Αυτή η «χρυσή γενιά» των Τούρκων, είναι έτοιμη να αποδείξει για άλλη μία φορά πόσο μεγάλα πράγματα μπορεί να κάνει μελλοντικά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και όχι μόνο. Η γειτονική χώρα, κέρδισε με 82-77 τη Βοσνία, χάρη σε μία τρομερή ανατροπή και προκρίθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά στον τελικό του Ευρωμπάσκετ U18, έχοντας κερδίσει τους προηγούμενους δύο.

Όλα φαίνονταν να είναι υπέρ των Βοσνίων, μέχρι το πρώτο εξάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου, όταν με λέι-απ ο Μέμιτς έφερνε τη διαφορά στους 15 πόντους. Με τρόπο μεθοδικό, όμως, οι παίκτες του Ντερίν «ροκάνιζαν» τη διαφορά, έχοντας πρωταγωνιστή τον ασταμάτητο στις δύο ρακέτες Γιουτσερβέν. Με τη βοήθεια και του Φουρκάν Κορκμάζ, η ισοφάριση ήρθε πολύ γρήγορα και στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου από τον Τασκιράν, ο οποίος έβαλε και μπροστά την ομάδα του στις αρχές της τέταρτης περιόδου. Ισοπαλίες και εναλλαγές στο σκορ υπήρξαν αρκετές, αλλά οι Τούρκοι ήταν αυτοί που άντεξαν στο φινάλε, με τον Κορκμάζ να «μιλά» στις πιο κρίσιμες επιθέσεις και τον Γιουτσερβέν να «σφραγίζει» με κάρφωμα την νίκη της ομάδας του. Κάπως έτσι, η Τουρκία κέρδισε και τον… τρομερό για άλλη μία φορά Άτιτς, ο οποίος ηγήθηκε των Βοσνίων.

Ο αγώνας, όπως αναφέραμε, ήταν στα χέρια της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Για την ακρίβεια για 29’34’’ είχε το προβάδισμα, φτάνοντας ακόμη και στο +17(26-43, 17’38’’). Οι Βόσνιοι χρησιμοποίησαν ένα 13-0 για να φτάσουν στο 24-40 και από εκεί στη μεγαλύτερη διαφορά που πήραν στην αναμέτρηση. Όσο περνούσαν τα λεπτά όμως η Τουρκία άρχισε να γίνεται περισσότερο επιθετική και το κυριότερο, ο Φουρκάν Κορκμάζ πήρε στα χέρια του περισσότερες επιθέσεις. Είχε σημειώσει 8 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και 10 στο τρίτο δεκάλεπτο. Τα δικά του σουτ ήταν που «γύρισαν» τον αγώνα ως το 63-63 με το οποίο έκλεισε η τρίτη περίοδος. Η Τουρκία έφτασε ως το +6 (69-63, 32’23’’) και δεν κοίταξε ποτέ πίσω, παρά την ύστατη προσπάθεια που έκαναν οι Βόσνιοι. Με περισσότερες λύσεις σε σχέση με τον αντίπαλό τους, οι Τούρκοι έφτασαν στο 82-77 και ήταν οι πρώτοι που έκλεισαν θέση στον τελικό της διοργάνωσης.

Διαιτητές: Μπούλτο (Ισπανία), Ρομάνο (Ισραήλ), Πεεράντι (Εσθονία)

Δεκάλεπτα: 18-20, 31-47, 63-63, 82-77

Τουρκία (Ντερίν): Αλ 2, Γιλμάζ, Οντσέλ 6, Τσακιράν 27, Ούλκερ 6, Κορκμάζ 20, Ντουρμάζ 2, Γκαζί 2, Μπαϊράκ, Γιουρτσεβέν 17

Βοσνία Ερζεγοβίνη (Τρμπι): Άλεκσιτς 4, Ντούρμο 8, Άτιτς 24, Τσέγκιτς 13, Ντζέντοβιτς, Μανιγκάφιτς 6, Μέμιτς 13, Πενάβα 6, Χάντζιτς 3