Σαν να μην πέρασε μια μέρα… Πριν από 23 περίπου χρόνια, ο 15άχρονος τότε, Νίκος Ψυλέας άνοιγε δειλά-δειλά τα φτερά του και ξεκινούσε να πετάει, κάτω από την ασφαλή προστασία του Μίλωνα. Δεν άργησε να αποτελέσει σημαντικό στέλεχος της πρώτης ομάδας, έκανε εντυπωσιακά πράγματα, η μία μεταγραφή διαδέχτηκε την άλλη. Αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους σκόρερ σε Α2 και Β’ Εθνική. Φέτος, μπορούσε να πάρει άλλο ένα καλό συμβόλαιο, όμως προτίμησε να επιστρέψει πίσω στην οικογένειά του.

Ο Μίλωνας έκανε το μεγάλο «μπαμ» με την ένταξη του χαρισματικού φόργουορντ στο δυναμικό του και θα προσπαθήσει, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αγαπημένης αυτής παρέας, να οδηγήσει το ιστορικό σωματείο μακριά από τα… αλώνια της Α’ ΕΣΚΑΝΑ, όπου παραμένει καθηλωμένο και δεν του ταιριάζει καθόλου!

Το Basketblog επικοινώνησε με τον έμπειρο παίκτη, ο οποίος άνοιξε την καρδιά του, αποκαλύπτοντας με κατάθεση ψυχής τους λόγους που τον έφεραν πίσω στην… παλιά τη γειτονιά του!

Αναλυτικά όσα μας είπε:

Για το πώς πήρε την απόφαση να επιστρέψει στον Μίλωνα: «Ήταν το όνειρό μου να έρθω και να τελειώσω αυτο που άρχισα πριν σχεδόν 23 χρονια… Όταν βλέπεις αυτή την αγάπη απ’ όλους τους Μιλωνιώτες και εντοπίζεις στα μάτια τους τη λαχτάρα να γυρίσεις, τότε παύει να είναι μια σκέψη και γίνεται κατευθείαν καθήκον και υποχρέσή σου».

Για τη σημασία της ομάδας της Νέας Σμύρνης για εκείνον: «Για εμένα Μίλωνας σημαίνει ένας τεράστιος οργανισμός που παράγει εδώ και χρόνια χιλιάδες αθλητές σε όλα τα αθλήματα. Που εχει βγάλει  Ολυμπιονίκες-Πρωταθλητές και γενικά υπηρετεί τον ελληνικό αθλητισμό. Το παρελθόν του Μίλωνα υπήρξε λαμπρό και έτσι θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον, διότι αυτές οι εγκαταστάσεις που έχει θα τις ζήλευαν ακόμα μεγαλύτεροι σύλλογοι».

Για το τι περιμένει από το άμεσο μέλλον: «Αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουμε εκεί όπου ανήκουμε. Θα πρέπει να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι τι σημαίνει ο Μίλωνας για το ελληνικό μπάσκετ».

Για τους πρώτους στόχους που έχει με την επιστροφή του στον Μίλωνα: «Θα προσπαθήσουμε να παίξουμε ελκυστικό και όμορφο μπάσκετ ώστε να αρέσει στον κόσμο μας αυτο που θα δει. Με αυτό τον τρόπο θα βάλουμε στην εξίσωση και τους Μιλωνιώτες που πιστέψτε με είναι πάρα, πάρα πολλοί!!!».

Για το το αν τα νεαρά παιδιά από την ακαδημία θα μπορέσουν να σταθούν επάξια δίπλα στους παίκτες του αντρικού: «Στα μάτια αυτών των παιδιών βλέπω τον εαυτό μου όταν ξεκινούσα την μπασκετική μου πορεία. Οπότε ξέρω τι σκέφτονται. Ξέρω τις αγωνίες τους και θα τους βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε αυτοί να γίνουν οι πρωταγωνιστές. Γιατι αυτά τα παιδιά θα είναι το αύριο του Μίλωνα. Οσον αναφορά τις ακαδημίες, το επίπεδο ειναι πολύ υψηλό, με τρομερές εγκαταστάσεις και η τεχνογνωσία του προπονητικό επιτελείου ειναι τέτοιο που βοηθάει τους αθλητές σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο.

Η σχέση ζωής με τον Μίλωνα

Ο Μίλωνας αποτελεί το πιο μεγάλο κεφάλαιο της μπασκετικής ζωής του Νίκου Ψυλέα. Ο 38χρονος παίκτης έκανε τα πρώτα μπασκετικά του βήματα στην Λάρυμνα και μόλις στα 15 του χρόνια η ομάδα της Νέας Σμύρνης μπήκε στην ζωή του, καθώς πέρασε τις πύλες του γηπέδου της και εντάχθηκε στα μικρά τμήματα του συλλόγου.

Ο Ψυλέας έδειξε από νωρίς ότι ήταν ένα τεράστιο ταλέντο, αλλά και ένας παιδί  με ύψος τότε 1.98μ. που βάδιζε ήδη στη νέα εποχή του μπάσκετ. Μια εποχή η οποία απαιτούσε τα γκαρντ να είναι ψηλά. Ο Ψυλέας (βλέπει τον κόσμο πια από τα 2μ.) έπαιξε στις θέσεις των «κοντών» και έδειξε από νωρίς ότι μπορεί να πετύχει πολύ μεγάλα πράγματα ως γκαρντ. Στην συνέχεια, βέβαια, πέρασε σιγά, σιγά στις θέσεις των φόργουορντ.

Επαιξε για 4 συνεχόμενα χρόνια στο εφηβικό, αλλά και στο ανδρικό τμήμα της ομάδας, που ήταν τότε στην Α2.

Η πρώτη διάκριση

Στο διάστημα της παρουσίας του στον Μίλωνα πέτυχε και την πρώτη μεγάλη διάκριση με τους παίδες καθώς ο Μίλωνας πήρε την 1η  θέση στην ΕΣΚΑΝΑ και λίγο μετά  ήρθε και η πανελλήνια καταξίωση, καθώς η ομάδα πήρε την 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων.

Η φανέλα με  το Εθνόσημο

Ο Ψηλέας είχε δείξει με το «καλημέρα» το ταλέντο του στην Α2 και οι σπουδαίες εμφανίσεις έφεραν την κλήση του στην Εθνική Εφήβων και έτσι φόρεσε την φανέλα με το εθνόσημο. Μάλιστα ο 38χρονος παίκτης θεωρείται μέχρι και σήμερα μαζί με τον Γιάννη Σιούτη οι κορυφαίοι παίκτες της μπασκετικής παραγωγής του Μίλωνα.

Στην συνέχεια δόθηκε δανεικός για ένα χρόνο στον Ηλυσιακό. Γύρισε στον Μίλωνα και έπαιξε με την  ομάδα στην Α1.

Το φλερτ με τον Αρη

Το ταλέντο του δεν είχε μείνει απαρατήρητο από πολλές μεγάλες ομάδες. Μάλιστα είχε μπει στο στόχαστρο του Αρη, αλλά τελικά το φλερτ δεν κατέληξε σε γάμο.

Αμέσως μετά έπαιξε στο Λαύριο με το οποίο ανέβηκε από την Γ’ Εθνική στην Α2., πέρασε από την Αγία Παρασκευή, τον Εθνικό και τα 2 τελευταία χρόνια έπαιζε στον Μανδραϊκό. Θεωρείται δεινός σκόρερ και αυτό το επιβεβαιώνει το γεγονός ότι είναι μέσα στην καλύτερη 5άδα των σκόρερ όλων των εποχών στην Β’ Εθνική.