Η Εθνική Εφήβων δυσκολεύτηκε αρκετά από τη Ρωσία για περίπου 27 λεπτά, αλλά είχε και πάλι να δώσει… τις απαντήσεις της. Παρά το γεγονός ότι η διαφορά βρισκόταν στο -14 και το ματς δεν παρουσίαζε βαθμολογικό ενδιαφέρον (προκρινόταν δεδομένα ως τέταρτη η Ελλάδα στον όμιλο), οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου βρήκαν τη διάθεση και έκαναν την ανατροπή, κυρίως χάρη σε παίκτες που δε λαμβάνουν μεγάλο ρόλο συμμετοχής, για να φτάσουν στο τελικό 61-57.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ο Ιάκωβος Μιλεντίγεβιτς, ο οποίος με τις «βόμβες» του κυρίως από την περιφέρεια, άλλαξε όλο το «μομέντουμ» και έδειξε να αξίζει θέση στο δύσκολο ματς των προημιτελικών με Γαλλία ή Γερμανία. Ο διεθνής σουτέρ σκόραρε 19 πόντους με 5/9 τρίποντα, ενώ «διψήφιος» ήταν και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος με 12 πόντους, χωρίς μάλιστα να κάνει εμφάνιση σαν εκείνες με Ιταλία και Τουρκία. Εξαιρετικός κάτω από τη ρακέτα ήταν ο Χρηστίδης, που εκτός από τους 9 πόντους και τα 5 του ριμπάουντ, βοήθησε καταλυτικά στην ανατροπή του σκηνικού.

Το φιλμ

Η Εθνική, έδειξε ξανά διάθεση να πάρει από την αρχή τα ηνία του αγώνα, με τον Χαραλαμπόπουλο να σκοράρει ένα εντυπωσιακό τρίποντο με φάουλ, σκοράροντας και στη συμπληρωματική βολή (4-0 στο 2′). Οι Ρώσοι, όμως, αντέδρασαν άμεσα και με την εξαιρετική τους άμυνα άφησαν τους παίκτες του Παπαθεοδώρου χωρίς σκορ για πάνω από τέσσερα λεπτά, παίρνοντας σε αυτό το διάστημα προβάδισμα, έστω και μικρό (4-6 στο 6′). Τότε, ο Χαραλαμπόπουλο έδωσε και πάλι τη λύση ισοφαρίζοντας, με τον Λοπάτιν, ωστόσο να απαντά (9-6 στο 7′). Λούντζης και Σκορδάς έδωσαν εκ νέου το προβάδισμα στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, για να έρθει ο Λοπάτιν να φέρει το σκορ στα ίσια, στο τέλος της πρώτης περιόδου (11-11).

Στα πρώτα τρία λεπτά του δευτέρου δεκαλέπτου, οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι και τότε ένα γρήγορο 0-4 των Ρώσων τους έδωσε και πάλι τον έλεγχο, με τον Λοπάτιν να εντυπωσιάζει και να σκοράρει τους 10 από τους 19 πρώτους πόντους της ομάδας του (15-19 στο 14′). Μιλεντίγεβιτς και Σκουλίδας, έδωσαν «ανάσα» σε ένα πρώτο ημίχρονο γεμάτο προβλήματα στο επιθετικό κομμάτι, αν και δε βρέθηκε ούτε εκεί ουσιαστικά η λύση (20-19 στο 17′). Κι αυτό, γιατί αμέσως μετά με τους Καρπένκοφ, Γιακούσιν και Σόπιν πρωταγωνιστές, η Ρωσία έχοντας βρει ρυθμό πραγματοποίησε σερί 0-8, με το οποίο αύξησε την υπέρ της διαφορά (20-27 στο 9′). Ο περιορισμένος μέχρι τότε Παπαγιάννης σταμάτησε το σερί, ωστόσο ο Γιακούσιν με 3/3 βολές από φάουλ του Σκουλίδα, διαμόρφωσε το σκορ του ημιχρόνου στο +8 για την ομάδα του (22-30).

Η κατάσταση θα γινόταν πιο δύσκολη για τους διεθνείς μας στα πρώτα 7 λεπτά του δευτέρου μέρους. Η διαφορά αμφιταλαντευόταν μεταξύ των 6 και των 8 πόντων στα πέντε πρώτα λεπτά, μιας και οι Ρώσοι είχαν απάντηση σε κάθε ελληνικό καλάθι. Λίγο μετά, μάλιστα, ο Τσερμπούκιν θα «εκτόξευε» τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα για την ομάδα του (28-39 στο 26′). Για σχεδόν 1.5 λεπτό, αμφότερες οι πλευρές «σίγησαν», ώσπου ο Σόπιν με νέο τρίποντο άυξησε την «ψαλίδα» στο +14 (28-42 στο 27′). Τότε άρχισε η ελληνική αντεπίθεση, με τον Μιλεντίγεβιτς να παίρνει το «όπλο» του και τον Χρηστίδη να κερδίζει κάθε μάχη στη ρακέτα, για ένα επιμέρους σκορ 15-2, το οποίο ολοκλήρωσε με καλάθι του ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (43-46).

Αυτή συνεχίστηκε, παρότι ο Βόλκιν προσπάθησε να κρατήσει την ομάδα του μπροστά (43-49 στο 32′). Ο Χρηστίδης με νέο καλάθι και ο Χαραλαμπόπουλος αππο τη γραμμή «ροκάνισαν» κι άλλο τη διαφορά, με τον Μιλεντίγεβιτς να «πυροβολεί» ξανά και να δίνει επιτέλους προβάδισμα στην Ελλάδα (50-49 στο 34′). Τότε, δράση ανέλαβε και ο Μιχαλούτσος, κι έτσι παρά το τρίποντο του Γιακούσιν, η Εθνική παρέμεινε σταθερά μπροστά στο επόμενο λεπτό (57-52 στο 35′). Το σερί, συνεχίστηκε, έστω και με διαστήματα «σιγής», φτάνοντας στο 6-0 από το 55-52 του Γιακούσιν, με καλάθια του Δίπλαρου και του Μιλεντίγεβιτς, για να το σταματήσει εκ νέου ο προαναφερθείς Ρώσος παίκτης (61-54 στο 39′). Στο τελευταίο λεπτό, με όλα να έχουν κριθεί, μόνο ένα τρίποντο του Βόλκιν θα διαμόρφωνε απλά το τελικό σκορ.

Διαιτητές: Νέσκοβιτς (Σερβία), Ντραγκόγεβιτς (Μαυροβούνιο), Ανάγια (Παναμάς)

Δεκάλεπτα: 11-11, 22-30, 43-46, 61-57

Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Λούντζης 5, Ντουζίδης 2, Μιλεντίγιεβιτς 19, Φλιώνης, Μιχαλούτσος 4, Μουράτος, Σκουλίδας 2, Χρηστίδης 9, Δίπλαρος 2, Σκορδάς 2, Παπαγιάννης 4, Χαραλαμπόπουλος 12

Ρωσία (Σίγκιν): Σπάκοφ, Βολχίν 6, Γιακούσιν 15, Σοπίν 10, Λομπάρεφ 4, Τσεμπούρκιν 3, Ντομάνι, Αντρέεφ, Καρπένκοφ 9, Λοπάτιν 10, Τονόγιαν, Βντοβίν