Ολοκληρώνεται σήμερα (20/7) η πρώτη φάση της Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Β’ κατηγορίας στην Χαλκίδα, με την Εθνική μας ομάδα να αντιμετωπίζει την επίσης αήττητη Μ.Βρετανία στην πέμπτη και τελευταία αγωνιστική και να έχει το βλέμμα της στα παιχνίδια του τέταρτου ομίλου, με την Βοσνία να είναι η πιθανότερη αντίπαλος στα νοκ άουτ παιχνίδια που ξεκινούν την Παρασκευή (22/7).

Από κάθε όμιλο προκρίνονται οι δυο πρώτοι.

Οι τρεις πρώτες ομάδες ανεβαίνουν στην Α΄Κατηγορία

Αναλυτικά τα παιχνίδια της προημιτελικής φάσης:

A1 – B2: Μαυροβούνιο – Πολωνία

B1 – A2: Ισλανδία – Γεωργία

Γ1 – Δ2: Ελλάδα – Βοσνία

Δ1 – Γ2: Κροατία – Μεγάλη Βρετανία

Δείτε ανά όμιλο τα παιχνίδια της πέμπτης ημέρας:

Α Όμιλος

Σκόπια – Πορτογαλία 54-63

Ένα επιθετικό «ξέσπασμα» χρειάστηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο η Πορτογαλία, για να φτάσει στο 64-53 επί των Σκοπίων. Σε εκείνο το διάστημα, ξεπέρασε για πρώτη φορά τον «σκόπελο» των 20 πόντων, πετυχαίνοντας συνολικά 21, αλλά το επιμέρους 15-21 δεν είχε αντίκρυσμα, καθώς παρά την ισοβαθμία με τους Γεωργιανούς, δεν προκρίνονται στα προημιτελικά. Εξαιρετικός για τους Ίβηρες ήταν ο Ντιόγκο Μπρίτο με 24 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ double double για τους γείτονές μας σημείωσε ο Φίλιπ Μπάκοχ, με 10 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Γεωργία – Αρμενία 62-65

«Σεφτέ» στη διοργάνωση έκανε με το 65-62 επί της Γεωργίας, η Αρμενία. Η νίκη του συνόλου του Τιμπό Πετί, ήρθε στο «νήμα», με τον Μασκούλια να αστοχεί σε σουτ τριών πόντων στην εκπνοή για να στείλει το ματς της παράτασης, αν και η ήττα για τους Γεωργιανούς, δε στερεί την πρόκριση στους «8». Ο Αράμ Αρσλανιάν ήταν ο καλύτερος των Αρμενίων, με 18 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ το double double του Ουίλι Ισιάνι με 16 πόντους κι 11 ριμπάουντ, δεν αρκούσε στους ηττηθέντες.

Ρεπό: Μαυροβούνιο 

Η Βαθμολογία (σε 4 αγώνες): Μαυροβούνιο 8*, Γεωργία 6*, Πορτογαλία 6*, Σκόπια 5*, Αρμενία 5*.

*Έχουν κάνει το ρεπό τους

B Όμιλος

Ισλανδία – Πολωνία 62-60

Η Ισλανδία κέρδισε με 62-60 την Πολωνία, με τις δύο ομάδες να προκρίνονται μαζί στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Η νίκη ήρθε για τους Ισλανδούς, όταν με τον Γιανκόφσκι να αστοχεί εκούσια στη δεύτερη βολή, ο Στέφανσον πήρε το αμυντικό ριμπάουντ κι εκεί τελείωσε το παιχνίδι. Κορυφαίος τους ήταν ο Γκούντμουνσον, με 16 πόντους, 6 ριμπάουντ και 6 ασίστ, με τον Γιανκόφσκι να έχει 12 πόντους και 6 ριμπάουντ. 

Εσθονία – Λευκορωσία 70-72

Σε ένα ντέρμπι στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, οι Λευκορώσοι πήραν την νίκη στο τέλος με buzzer beater σουτ του Σαλάς με 72-70. Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι σε όλη τη διάρκεια και στο πρώτο ημίχρονο η Εσθονία είχε ένα μικρό προβάδισμα με 34-32. Στο τρίτο δεκάλεπτο και πάλι καμία ομάδα δεν μπορούσε να ξεφύγει στο σκορ και το δεκάλεπτο έκλεισε με τους Εσθονούς μπροστά με 57-54. Όμως στην τελευταία περίοδο του αγώνα η Λευκορωσία χάρη στην άμυνα της κατάφερε να γυρίσε το ματς και να πάρει τη νίκη με σουτ του Σάλας στα 2 δευτερόλεπτα. Πρωταγωνιστές των νικητών ήταν ο Σάλας με 24 πόντους, 8 ριμπάουντ και 3 ασίστ και ο Ρουμπινστέιν με 11 πόντους, 8 ασίστ και 4 ριμπάουντ.

Ρεπό: Ρωσία 

Η Βαθμολογία (σε 5 αγώνες): Λευκορωσία 7,Πολωνία 6*, Ρωσία 6, Ισλανδία 6, Εσθονία 5.

*Έχουν κάνει το ρεπό τους

Γ Όμιλος

Αλβανία – Ολλανδία 54-65

Με τρεις νίκες και τρεις ήττες ολοκλήρωσε την πρώτη φάση η Ολλανδία η οποία επικράτησε της Αλβανίας με 65-54 και θα αγωνιστεί για το καλύτερο πλασάρισμα. Οι «οράνιε» βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 31-28 στο ημίχρονο, αλλά σοβαρεύτηκαν στο δεύτερο ημίχρονο και πήραν τη νίκη. Για τους νικητές από 12 πόντους είχαν οι Μπίεσαρ (6/6 διπ.) και Μπρούνινγκ, ενώ σε double double έφτασε ο Μπάτερ με 10 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ είχε και 6 ασίστ. Για τους Αλβανούς που δεν κατάφεραν να πανηγυρίσουν κάποιο ροζ φύλλο, ο Ντ.Λεκεντράϊ είχε 18 πόντους.

Κόσοβο – Ιρλανδία 52-67

Με χαμόγελο έκλεισε την πρώτη φάση η Ιρλανδία, κερδίζοντας με 67-52 το Κόσοβο. Ύστερα από ένα ισορροπημένο πρώτο ημίχρονο (29-30), οι παίκτες του Ντάρεν Ο’ Νίλ πάτησαν το «γκάζι» και με βάση την καλή τους άμυνα, κατάφεραν να φτάσουν στην τρίτη νίκης τους, που τους χαρίζει την τρίτη θέση. Κορυφαίος τους ήταν ο Σον Φλαντ με 21 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ 14 πόντους και 7 ριμπάουντ είχε για τους Κοσοβάρους ο Ερμίρ Γκάσι.

Ελλάδα – Μ.Βρετανία 82-61

Η Εθνική μας ομάδα ολοκλήρωσε με ακόμη μία άνετη επικράτηση τις υποχρεώσεις της για τον όμιλό της, κερδίζοντας με 82-61 τη Μεγάλη Βρετανία και προκρινόμενη στα προημιτελικά, όπου θα βρει απέναντί της τη Βοσνία.

Η Βαθμολογία (σε 4 αγώνες): Ελλάδα 10, Μ.Βρετανία 9, Ιρλανδία 8, Ολλανδία 7, Κόσοβο 6, Αλβανία 5.

Δ Όμιλος

Βουλγαρία – Βοσνία 58-74

Τη δεύτερη θέση κέρδισε η Βοσνία, περιμένοντας την Εθνική μας ομάδα να βρεθεί στο δρόμο της, στα προημιτελικά, καθώς επικράτησε της Βουλγαρίας με 74-58. Το καλό πρώτο δεκάλεπτο, όπου προηγήθηκε με 14-24, της αρκούσε για να φτάσει με άνεση στο θετικό αποτέλεσμα. Ο Κενάν Καράχοντζιτς ξεχώρισε με 17 πόντους και 10 ριμπάουντ για τους νικητές, ενώ για τους έτερους Βαλκανίους, ο Άλεξ Ουαντιέ πέτυχε 13 πόντους.

Ρουμανία – Σλοβακία 71-75

Η Σλοβακία κατάφερε να νικήσει την Ρουμανία με 75-71 στην τελευταία μέρα των ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Χαλκίδας. Στο πρώτο ημίχρονο του ματς οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ, αλλά οι Ρουμάνοι κατάφεραν στην ανάπαυλα να έχουν ένα ελαφρύ προβάδιμα με 37-34. Στη τρίτη περίοδο η Σλοβακία κατάφερε να φέρει το παιχνίδι στην ισοπαλία (56-56) και ο νικητής θα κρινόταν στη τελευταία περίοδο. Εκεί οι Σλοβάκοι φάνηκαν πιο ψύχραιμοι στα κρίσιμα σημεία και πήραν τη νίκη με 75-71. Η νικήτρια ομάδα είχε καλύτερους παίκτες τους, τον Άμπραμ με 19 πόντους και 4 ριμπάουντ και τον Ρόζανεκ με 18 πόνοτυς, 5 ασίστ και 3 ριμπάουντ.

Ρεπό: Κροάτια 

Η Βαθμολογία (σε 5 αγώνες): Κροάτια 8, Βοσνία 7, Ρουμανία 5, Βουλγαρία 5, Σλοβακία 5

*Έχουν κάνει το ρεπό τους