Με την Εθνική ομάδα των Παίδων να εορτάζεται εντός των επόμενων ημερών να μπει στη μάχη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας, ο Γιάννης Καλαμπόκης, προπονητής της ελληνικής αποστολής, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΚ για το ταξίδι της χώρας μας.

 

Αναλυτικά…

Η Εθνική Παίδων βρίσκεται στα Σκόπια, εκεί όπου θα φιλοξενηθεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16 από τις 5 ως τις 13 Αυγούστου. Τα φιλικά έχουν ολοκληρωθεί, η προετοιμασία συνεχίζεται για το τζάμπολ που θα γίνει το Σάββατο 5 Αυγούστου στις 22.00 απέναντι στην Σερβία. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Καλαμπόκης, μίλησε για την προετοιμασία και στάθηκε και στη δουλειά που έγινε για να είναι έτοιμα τα παιδιά για αυτό το πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού.

«Σε πρώτο στάδιο περιμένουμε να δούμε τη συνέχεια των φιλικών που δώσαμε», τόνισε ο Καλαμπόκης και πρόσθεσε: «Είμαστε στο τελευταίο στάδιο πριν την έναρξη της διοργάνωσης, έγιναν και οι τελευταίες δοκιμές πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Έγινε μια σημαντική προσπάθεια και μέσα στη χρονιά και στη διάρκεια της προετοιμασίας και βρισκόμαστε ένα βήμα από την έναρξη της διοργάνωσης».

-Πόσο δύσκολο ήταν να φτιαχτεί μια ομάδα που ουσιαστικά δεν είχε προηγούμενη εμπειρία ευρωπαϊκή;

«Είναι μια ομάδα που όντως ξεκίνησε από το μηδέν μιας και η πρώτη εμπειρία σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο πέρυσι δεν ήταν η καλύτερη, αφού η ομάδα δεν ήταν έτοιμη. Αυτό το τραύμα που είχε να κάνει κυρίως με την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση των παιδιών έπρεπε να επουλωθεί. Η διάθεση που έδειξαν τα παιδιά και η πρόοδος που έχει σημειωθεί και μέσα στην χρονιά και στην προετοιμασία μας κάνει να αισιοδοξούμε, ότι θα παρουσιαστεί μια ομάδα, η οποία θα εκφράζει και θα αναδείξει με τον τρόπο που θα παίζει όλα τα συστατικά που θέλουμε να δείξουμε μέσα από το ελληνικό μπάσκετ και την διαδικασία του αναπτυξιακού προγράμματος. Μεγάλη έννοια μας είναι τα παιδιά να το ευχαριστηθούν, να χαρούν αυτήν την εμπειρία και να συστηθούν στον κόσμο για πρώτη φορά με τρόπο που τους αξίζει».

-Πιστεύεις ότι έχουν μπει οι βάσεις ώστε να κατανοήσουν αυτά τα παιδιά που βρίσκονται και τι σημαίνει Εθνική Ομάδα, ανεξάρτητα με το αγωνιστικό κομμάτι;

«Είναι αλήθεια ότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτό, γιατί η νέα γενιά θέλει μια κατεύθυνση και θέλει κι ένα όραμα, το οποίο πρέπει να τους κάνεις να το πιστέψουν. Αυτό ήταν ένα προαπαιτούμενο για να μπορέσουν τα παιδιά να συνεχίσουν στη διαδρομή αυτή και να είναι στους καταλληλότερους παίκτες. Το κατάλαβαν από την αρχή, έκαναν μεγάλη προσπάθεια. Η προσαρμοστικότητα είναι διαφορετική από παιδί σε παιδί, μιας και οι προσλαμβάνουσες είναι διαφορετικές. Είμαι ευχαριστημένος από το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε στο κομμάτι αυτό και θα είναι η βάση και για όλα τα υπόλοιπα».

*Η ελληνική ομάδα αγωνίζεται στον Δ’ Όμιλο και στην πρώτη φάση θα αντιμετωπίσει τη Σερβία (5/8, 22.00), την Λετονία (6/8, 17.00) και την Πολωνία (7/8, 22.00). Όλοι οι αγώνες θα μεταδοθούν από το κανάλι YouTube της FIBA (youtube.com/fiba).