόντεψε να χάσει την μπάλα, η οποία βγήκε εκτός γραμμής, με αποτέλεσμα να έχει η Εθνική επαναφορά στα 4 δεύτερα. Στην επαναφορά ο Σκουλίδας αστόχησε και οι Βόσνοι πανηγύρισαν μία μεγάλη νίκη.

Δεκάλεπτα: 13-8, 32-30, 51-42, 59-60

Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Λούντζης 9 (1/3 τρίποντα, 4 ασίστ), Ντουζίδης, Μιλεντίγεβιτς, Φλιώνης 2, Μιχαλούτσος, Μουράτος, Σκουλίδας 11 (1/6 τρίποντα, 10 ριμπάουντ), Χρηστίδης 16 (7/10 δίποντα, 5 ριμπάουντ), Δίπλαρος, Παπαγιάννης 6 (12 ριμπάουντ), Χαραλαμπόπουλος 15 (3/9 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ)

Βοσνία/Ερζεγοβίνη (Τίμπιτς): Αλέκσιτς 9 (3/5 τρίποντα), Ντούρμο, Άτιτς 10 (1/8 τρίποντα, 8 ριμπάουντ), Γκέγκιτς 15, Ντζέντοβιτς 5 (10 ριμπάουντ), Μανιγκάφιτς 12 (2/4 τρίποντα), Μέμιτς 9 (1), Πενάβα, Χάτζιτς, Πίριτς