Ικανοποιημένος από την παρουσία των παικτών του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ηρακλείου, σε συνδυασμό με τη στήριξη από το κοινό της Κρήτης, εμφανίστηκε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Εφήβων, αναφέρθηκε στην απώλεια του χάλκινου μεταλλίου από τους Τούρκους και προέβη σε μία ανάλυση του συνόλου, με έμφαση στο Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Τάιλερ Ντόρσεϊ και τους ψηλούς του.

Επίσης, απαντά για τη συνομιλία που είχε με τον προπονητή των ΗΠΑ, Σον Μίλερ, με το πέρας του μεταξύ μας ημιτελικού, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την επιθυμία του για πρόσθεση νεαρών παικτών στην ομάδα της Νέας Κηφισιάς.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ:

«Για τα παιδιά όσο προχωρούσε η διοργάνωση, είχαμε μεγαλύτερες απαιτήσεις. Πιστεύω πως κάναμε μία πάρα  πολύ καλή προσπάθεια. Ισως με με λίγη τύχη να μπορούσαμε να είχαμε πάρει ένα μετάλλιο. Σε γενικές γραμμές για τους στόχους που είχαμε βάλει, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Η εικόνα μας ήταν πάρα πολύ καλή. Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά. Μαζέψαμε πολύ κόσμο στο γήπεδο και βγάλαμε την εικόνα που θέλαμε».

Για τον μικρό τελικό με την Τουρκία: «Στο τελευταίο παιχνίδι δεν παρουσιάσαμε μόνο την εικόνα που θέλαμε. Για τα παιδιά δεν ισχύει το ίδιο. Η εικόνα αυτή είναι απόρροια της προσπάθειας απέναντι στις ΗΠΑ. Αυτή η προσπάθεια που έκαναν τούς γέμισε με πίκρα και απογοήτευση. Είναι δύσκολο σε Παγκόσμια κι Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να διαχειρίζεσαι συναισθήματα σε λιγότερο από 18 ώρες.   Πόσω δε όταν δεν είσαι έμπειρος. Αυτό στεναχώρησε περισσότερο εμάς τους προπονητές από ό,τι τα παιδιά».

Για το μέλλον των παικτών:  «Παίζουν σημαντικό ρόλο οι λεπτομέρειες. Ο σκοπός ο δικός μας δεν είναι να πάρουμε ένα μετάλλιο. Αυτός είναι δευτερεύον στόχος. Εμείς θέλουμε να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα. Πρώτα από όλα να παρουσιάσουμε παιδιά που θέλουν να έχουν όρεξη να παίξουν για την Εθνική ομάδα. Αυτό φάνηκε από το πώς τα παιδιά πήγαιναν σε κάθε κατοχή».

Για τον τραυματισμό του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου: «Γενικά αυτά τα παιδιά είναι μαζί τρία τέσσερα χρόνια. Κάποια είναι και πέντε. Εχουν γαλουχηθεί με την φανέλα της Εθνικής. Τα καλοκαίρια αντί να είναι στις παραλίες και σε κέντρα διασκέδασης, είναι στα αεροπλάνα και στα πούλμαν. Αυτό είναι πολύ δύσκολο, γιατί οι προκλήσεις είναι δίπλα τους. Ο Βασίλης έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια, αλλά η θέλησή του και η διάθεση των γιατρών τον έκαναν σε 10 μέρες να μπει στο γήπεδο. Εμείς θέλουμε η Εθνική ομάδα να μην είναι  υποχρέωση, ώστε όταν αυτά τα παιδιά περάσουν το κατώφλι του επαγγελματία, να θέλουν να παίζουν στην Εθνική χωρίς να χρειάζονται υπερατλαντικά ταξίδια. Η εικόνα των παιδιών στο τουρνουά έδειξε πως θέλουν να παίξουν στην Εθνική ομάδα και ο κόσμος το αντιλήφθηκε».

Για τους ψηλούς: «Υπάρχουν δύο ειδών χαρακτηριστικά παικτών. Υπάρχουν οι ψηλοί παίκτες, όπως οι Παπαγιάννης και Τσαλμπούρης. Σε αυτή την ηλικία είναι πολύ δύσκολο να αποδώσουν σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αυτό μας ιντριγκάρει λιγάκι. Αν αυτά τα παιδιά καταφέρουν να μεγαλώσουν το κορμί και γίνουν πιο αθλητικοί και αυτό το συνδυάσουμε με την τακτική που είναι σε υψηλό επίπεδο, τότε το επίπεδο των παικτών θα αλλάξει, καθώς θα συνδυάζει, τακτική, αθλητικότητα και μαχητικότητα. Αυτό θα μας κάνει πολύ δυνατούς».

Για τον διάλογο που είχε με τον προπονητή των ΗΠΑ, Σον Μίλερ μετά το τέλος του ημιτελικού: «Είχαμε παίξει ένα φιλικό με τις ΗΠΑ και μας εξέφρασαν τον μεγάλο θαυμασμό τους για τα παιδιά της Εθνικής και το πνεύμα και την μαχητικότητα που επέδειξαν. Δεν παραδώσαμε τα όπλα, φτάναμε σε απόσταση αναπνοής, κάτι η αστοχία μας στις βολές, κάτι τα σουτ που έβαλαν οι ΗΠΑ… Μας είπε πως έχουμε τον θαυμασμό όλων των ΗΠΑ. Είπε πως νιώθει πως βρίσκεται στο τέλος μιας κολεγιακής σεζόν και αυτό δείχνει και το άδειασμα των παικτών μας. Για αυτό ίσως να είχαμε την εικόνα στον μικρό τελικό που δεν μας αντιπροσωπεύει».

Για τον Τάιλερ Ντόρσεϊ: «Ο οποιοσδήποτε αθλητής σε αυτό το επίπεδο έρθει από τις ΗΠΑ, είναι πολύ δύσκολο να εγκλιματιστεί σε ένα περιβάλλον ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ακόμα κι αν έχει τελειώσει το κολέγιο. Εχουμε μείνει έκπληκτοι από την εικόνα του. Εχει την ικανότητα να παίξει μπάσκετ ίσως και υψηλότερου επιπέδου από αυτό παίχτηκε στο Παγκόσμιο. Δεν προσπάθησε ποτέ να επιβάλλει την παρουσία με αμερικάνικο τρόπο σε κανένα σημείο της προετοιμασίας. Ηρθε πολύ αργά, 13 μέρες πριν από τον Παγκόσμιο. Κατάφερε να κερδίσει με το σπαθί του την παρουσία του και την αποδοχή των συμπαικτών του. Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν είναι εύκολο για σου γκρεμίσει κάποιος τα όνειρα και να σου πάρει την θέση. Αυτό το έκανε και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Τα παθήματα πρέπει να γίνονται μαθήματα. Ηθελε συγκεκριμένους χειρισμούς, αλλά τη μεγαλύτερη βοήθεια μας την έδωσε ο ίδιος ο παίκτης. Επειδή πέρασε παρά πολύ καλά, πιστεύω πως θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια».

Για την πρόοδο των παικτών: «αυτό που χαροποιεί εμένα, τον Γιώργο Λιμνιάτη και τον Γιώργο Δοξάκη είναι πως τα παιδιά έδειξαν πράγματα. Εμφάνισαν μία ομάδα που ήταν ελκυστική για το ελληνικό κοινό. Εκαναν πρόοδο και μπορούν να προοδεύσουν περισσότερο.

Για την πορεία της Νέας Κηφισιάς σε περίπτωση που είχε παίκτες από την Εθνική Εφήβων: «Αυτό είναι ένα εξαιρετικό σενάριο, που αν πραγματοποιηθεί με πολύ μικρές προσθήκες, η ομάδα θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική. Το πάθος και η διάθεση δεν εξαγοράζονται με χρήματα. Αυτά τα παιδιά έχουν πάθος και διάθεση και χτίζουν χαρακτήρα».