Πραγματοποιώντας άλλη μία «ονειρική» εμφάνιση για το μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, η Εθνική Εφήβων «πάτησε» τη Γαλλία με 59-67, με τους παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου να αφήνουν «νοκ-άουτ» μία εκ των βασικών συνδιεκδικητριών για τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης και να έχουν την ευκαιρία… της ρεβάνς απέναντι στη Λιθουανία. Στο δεύτερο ημίχρονο, δε, έφτασαν σε πολύ υψηλά στάνταρ απόδοσης, έχοντας απάντηση σε κάθε απόπειρα των Γάλλων για ανατροπή του σκηνικού και με τους Χαραλαμπόπουλο και Παπαγιάννη να κάνουν «πάρτι» απέναντι στους αντιπάλους τους.

Ο πρώτος, μάλιστα, σημείωσε ένα απίστευτο triple-double 13 πόντων, 10 ριμπάουντ και 11 ασίστ (οι πρώτες δέκα στο πρώτο ημίχρονο), ενώ ο δεύτερος σημείωσε double-double 21 πόντων και 13 ριμπάουντ. Θετικός και ο Δίπλαρος με 8 πόντους και 4 ασίστ, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του Μουράτου, ο οποίος παρά τους πέντε πόντους, είχε 7 ασίστ. Ο Εντικιλινά ήταν πρώτος σκόρερ για τους «τρικολόρ» με 17 πόντους, με τον Λουμπακί να προσθέτει 13 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ ο Ζαν σημείωσε 9 πόντους και 15 ριμπάουντ, όντας πολύ κοντά σε δικό του double-double.

Το φιλμ

Ο Φλιώνης ήταν αυτός που αρχικά συνέβαλε στον τομέα του σκοραρίσματος, πετυχαίνοντας τους πρώτους πέντε πόντους της Εθνικής, για να έρθει αμέσως μετά μία συνεργασία μεταξύ Χαραλαμπόπουλου και Παπαγιάννη που θα κατέληγε σε τρομερό κάρφωμα του δεύτερου (3-7 στο 4′). Κάπου εκεί, οι διεθνείς μας «κόλλησαν» και το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκαν οι Γάλλοι, με τον Λουμπακί να σκοράρει… τετράποντο, καθώς ο Λούντζης του έκανε φάουλ στην ώρα του σουτ, για να δώσει προβάδισμα στην ομάδα του ο Εντικιλινά (10-7 στο 5′). Ο Λουμπακί σκόραρε ξανά, αλλά τότε ήρθε η αντίδραση, με τον Σκουλίδα και τον Παπαγιάννη να φέρνουν το ματς σε ισορροπία (12-12 στο 7′). Εντικιλινά και Παπαγιάννης συνέχισαν τη μεταξύ τους… προσωπική κόντρα, για να κλείσει το δεκάλεπτο στα ίσια (16-16).

Ο Εντικιλινά συνέχιζε την εξαιρετική του εμφάνιση, αλλά ο Χρηστίδης προστέθηκε στην «εξίσωση» με καλάθι-φάουλ και εύστοχη βολή, φέρνοντας την Ελλάδα εκ νέου σε θέση οδηγού (18-19 στο 12′). Λίγο αργότερα, ο Δίπλαρος θα σκόραρε τρίποντο, με το οποίο θα έφερνε τη διαφορά στους τέσσερις πόντους για πρώτη φορά μετά το τέταρτο λεπτό (20-24 στο 13′). Για περίπου 2.5 λεπτά, οι δύο ομάδες «σίγησαν» επιθετικά, με τον Σκουλίδα να τη «σπάει» με τρίποντο, αλλά τον Λεμπέφ να απαντά (23-26 στο 16′). Ο ίδιος παίκτης θα μείωνε τη διαφορά στην ελάχιστη τιμή της, για να «μιλήσει» μετά από αρκετή ώρα ο Παπαγιάννης (25-28 στο 18′). Πονσάρ και Ζαν πήραν εκείνη τη στιγμή στις πλάτες τους τη Γαλλία και να την φέρνουν μπροστά, παρά τη «σιωπή» του Εντικιλινά (32-31 στο 19′). Με το που πάτησε παρκέ, όμως, ο Ιάκωβος Μιλεντίγεβιτς έκλεισε το πρώτο ημίχρονο με τον πιο θετικό τρόπο για την Ελλάδα, χάρη στην αγαπημένη του συνήθεια από την περιφέρεια (32-34).

Ο ίδιος παίκτης, άρχισε το δεύτερο μέρος, ακριβώς όπως τελείωσε το πρώτο, δίνοντας έτσι ώθηση στους συμπαίκτες του (32-37 στο 21′). Ο Χαραλαμπόπουλος, με δύο απανωτά τρίποντο «εκτόξευσε» τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό, αφυπνιζόμενος επιθετικά, για να ολοκληρώσε ο Παπαγιάννης ένα εξαιρετικό σερί 11-0 σε μόλις δύο λεπτά (32-45 στο 22′). Εντικιλινά και Γκομπό βρήκαν λύσεις για τους Γάλλους, μειώνοντας σε μονοψήφιο αριθμό, κάτι που δεν άφησε ο Δίπλαρος να παραμείνει, με «έμμεσο τρίποντο» (38-50 στο 25′). Ο Παπαγιάννης θα έφερνε τη διαφορά στους 14 πόντους, για να ακολουθήσουν ωστόσο ένα 4.5 λεπτά για τους διεθνείς μας. Οι Γάλλοι δεν το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο, καθώς σε αυτό το διάστημα σκόραραν μόλις 8 πόντους, «ροκανίζοντας» παρ’ όλα αυτά τη διαφορά (46-52 στο 29:30″). Τότε, ο Σκουλίδας έδωσε λύση για να φέρει την απόσταση στο +9 και να τελειώσει ιδανικά άλλη μία περίοδο για την Ελλάδα (46-55).

Οι δύο ομάδες, ξεκίνησαν «μουδιασμένα» την τελευταία περίοδο, για να φέρει τη διαφορά εκ νέου στους έξι πόντους ο Τσουαφ, για να σκοράρει νεό τρίποντο λίγο αργότερα ο Λουμπακί, με τον Μουράτο ενδιάμεσα να έχει δώσει λύση στην Εθνική (52-57 στο 33′). Τότε, ανέλαβαν δράση Χαραλαμπόπουλος, Δίπλαρος και Παπαγιάννης, με τους πρώτους δύο να τροφοδοτούν τον τελευταίο και την Ελλάδα να απαντά με γρήγορο 0-4 (52-61 στο 35′). Από εκείνο το σημείο, ακολούθησε σχεδόν 1.5 λεπτό «αμοιβαίας σιγής», για να επαναφέρει τη διψήφια διαφορά ο Παπαγιάννης, ύστερα από έτοιμο καλάθι που του έδωσε ο Μουράτος (52-63 στο 37′). Ο Γκομπό μείωσε με λέι-απ, με τον Χαραλαμπόπουλο ωστόσο να δίνει με νέο του τρίποντο ξεκάθαρο προβάδισμα στην Ελλάδα, δύο λεπτά πριν το φινάλε (54-66).

Ο Εντιλικινά έδωσε με «τρελό» σουτ από πολύ μακρινή απόσταση εκ νέου προοπτική στους Γάλλους, αλλά με το επόμενο καλάθι του Λουμπακί να είναι στα 50 δεύτερα πριν την εκπνοή, οι «τρικολόρ» και πάλι δεν είχαν ιδιαίτερες ελπίδες (59-66). Αυτές «εξανεμίστηκαν», όταν μετά το άστοχο σουτ του Παπαγιάννη, ο Δίπλαρος έσπρωξε την μπάλα στον Σκουλίδα, με το επιθετικό αυτό ριμπάουντ ουσιαστικά να σημαίνει… κάτι παραπάνω από καλάθι και ουσιαστικά το τέλος του αγώνα. Με 1/2 βολές, ο Μουράτος «έγραψε» το τελικό σκορ.

Δεκάλεπτα: 16-16, 32-43, 46-55, 59-67

Γαλλία (Λιζόν): Λεμπέφ 5 (1), Τσουαφ 3 (1), Εντιλικινά 17 (3/8 δίποντα, 3/8 τρίποντα), Ζαν 9 (15 ριμπάουντ), Λουμπακί 13 (2/3 τρίποντα, 8 ριμπάουντ), Πουαριέ, Πονσάρ 4, Ονά Εμπό, Γκομπό 8 (5 ριμπάουντ)

Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Λούντζης, Ντουζίδης, Μιλεντίγεβιτς 6 (2), Φλιώνης 5 (1), Μιχαλούτσος, Μουράτος 5 (7 ασίστ), Σκουλίδας 8 (1/7 τρίποντα), Χρηστίδης 1, Δίπλαρος 8 (1/4 τρίποντα, 4 ασίστ), Παπαγιάννης 21 (10/16 δίποντα, 13 ριμπάουντ), Χαραλαμπόπουλος 13 (2/5 δίποντα, 3/8 τρίποντα, 10 ριμπάουντ, 11 ασίστ)