Η Εθνική Εφήβων είχε δείξει ήδη από τον αγώνα με την Ιταλία «σημάδια» βελτίωσης, χρειαζόταν όμως ακόμη καλύτερη εμφάνιση επί των Τούρκων. Οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου, όχι μόνο παρουσιάστηκαν έτι βελτιωμένοι, αλλά «ισοπέδωσαν» κιόλας τη γειτονική χώρα με 54-77, κάνοντας άλλο ένα αποφασιστικό «βήμα» προς την πρόκριση στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ U18. Οι διεθνείς μας είχαν ως βασικό «πυλώνα» την αμυντική τους «μέγγενη», η οποία έφερε τις βάσεις για να βρει σήμερα αρκετά περισσότερες λύσεις στο επιτελικό κομμάτι. Χαρακτηριστικό, είναι το γεγονός ότι το μεγάλο «αστέρι» των Τούρκων, Φουρκάν Κορκμάζ, σκόραρε μόλις δύο πόντους.

Άλλη μία κορυφαία εμφάνιση πρόσθεσαν οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Γιώργος Παπαγιάννης, με τον πρώτο να «αγγίζει» το triple double με 15 πόντους, 8 ριμπάουντ και 10 ασίστ, και το δεύτερο να έχει double double με 15 πόντους και 14 ριμπάουντ. «Διψήφιος» και ο Σκουλίδας με 11 πόντους, με τους Μουράτο, Λούντζη και Δίπλαρο να κάνουν το καλύτερό τους ματς στο πιο κρίσιμο σημείο.

Το φιλμ

Η Ελλάδα μπήκε πολύ δυναμικά από το ξεκίνημα της αναμέτρησης, με τους Παπαγιάννη και Χαραλαμπόπουλο να κάνουν «πάρτι» και να σκοράρουν τους οκτώ από τους 10 πρώτους πόντους της, δείχνοντας… τις διαθέσεις τους από νωρίς (2-10 στο 4′). Ο Δίπλαρος, πήρε αμέσως τη «σκυτάλη», για να φέρει με δύο δικά του καλάθια τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (4-14 στο 6′). Ύστερα από το καλάθι του Ντουρμάζ επήλθε μία «σιγή» 1.5 περίπου λεπτού, κάτι που δεν «πτόησε» τους διεθνείς μας, οι οποίοι με σερί 0-6 έφτασαν την απόσταση στο +14 (6-20 στο 9:30″). Ο Γιουτσερβέν από τη γραμμή, διαμόρφωσε το σκορ του δεκαλέπτου (8-20).

Ο Παπαγιάννης συνέψισε να κάνει πολύ καλή δουλειά στη ρακέτα, έχοντας στην αρχή της δεύτερης περιόδου βοήθεια από τον Μιχάλη Λούντζη, για να φέρει τη διαφορά στους 16 πόντους από τη γραμμή των βολών ο Χαραλαμπόπουλος (12-28 στο 13′). Ο Οντσέλ, εκείνη τη στιγμή, προσπάθησε να δώσει «ώθηση» στους συμπαίκτες του, μην καταφέρνοντας ωστόσο κάτι το ιδιαίτερο παρά τους δικούς του έξι συνεχόμενους πόντους (18-30 στο 14′). Ο Μουράτος συνέχισε να εντυπωσιάζει στο επιτελικό κομμάτι, με τους Χρηστίδη και Σκουλίδα να αυξάνουν περαιτέρω την «ψαλίδα» (20-38 στο 17′). Στα επόμενα τρία λεπτά, η Εθνική δεν είχε πρόβλημα να διατηρήσει το υπέρ της προβάδισμα, με τον Κορκμάζ να σκοράρει παρεμπιπτόντως το πρώτο του καλάθι, με 1:06″ για τη λήξη της περιόδου. Αυτό το γεγονός, ήταν ενδεικτικό της κυριαρχίας της (24-42).

Με την έναρξη της τρίτης περιόδου, Παπαγιάννης και Σκουλίδας έφτασαν τη διαφορά στο +20, με την Εθνική να δείχνει πως δεν είχε καμία… διάθεση να αφήσει τη μεγάλη διαφορά που είχε από το πρώτο μέρος (27-47 στο 22′). Ο σέντερ του Παναθηναϊκού, μαζί με τον Χαραλαμπόπουλο, λίγο αργότερα, ήταν ασταμάτητοι για να την φτάσουν αρχικά στο +23 λίγο πριν τα μέσα του δεκαλέπτου (29-52). Οι ίδιοι συνέχισαν… στον ίδιο ρυθμό, συνεπικουρούμενοι από τον Σκουλίδα και με τους Τούρκους να βρίσκουν ελάχιστες λύσεις απέναντι στην φοβερή άμυνα των παικτών του Ηλία Παπαθεοδώρου. Κάπως έτσι, το +26 στο τέλος της περιόδου δεν τους άφηνε πολλά περιθώρια για το τέλος (37-63).

Από τη γραμμή των βολών, ο Λούντζης έφτασε τη διαφορά μέχρι και στα επίπεδα των 30 πόντων (37-67 στο 32′). Σε εκείνο το σημείο, η ελληνική άμυνα «χαλάρωσε», με αποτέλεσμα να βρεθούν μερικές λύσεις από τους αντιπάλους μας, αν και δεν κατάφεραν να μειώσουν παρά στο -25 για τους ίδιους (44-69 στο 35′). Μέχρι που εμφάνισε εκ νέου την ίδια δυναμική, για να επέλθει στην επίθεση ένα σερί 5-0 από τους Δίπλαρο, Λούντζη και Χρηστίδη (44-74). Αυτό δε σήμαινε, πως η Εθνική έπρεπε να εφησυχαστεί, καθώς σε όλες τις ισοβαθμίες μετρά η διαφορά της καταμέτρησης των πόντων υπέρ και των πόντων εναντίον. Κάπως έτσι, φρόντισε να κρατήσει ψηλά τη διαφορά, ώστε να είναι κυρίαρχος στο τέλος της φάσης αυτής με όποιους βρεθεί στο ίδιο ρεκόρ.

Διαιτητές: Ρίζικ (Ουκρανία), Μπρζιακ (Σλοβακία), Ροσό (Γαλλία)

Δεκάλεπτα: 8-20, 24-42, 37-63, 54-77

Τουρκία (Ντερίν): Αλ 6, Γιλμάζ 2, Οντσέλ 6, Τασκιράν, Ούλκερ 3, Μπερίσα 2, Κορκμάζ 2, Ντουρμάζ 6, Γκαζί 17, Μπαϊράκ 2, Γιουρτσεβέν 6, Τουντς

Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Λούντζης 9, Ντουζίδης, Μιλεντίγιεβιτς 2, Φλιώνης 1, Μιχαλούτσος, Μουράτος 8, Σκουλίδας 11, Χρηστίδης 7, Δίπλαρος 8, Σκορδάς, Παπαγιάννης 15 (14ρ), Χαραλαμπόπουλος 15 (8ρ, 10ρ)