Ενώ τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται και η χώρα μας βρίσκεται ξανά σε ένα “lockdown”, ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο ερασιτεχνικός δέχεται “χτυπήματα” χωρίς να υπάρχει άμεση λύση στο προσκήνιο. Το Basketblog.gr μετά από τους αθλητές και τους προπονητές της Α2 και Β’ Εθνικής Ανδρών σχετικά με τα ζητήματα αυτά, μίλησε και με παίκτες από το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΝΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένοι αθλητές από την εν λόγω κατηγορία, είπαν την άποψή τους σχετικά με τη διακοπή των πρωταθλημάτων, μίλησαν για το οικονομικό ζήτημα που τους ταλανίζει και στο τέλος πρότειναν ο καθένας από τη δική του πλευρά λύσεις στο δύσκολο καιρό που βιώνουμε, ο οποίος επηρεάζει άμεσα και το χώρο του μπάσκετ.

Δείτε ΕΔΩ το πρώτο μέρος των αντιδράσεων των παικτών της Α2 Ανδρών.

Δείτε ΕΔΩ το δεύτερο μέρος των αντιδράσεων των παικτών της Α2 Ανδρών

Δείτε ΕΔΩ τις αντιδράσεις των προπονητών της Α2 Ανδρών.

Δείτε ΕΔΩ το πρώτο μέρος, ΕΔΩ το δεύτερο μέρος, ΕΔΩ το τρίτο μέρος και ΕΔΩ το τέταρτο μέρος από τις αντιδράσεις των παικτών της Β’ Εθνικής κατηγορίας.

Οι αθλητές που συμμετείχαν στην έρευνα αυτή από τη ΕΣΚΑΝΑ ήταν οι εξής:

Παναγιώτης Κουζινόγλου (Ηλεκτρούπολη-Ελληνικό)

Αρχικά συμφωνείς με τη διακοπή; Τι θα γίνει με τις πληρωμές σας; Ποια θα ήταν η λύση που θα πρότεινες εσύ;

«Δε ξέρω αν είναι σωστό ή λάθος. το κακό είναι ότι τόσο καιρό δεν πρόβλεψαν και δεν πήραν κάποια μέτρα για να μην φτάσουμε εδώ. Και για άλλη μια φορά την πληρώνουμε εμείς και το άθλημα. Είπαμε «Καλά Χριστούγεννα» στην τελευταία μας συνάντηση, νομίζουμε πως θα τραβήξει αρκετά. Ήδη έχουμε χάσει 7 μήνες, όλο το περσινό πρωτάθλημα, τώρα μας κλείνουν πάλι για έναν μηνά, αλλά δε ξέρουμε αν θα είναι ένας μηνάς. πως θα συντηρηθούμε ατομικά έναν μήνα; Πιστεύω ότι είναι κακό το timing, και πέρυσι και φέτος, αναφορικά με την ομάδα μας. Σίγουρα θα μας επηρεάσει όλους η διακοπή. είναι αλλιώς μέσα στο γήπεδο, όσες ατομικές προπονήσεις και να κάνουμε.

Έχει γίνει κάποια κουβέντα για τις πληρωμές. Μάλλον θα γίνουν αναπροσαρμογές. Μπορεί να πάρουμε λιγότερα τώρα και περισσότερα μετά. Δεν έχουμε τους χορηγούς των μεγάλων ομάδων, αλλά ακόμα και αυτές έχουν κάνει μειώσεις. Αυτή είναι η πιο λογική, σωστή και τίμια λύση. Άλλωστε, κάποιοι ζουν από αυτό, το βλέπουν επαγγελματικά. Δεν είναι ηθικό να μην πληρωθούν.

Εγώ προσωπικά θα προσπαθούσα να βρω τρόπο ή φόρμουλα για να μην κλείσουν τα αγωνιστικά τμήματα. Θα προσπαθούσα να παρέχω στις ομάδες μηνιαίως τεστ με κονδύλια, όπως συμβαίνει και στις επιχειρήσεις ή τις εταιρείες. Δε γίνεται αυτό που συμβεί αυτό που διαδραματίζεται στη Basket League με τα εβδομαδιαία τεστ, οικονομικά κυρίως. Θεωρώ πως τα αγωνιστικά τμήματα είναι σωστό να κάνουν προπόνηση 2-3 φορές τη βδομάδα, γιατί θα φτάσουμε σε σημείο να ανησυχούμε πάλι για την σωματική ακεραιότητά μας, όπως την άλλη φορά. Είναι πολύ άσχημο και επίφοβο».

Σπύρος Κόγκας (Φοίνικας Πειραιά)

-Αρχικά συμφωνείς με τη διακοπή; Τι θα γίνει με τις πληρωμές σας; Ποια θα ήταν η λύση που θα πρότεινες εσύ;

«Δυστυχώς όσο και αν με πονά η τωρινή κατάσταση, συμφωνώ με αυτή την απόφαση. Βλέποντας τις εκρηκτικές διαστάσεις του ιού και το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην καθημερινότητά μας, η διεξαγωγή των αγώνων θα ήταν μια ξεκάθαρη απόδειξη έλλειψης αυτοσεβασμού. Από τη στιγμή που δεν εξασφαλίζονται από την πολιτεία διευκολύνσεις για να γίνονται τεστ στους αθλητές, επικρατεί ένα απόλυτο χάος και μια συνθήκη στην οποία κυριαρχεί η υποβάθμιση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στην τελευταία προπόνηση της ομάδας πριν το «αθλητικό» lockdown, ο Γενικός Αρχηγός του συλλόγου, κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος είπε σε όλους τους αθλητές επί λέξει: «Δεν θέλω να σας αγχώνει τίποτα. Ό,τι έχουμε συμφωνήσει, θα τηρηθεί στο ακέραιο». Και επειδή διανύω την 3η μου χρονιά στην ομάδα, ξέρω ότι δεν πρόκειται για λεκτικά πυροτεχνήματα, αλλά από λόγια που συνοδεύονται με πράξεις.

Όσον αφορά το πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΝΑ, δυστυχώς η Ένωση δεν έκανε έναν ώριμο προγραμματισμό το καλοκαίρι. Η ΕΣΚΑ αντιθέτως προνόησε και έκανε ομίλους. Η ΕΣΚΑΝΑ από την άλλη έφτιαξε ένα πρωτάθλημα 16 ομάδων με 30 αγωνιστικές, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρονική πίεση για τα υπόλοιπα 28 παιχνίδια. Οποιαδήποτε τροποποίηση της διεξαγωγής του πρωταθλήματος θα είναι άδικη. Γνώμη μου είναι να συνεχιστεί ως έχει το πρωτάθλημα και ας τραβήξει μέχρι τον Ιούλιο».

Μάνος Αντωνούσος (Ίκαρος Νέας Σμύρνης)

-Αρχικά συμφωνείς με τη διακοπή; Τι θα γίνει με τις πληρωμές σας; Ποια θα ήταν η λύση που θα πρότεινες εσύ;

«Πιστεύω πως η διακοπή του πρωταθλήματος για την περίοδο όπου υπάρχει η έξαρση του κορονοϊού ήταν η σωστή και αναμενόμενη απόφαση που έπρεπε να ληφθεί από τους αρμόδιους, καθώς ολόκληρη η χώρα μπαίνει στην διαδικασία της καραντίνας. Βεβαίως για να αποσκοπήσει η διακοπή, πρέπει να υπάρξει και το ανάλογο πλάνο, ώστε να αποφευχθεί η εκ νέου διακοπή των πρωταθλημάτων.

Φυσικό επόμενο της διακοπής των πρωταθλημάτων και κυρίως της λειτουργίας των ακαδημιών είναι να παγώσουν τα έσοδα των συλλόγων. Επομένως θα πρέπει να υπάρχει μια κατανόηση από τους αθλητές ως προς την πληρωμή τους στην περίοδο όπου δεν λειτουργούν τα παραπάνω.

Η ομαλή λειτουργία των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, εξαρτάται κυρίως από την ατομική ευθύνη του καθενός. Είτε είναι παίχτες, προπονητές είτε είναι παράγοντες. Το ιδανικό σενάριο είναι ο οργανισμός του πρωταθλήματος να παρέχει δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα, ώστε οι νοσούντες αθλητές να μη μπορούν να λάβουν μέρος σε αγώνες και προπονήσεις και να αποφευχθεί η διάδοση του ιού σε συμπαίκτες και αντιπάλους. Η οποία λύση καθίσταται μη οικονομικά υποφερτή από την στιγμή που μιλάμε για ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η επόμενη λύση είναι να πραγματοποιούνται αυτά τα τεστ από τους συλλόγους, το οποίο εξίσου δεν είναι οικονομικά βιώσιμο για τους ίδιους.
Η λύση που θεωρώ πιο εφικτή είναι το πρωτάθλημα να χωριστεί σε ομίλους λιγότερων ομάδων και να υπάρξουν μονά ή δίπλα παιχνίδια τελικής κατάταξης ανάλογα με την βαθμολογία που θα έχει προκύψει σε αυτούς τους ομίλους».

Tags:
ΕΣΚΑΝΑ