Ο σύλλογος της Ελευσίνας, όταν ανήλθε για πρώτη φορά στη  Γ’ Εθνική Κατηγορία, περιελάμβανε 4 ομίλους με συνολικά 14 ομάδες. Η Ελευσίνα εντάχθηκε στον 2ο Όμιλο Νότου, με τη πρώτη της χρονιά να είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι την 6η θέση της τελικής βαθμολογίας, έχοντας συνολικά 14 νίκες και 12 ήττες.

Ακριβώς την επόμενη σεζόν, το 1998/99, βελτιώνοντας συνεχώς το παιχνίδι της, ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις, με 19 νίκες και 7 ήττες, φτάνοντας έως και την 3η θέση της κατάταξης, όπου και τερμάτισε.

Οι καλές χρονιές της, έδειχναν να συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς, αφού η αλλαγή της χιλιετίας συνέπεσε με μια εξαιρετική χρονιά για τον Πανελευσινιακό, που ουσιαστικά έκανε το περιβόητο, double.

Αφενός στο Πρωτάθλημα του 1ου Ομίλου Νότου κατέκτησε την κορυφή, τον τίτλο και την άνοδο. Ο απολογισμός του για να τα πετύχει ήταν 21 νίκες και 3 ήττες. Αφετέρου αναδείχθηκε Κυπελλούχος Νότιας Αττικής, εφόσον συμμετείχε παράλληλα και στη διοργάνωση αυτή.

Όσο για την ομάδα του Κρόνου, στα πλαίσια της ΕΣΚΑΝΑ, έχει κατακτήσει δύο φορές το Πρωτάθλημα (2000, 2005) και τρεις φορές το Κύπελλο (2001, 2002, 2004). Επιπλέον, τρεις φορές υπήρξε φιναλίστ του Κυπέλλου ΕΣΚΑΝΑ, ενώ έχει αγωνιστεί δύο φορές σε προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Τη σεζόν 1999/2000 λοιπόν, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο κλειστό Γυμναστήριο του Κερατσινίου εκεί όπου φιλοξενήθηκε ο μεγάλος τελικός του Κυπέλλου της ΕΣΚΑΝΑ.

Η ομάδα της Ελευσίνας ανέβηκε την ίδια χρονιά που έπαιξε τελικό, από την Γ’ Εθνική στην Β’, ενώ η ομάδα του Κρόνου, προβιβάστηκε από την Α’ ΕΣΚΑΝΑ στην Γ’ Εθνική κατηγορία.

Όσο για τον τελικό, ήταν πραγματικά μια γιορτή, στον οποίο παρευρέθηκε όλο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΚΑΝΑ όπως και ο πρόεδρός της, Πέτρος Καπαγέρωφ.

Στα του παιχνιδιού, η ομάδα της Ελευσίνας, δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα και κατάφερε με καλά διαστήματα μπάσκετ να πάρει τη νίκη και το τρόπαιο με το φωτεινό πίνακα να γράφει, 91-69.

Πρώτος σκόρερ για τους γηπεδούχους, ήταν ο Εμμανουηλίδης με 21 πόντους, ενώ για τον Κρόνο, επίσης 21 πόντους πέτυχε ο Λιγερίδης.

Ο τεχνικός των γηπεδούχων Γιώργος Βελισαράκος, τόνισε μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου: «Όταν έχεις πετύχει τους στόχους σου, σίγουρα μετά είσαι ικανοποιημένος, χαρούμενος, καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας όλους τους στόχους που είχαμε θέσει εξ αρχής. Αυτοί όμως που πρέπει να είναι άξιοι συγχαρητηρίων είναι αυτά τα παιδιά. Εύχομαι να συνεχίσουμε σε αυτό το επίπεδο και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε».

Όσο για το πρωτάθλημα: «Νομίζω πως υπάρχουν αρκετά καλοί παίκτες και μην ξεχνάμε ότι από την ΕΣΚΑΝΑ αλλά και ακόμη και από την ΕΣΚΑ, έχουν βγει ομάδες που κάνανε μεγάλη πορεία».

Ενώ στην αντί πέρα όχθη, ο προπονητής του Κρόνου ανέφερε: «Σε αυτές τις κατηγορίες καλλιεργείται το ελληνικό μπάσκετ. Υπάρχουν πολλά και διάφορα ταλέντα που αξίζει να ασχολείσαι. Το Κύπελλο δεν ήταν πρωτεύοντας στόχος γιατί εξαρτάται και πως θα παίξει ο αντίπαλος. Παίξαμε χορτασμένοι θα λέγαμε απ΄ τις προηγούμενες δύο επιτυχίες μας. Ήταν καλύτεροι από εμάς. Και κέρδισαν. Εγώ είμαι ικανοποιημένος».

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΣΚΑΝΑ, Πέτρος Καπαγέρωφ σημείωσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι τόσο από την ατμόσφαιρα όσο και απ’το θέαμα και πιστεύω το Κύπελλο σαν διοργάνωση πήγε πάρα πολύ καλά. Σίγουρα το Ελληνικό μπάσκετ έχει μέλλον και πόσο μάλλον ζωή». Ενώ συμπλήρωσε, «το Ελληνικό μπάσκετ δεν είναι μόνο η Α1».

Δείτε εδώ το βίντεο του τελικού: