Νίκη που την κρατά στο «κόλπο» της πρόκρισης στους προημιτελικούς του Ευρωμπάσκετ U18 στο Βόλο, πήρε η Εθνική Εφήβων, επικρατώντας με 63-52 της Ιταλίας. Οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου, αυτή την φορά έδειξαν πιο αποφασιστικοί, με αποτέλεσμα να ελέγχουν τον αγώνα σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του και να μην αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα από τους αντιπάλους τους, σε ένα ματς όπου σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε άλλο αποτέλεσμα από το θετικό.

Οι αδυναμίες τους εμφανίστηκαν ξανά, βέβαια, σε μερικά σημεία του παιχνιδιού, χωρίς ωστόσο να τα εκμεταλλευτούν οι Ιταλοί για να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση. Οι διεθνείς μας, παρουσίασαν μεν καλύτερο πρόσωπο, δείχνοντας να ξεπερνούν τα απανωτά «σοκ» στην πρώτη φάση από Λιθουανία και Βοσνία, αλλά η εμφάνισή τους στο εξίσου κρίσιμο αυριανό ματς με την ισχυρότατη Τουρκία, οφείλει να είναι εκ νέου βελτιωμένη.

Σκουλίδας και Χαραλαμπόπουλος, ήταν κυρίως οι παίκτες που οδήγησαν στην νίκη την Εθνική Εφήβων, με τον πρώτο να καταγράφει 17 πόντους και 6 ριμπάουντ και το δεύτερο να πραγματοποιεί άλλη μία εξαιρετική εμφάνιση, με με 16 πόντους, 7 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Βελτιωμένος ήταν ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε και με τρόπο που μπορούσε να εκμεταλλευτεί καλύτερα τα σπουδαία χαρακτηριστικά του, σημειώνοντας double duoble 13 πόντων και 10 ριμπάουντ. Ο Μορέτι ήταν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης των Ιταλών, έχοντας 15 πόντους και δείχνοντας πολλές φορές να παίζει μόνος του.

Το φιλμ

Μετά τη διαρκή εναλλαγή στο σκορ μεταξύ των δύο ομάδων, στο πρώτο τρίλεπτο, ο Διονύσης Σκουλίδας ήταν αυτός που «ξεκόλλησε» την Εθνική καθώς με δικούς του οκτώ συνεχόμενους πόντους για την ομάδα του, από το 5-6 των Ιταλών, έδωσε προβάδισμα πέντε πόντων (13-8 στο 5′). Εκεί ανέλαβε δράση ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος με προσωπικό σερί 6-0, «εκτόξευσε» άμεσα τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό πόντων, με τους παίκτες του Παπαθεοδώρου να παίρνουν εκείνη τη στιγμή τον απόλυτο έλεγχο της αναμέτρησης (19-8 στο 7′). Ο ίδιος, μαζί με τον Παπαγιάννη θα φρόντιζε, ώστε η απόσταση να αυξηθεί στο +13 στο τέλος του δεκαλέπτου (24-11).

Ο διεθνής φόργουορντ, συνέχισε το «σόου» του και με σουτ τριών πόντων έφτασε τη διαφορά στα «πρόθυρα» των 20 πόντων, με την έναρξη της δεύτερης περιόδου (30-11 στο 13′). Κάπου εκεί, η Εθνική παρουσίασε πρόβλημα στο θέμα του σκορ, καθώς για τα επόμενα επτά λεπτά του δεκαλέπτου, δεν κατάφερε να σκοράρει σε σουτ εντός παιδιάς, δείχνοντας πως πέραν του Χαραλαμπόπουλου που εκείνη τη στιγμή μετρούσε 12 πόντους, δεν υπήρχε άλλη σταθερή και αξιόπιστη λύση. Οι Ιταλοί, κάπως έτσι, βρήκαν την ευκαιρία να μειώσουν με επιμέρους σκορ 2-11, με την άμυνά τους βελτιωμένη και τους Μπουκαρέλι και Λα Τόρρε να πρωτοστατούν επιθετικά. Η διψήφια διαφορά, ωστόσο, παρέμεινε στο τέλος του ημιχρόνου, με τους διεθνείς μας να έχουν τη δυνατότητα να βασιστούν σε αυτή για να βελτιώσουν το παιχνίδι τους (32-22).

«Μουδιασμένα» ξεκίνησαν αμφότερες οι ομάδες στα πρώτα τέσσερα λεπτά του δευτέρου μέρους, με την Εθνική πάντως να διατηρεί τη διαφορά της. Τότε, ο Καρότι τη μείωσε για πρώτη φορά μετά από πολλή ώρα σε μονοψήφιο αριθμό, με τέσσερις συνεχόμενους πόντους του (36-28 στο 24′). Σκουλίδας και Χαραλαμπόπουλος απάντησαν από τη γραμμή, με τον Παπαγιάννη να μεγαλώνει την «ψαλίδα» στους 15 πόντους (43-28 στο 27′). Οι διεθνείς μας πήραν… φόρα, μην αφήνοντας και τους αντιπάλους τους να σκοράρουν για αρκετή ώρα σουτ εντός παιδιάς και με τους Δίπλαρο, Σκουλίδα και Ντουζίδη να δίνουν λύσεις, έφεραν άμεσα τη διαφορά στους 22 πόντους (52-30 στο 29′). Με ένα καλάθι-φάουλ και εύστοχη βολή, ο Σγκορμπάτι διαμόρφωσε το 52-33 της τρίτης περιόδου.

Η άμυνα «ζώνης» που άρχισε να εφαρμόζει η Ιταλία από την περίοδο εκείνη, άρχισε να έχει αποτελέσματα στο τελευταίο δεκάλεπτο, οδηγώντας τους Έλληνες στο ένα λάθος μετά το άλλο. Κάπως έτσι, βρήκαν την ευκαιρία να μικρύνουν την «ψαλίδα», με τους Μορέτι και Κόστα πρωταγωνιστές (52-42 στο 33′). Μην έχοντας συνέπεια, όμως, στις λύσεις τους οι αντίπαλοί μας «κόλλησαν» στο συγκεκριμένο αριθμό, με τον Σκουλίδα να δίνει σκορ στην Εθνική ύστερα από έξι συνολικά λεπτά χωρίς πόντο, μαζί με την τρίτη περίοδο (55-42 στο 35′). Τότε και Μορέτι, όμως, επέμειναν για την ομάδα τους μειώνοντας σε μονοψήφιο αριθμό τη διαφορά, για να απαντήσει με επιβλητικό κάρφωμα ο Παπαγιάννης (57-46 στο 37′).

Οι κακές επιλογές και από τις δύο πλευρές, ύστερα, δεν άλλαξαν δραματικά την κατάσταση παρά μείωσαν τη διαφορά στους οκτώ πόντους για τους Ιταλούς, με τον Τότε να σκοράρει αρχικά ένα δίποντο και αργότερα 1/2 βολές (57-49 στο 39′). Κάπου εκεί, με ένα εκτελεστικό της «ξέσπασμα», η Εθνική έκανε ένα σερί 6-0, για να διαμορφώσει το τελικό σκορ ο Μορέτι (63-52).

Δεκάλεπτα: 24-11, 32-22, 52-33, 63-52

Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Λούντζης 8 (1/2 τρίποντα, 9 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Ντουζίδης 3 (1), Μιλεντίγιεβιτς, Φλιώνης 2, Μιχαλούτσος, Μουράτος 2, Σκουλίδας 17 (3/7 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Χρηστίδης, Δίπλαρος 2, Σκορδάς, Παπαγιάννης 13 (10 ριμπάουντ), Χαραλαμπόπουλος 16 (1/5 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ)

Ιταλία (Καμπομπιάνκο): Σγκορμπάτι 3, Λα Τόρε 4, Κάντι 4, Τσεζάνα 3, Κόστα 5 (1), Καρότι 4, Μπολπίν, Μορέτι 15 (1), Μπουκαρέλι 5, Τοτέ 5, Γκουρίλια, Νουοχουότσα 4