Στον ίσως πιο κρίσιμο αγώνα για την άνοδο στην Α’ Κατηγορία του Ευρωμπάσκετ U20, η Εθνική Νέων Ανδρών ήταν για ακόμη μία φορά συνεπής, «συντρίβοντας» με 77-51 τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και πλέον έχει δύο ευκαιρίες για την επίτευξη του στόχου της, προκρινόμενη στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ Β’ Κατηγορίας της Χαλκίδας. Ο προημιτελικός αυτός, ήταν ίσως και το παιχνίδι στο οποίο «ζορίστηκαν» οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου, καθώς χρειάστηκε να «χαραμιστεί» το πρώτο δεκάλεπτο για να μπει στο «πνεύμα» του αγώνα. Μετά από εκείνο το διάστημα βέβαια και με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο να είναι συγκλονιστικός, κυριάρχησε απόλυτα κι έφτασε με άνεση σε ακόμη ένα θετικό αποτέλεσμα, περιμένοντας μία εκ των Ισλανδίας και Γεωργίας.

Ο Χαραλαμπόπουλος, τελείωσε την αναμέτρηση με 23 πόντους, 10/21 σουτ, 9 ριμπάουντ, τρεις ασίστ, τέσσερα κλεψίματα κι ένα μπλοκ, «γεμίζοντας» τη στατιστική του, ενώ σε φόρμα συνεχίζει να είναι ο Θωμάς Κώττας, που κράτησε την Εθνική την ώρα που «χώλαινε» και σημείωσε 18 πόντους, 8/12 δίποντα και 6 ριμπάουντ. Από το «ναυάγιο» των έτερων Βαλκανίων, οι Κενάν Καράχοντζιτς και Μάρκους Λόντσαρ ξεχώρισαν, με 14 πόντους έκαστος, με τον δεύτερο να φτάνει στο double double με τα 12 ριμπάουντ που κέρδισε. Η «γαλανόλευκη», ξεπέρασε έτσι χωρίς δυσκολίες, τα προβλήματα που έθεσαν η απουσία του Βασίλη Μουράτου και το κακό παιχνίδι του Βασίλη Τολιόπουλου.

Το παιχνίδι

Μετά το αρχικό 2-0 του Κώττα, όλα ήταν… στραβά και ανάποδα. Οι Βόσνιοι κέρδιζαν το ένα ριμπάουντ μετά το άλλο, βρίσκοντας εύκολους πόντους τόσο από εκεί όσο και από τους αιφνιδιασμούς που τους πρόσφεραν τα άστοχα ελληνικά σουτ και οι κακές επιστροφές, με αποτέλεσμα να φτάσουν πολύ κοντά σε διψήφια διαφορά στα πρώτα έξι λεπτά, με τους Καράχοντζιτς και Πόλτακ να είναι απολαυστικοί (6-14). Το καλό νέο για την Εθνική ομάδα, είναι πως με δεδομένο ότι οι Χαραλαμπόπουλος και Τολιόπουλος δεν πατούσαν καλά, είχε ως «σημείο αναφοράς» τον Κώττα, ο οποίος την κράτησε την ώρα που σημείωνε 0/10 τρίποντα, ενώ έβλεπε τους Βόσνιους να μετριάζουν τα πέντε παραπάνω λάθη τους, με τα τρία παραπάνω επιθετικά τους ριμπάουντ (11-18).

Τα σουτ ήρθαν και αμέσως η εικόνα άλλαξε. Ο Χαραλαμπόπουλος αφυπνίστηκε από τον προσωπικό του «λήθαργο», τιμωρώντας την αντίπαλη «ζώνη» μαζί με τον Δίπλαρο, που προσφέρε σπουδαίες υπηρεσίες και ισοφάρισε σε 21-21, με την πάροδο 13 λεπτών. Η παράλληλα βελτιωμένη ελληνική άμυνα, έδωσε τη δυνατότητα σε Λούντζη και Τολιόπουλο να μπουν επίσης στην «εξίσωση», με τον Κώττα να συνεχίζει την εξαιρετική δουλειά στις δύο ρακέτες, λειτουργώντας τόσο ως καταλύτης επιθετικά όσο και ως «τερματοφύλακας» αμυντικά, σταματώντας ουκ ολίγες φορές τους αντιπάλους σέντερ. Με τους Βόσνιους να έχουν αυτοί πια το πρόβλημα στα τρίποντα, με 0/8, καθώς και 10 λιγότερες κατοχές, το 35-26 του ημιχρόνου ίσως να μην ήταν τελικά το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.

Ο Χαραλαμπόπουλος είχε βρει πια ρυθμό και η τρίτη περίοδος αποτέλεσε ένα προσωπικό του «σόου», καθώς η μεγαλύτερη διάρκεια της, ήταν μία υπόθεση «βομβαρδισμού» του αντίπαλου καλαθιού από τον ίδιο. Όταν και ο Λούντζης ευστόχησε από μακριά, με τα χέρια των διεθνών μας να έχουν λυθεί, η διαφορά έφτασε και στους 20 πόντους (53-33 στο 28′). Στο επόμενο δίλεπτο, το σκηνικό δεν άλλαξε καθόλου, με τους Βόσνιους να συνεχίζουν να είναι νευρικοί και την Εθνική μας πια να έχει ένα ασφαλέστατο προβάδισμα (56-35).

Κάπως έτσι, η «γαλανόλευκη» κατάφερε να κάνει διαδικαστικό τον χαρακτήρα ακόμη ενός αγώνα, στο τελευταίο δεκάλεπτο. Μερικές ωραίες ενέργειες των Χαραλαμπόπουλου, Κώττα και Λούντζη, θα ολοκλήρωναν το θρίαμβό της, σε ένα διάστημα όπου χαλάρωσε ελαφρώς στην άμυνα, με αποτέλεσμα να δεχθεί σχεδόν όσους πόντους είχε δεχθεί και στην πρώτη περίοδο (16). Μικρή σημασία είχε, μπροστά στην άνεση, με την οποία φτάσαμε στην νίκη.

Δεκάλεπτα: 11-18, 35-26, 56-35, 77-51

Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Τολιόπουλος 4 (1), Κώττας 18, Κόνιαρης 4, Τσαλμπούρης, Σκουλίδας, Μπιλλής, Σταμάτης 10 (2), Χαραλαμπόπουλος 23 (3), Δίπλαρος 7 (1), Λούντζης 11 (2), Αντετοκούνμπο

Βοσνία/Ερζεγοβίνη (Μουμίνοβιτς): Λόντσαρ 14, Ντούρμο, Άτιτς 3, Τσούρεβατς 6, Λουζάιτς 4, Μανιγκάφιτς, Πόλουτακ 8, Λάζιτς 3 (1), Καράχοντζιτς 14 (1)

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.