Σε ένα παιχνίδι «θρίλερ» σε όλη του τη διάρκεια, ανάμεσα σε δύο ισάξιες ομάδες, η Λιθουανία κατάφερε να πάρει την νίκη με 73-71 απέναντι στη Γερμανία και να προκριθεί στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ U18 του Βόλου, όπου περιμένει τον νικητή του ζευγαριού της δικής μας Εθνικής με αυτή της Γαλλίας. Οι δύο ομάδες, σκόραραν με… το σταγονόμετρο στο τέλος, καθώς είχαν αρκετή νευρικότητα. Κάτι τέτοιο φαίνεται από το γεγονός ότι στα τελευταία δύο λεπτά, κανένα ζευγάρι βολών και για τις δύο μεριές δεν ήταν απόλυτα εύστοχο.

Μετά το «έμμεσο τρίποντο» του Μουσίντι για το 70-69 με δύο λεπτά για το φινάλε, ο Μπιρούτις απάντησε με δίποντο, κρατώντας «με νύχια και με δόντια» το προβάδισμα της ομάδας του. Το καλάθι αυτό ήταν στο 1:55″ συγκεκριμένα για το τέλος, και έκτοτε κανείς δε σκόραρε σουτ εντός παιδιάς. Στις 1/2 βολές του Χάρτενσταιν, ανταποκρίθηκε αναλόγως ο Σεντεκέρσκις, με 8 δεύτερα να απομένουν (73-70). Οι Λιθουανοί δε ρίσκαραν το τρίποντο και έστειλαν τον Τάρας στη γραμμή. Εκείνος είχε επίσης 1/2 βολές, χάνοντας επίτηδες τη δεύτερη με 4 δευτερόλεπτα να απομένουν, αλλά ο Σεντερέσκις ήταν εκεί για να πάρει το ριμπάουντ και να διασφαλίσει την νίκη της Λιθουανίας.

Ο ίδιος, μαζί με τον Μπιρούτις ήταν οι κορυφαίοι με 15 πόντους έκαστος, με τον δεύτερο να έχει και 14 ριμπάουντ. Στην αντίπερα όχθη, Μουσίντι με 18, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ και Κράτζερ με 14 πόντους, ξεχώρισαν για τη Γερμανία.

Ο αγώνας, λοιπόν, ήταν αμφίρροπος από την αρχή ως το τέλος του.  Οι αριθμοί το αποδεικνύουν καλύτερα από τις λέξεις: Η μεγαλύτερη διαφορά δεν έφτασε ποτέ σε διψήφια τιμή (6 πόντοι για τη Λιθουανία, 8 για τη Γερμανία), έγιναν 7 αλλαγές στο προβάδισμα, ενώ 4 φορές οι δύο ομάδες κοίταξαν η μία την άλλη στα μάτια. Το σκηνικό στήθηκε από τα πρώτα λεπτά και κράτησε ως τα τελευταία δευτερόλεπτα. Η Λιθουανία προηγήθηκε 72-70 με 6’’7 να υπολείπονται, κέρδισε ένα φάουλ μετά από λάθος της Γερμανίας για να γίνει το 73-70 και να επιλέγει στη συνέχεια τη ρουλέτα των βολών για τα τελευταία 4’’. Οι γερμανοί ευστόχησαν στην πρώτη βολή, αστόχησαν επίτηδες στη θέση, αλλά το ριμπάουντ κατέληξε σε λιθουανικά χέρια, όπως και η νίκη με το τελικό 73-71.

Διαιτητές: Τραβίτσκι (Πολωνία), Ντραγκόγεβιτς (Μαυροβούνιο), Χρούσα (Τσεχία)

Δεκάλεπτα: 18-23, 42-43, 61-59, 73-71

Λιθουανία (Στομπέργκας): Κουλμπόκα 3, Μπελιάουσκας 8, Ντιενίνις, Πιλάουσκας, Σεντεκέρσκις  15, Μασιούλις 5, Βάρνας 13, Εχόντας 2, Μπιρούτις 15, Γκαλινάουσκας 8, Σβαμπάρις 4

Γερμανία (Ιμπραχίματζιτς): Τάρας 15, Φίγκε, Ζέεμπ 6, Φρόιντενμπεργκ 2, Μουσίντι 18, Κράτζερ 14, Κίελ 2, Κέσεν 5, Χάρτενστάιν 7, Γουάνκ 2