Συνέντευξη παραχώρησε στο επίσημο site του ΣΕΠΚ ο Βαγγέλης Ζιάγκος, ο οποίος μίλησε τόσο για την φετινή πορεία της Εθνικής ομάδας των Εφήβων στο Ευρωμπάσκετ της ηλικιακής της τάξης όσο και για το πώς το μέλλον των μικρών Εθνικών Ομάδων μπορεί να γίνει καλύτερο.

 

Αναλυτικά…

Ο Βαγγέλης Ζιάγκος οδήγησε την Εθνική Εφήβων στην έβδομη θέση του EuroBasket U18, σε μια διοργάνωση με πολύ ταλέντο σε όλες τις χώρες κι ακόμη περισσότερες απαιτήσεις. Η Ελλάδα είχε εξαιρετική εικόνα από την πρώτη ως την τελευταία μέρα και πανηγύρισε την παρουσία στις οκτώ καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, ούσα πέντε θέσεις ψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση, του 2022.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για όσα πέτυχε η Εθνική Εφήβων, έκανε τον απολογισμό της διοργάνωσης και αναφέρθηκε στα βήματα εξέλιξης που απαιτούνται για την παραγωγή παικτών τα επόμενα χρόνια.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τη φετινή πορεία της Εθνικής Εφήβων: “Θα θέλαμε κάτι περισσότερο, τόσο εμείς ως η ομάδα των ανθρώπων που αγωνίστηκε γι’ αυτό όσο και η μπασκετική κοινότητα στο σύνολό της, σύμφωνα με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί από πολύ νωρίς και για συγκεκριμένους λόγους, άλλοι δικαιολογημένοι και άλλοι αβάσιμοι. Αυτό που στο τέλος όμως μετράει στον αθλητισμό και στη ζωή είναι η πρόοδος και η άνοδος πέντε θέσεων σε σχέση με την περσινή 12η θέση είναι κάτι μετρήσιμο που αποτελεί από μόνο του μία σημαντική εξέλιξη προς τα εμπρός”.

Για τις δυσκολίες του EuroBasket U18 και το επίπεδο της διοργάνωσης: “Η φετινή διοργάνωση ήταν ένα Τουρνουά πολύ υψηλού επιπέδου. Η γενιά του φετινού U18 φάνηκε ότι είναι η “χρυσή” γενιά πολλών χωρών της A κατηγορίας. Μεγάλο σωματικό μέγεθος, πηγαίο επιθετικό ταλέντο, υψηλοί δείκτες αθλητικότητας, ηγετικές προσωπικότητες και αγωνιστικές παραστάσεις επιπέδου ήταν τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τις ελίτ ομάδες του φετινού ανταγωνισμού.

Η δική μας γενιά ήταν ομολογουμένως μία από τις καλύτερες σε σχέση με προηγούμενες των τελευταίων χρόνων, πρέπει όμως να είμαστε σε θέση να μπορούμε και να θέλουμε να κάνουμε την αναγωγή μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι άλλο πράγμα τα Πρωταθλήματα των Ενώσεων και οι επιδόσεις των παιδιών μας στον εγχώριο ανταγωνισμό κι άλλο οι απαιτήσεις των αγώνων απέναντι στην ευρωπαϊκή ελίτ.

Το 2ο ζήτημα που είχαμε να λύσουμε, το οποίο είναι διαχρονικό και αφορά στις μικρές Εθνικές όλων των ηλικιών, είναι ότι σε επίπεδο μπασκετικής φιλοσοφίας ως χώρα είμαστε κάτι που θυμίζει τον Πύργο της Βαβέλ. Πρέπει μέσα σε λίγες μέρες να μπορούν να υπηρετήσουν την ίδια φιλοσοφία αθλητές προερχόμενοι από διαφορετικούς συλλόγους, όπου έχουν διδαχθεί έναν διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού ο καθένας τους.

Δυστυχώς, θα μας πάρει χρόνια μέχρι να καταφέρουμε να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα στις μικρές ηλικίες, να χρησιμοποιήσουμε όλοι τα ίδια υλικά στο οικοδόμημα του Αναπτυξιακού και να διαμορφώσουμε ενιαία φιλοσοφία στα “πώς” και στα “γιατί” της προπονητικής διαδικασίας στις ηλικίες αυτές. Και τέλος, δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τους τραυματισμούς αλλά και τον ιό που έπληξαν την ομάδα σχεδόν ταυτόχρονα και στο πιο κρίσιμο σημείο της προσπάθειας”.

Για το τι θεωρεί πως χρήζει βελτίωσης στο κομμάτι του αναπτυξιακού για να επανέλθουμε στη μαζική παραγωγή ταλέντων για όλες τις εθνικές ομάδες: “Το πρώτο βήμα είναι να βρούμε το θάρρος να έρθουμε αντιμέτωποι με το είδωλό μας στον καθρέφτη μας και να δούμε μέσα σ αυτόν το ποιοι πραγματικά είμαστε σε αντιδιαστολή με αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε. Προπονητές, παράγοντες φορέων και συλλόγων, Υπουργείο Παιδείας και καθηγητές φυσικής αγωγής στα σχολεία (γι’ αυτό πότε θα μιλήσουμε αλήθεια;), ΓΓΑ, γονείς, ατζέντηδες, δημοσιογράφοι. Όλοι. Κανείς δεν είναι έξω από το κάδρο της ευθύνης για τη στασιμότητα των τελευταίων ετών.

Να συμφωνήσουμε επιτέλους σε μία ενιαία στρατηγική και μια κοινή φιλοσοφία που θα παρέμβει δραστικά και στοχευμένα στην νοοτροπία των νεαρών αθλητών μας, στην εκγύμναση του κορμιού τους, στην καλλιέργεια του μυαλού τους, στην εκμάθηση των βασικών τους αλλά και στο πως καταλαβαίνουν το παιχνίδι. Να εκπαιδευτούν οι παράγοντες που ασχολούνται με τις Υποδομές, να ενημερωθούν οι γονείς για τον ρόλο τους στην αθλητική πορεία των παιδιών τους, να σταματήσει η υπερ-προβολή ανήλικων αθλητών στα μέσα, και να δοθεί έμφαση στη μετεκπαίδευση των προπονητών μας ώστε να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε κάποιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Σε αντίθεση περίπτωση οι όποιες αποσπασματικές επιτυχίες θα είναι συγκυριακές χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για την επόμενη μέρα”.