Κανείς δεν είναι τέλειος, κανείς δεν κάνει μόνο λάθη. Η νέα διοίκηση της ΕΟΚ εδώ και περίπου ένα χρόνο φαίνεται πως έχει πρώτο μέλημά της την άμεση βελτίωση του μπασκετικού γίγνεσθαι της χώρας και προσπαθεί να το δείχνει συνεχώς και με κάθε τρόπο στο επίπεδο των Ανδρών.

Τόσο η αναβάθμιση θεσμών όπως το Κύπελλο Ελλάδας με την ένταξη τόσο του Final 8 όπως συμβαίνει και στις περισσότερες μεγάλες μπασκετικά χώρες της Ευρώπης με την παρουσία μάλιστα και μιας ομάδας από τις λίγκες των Elite League, Β‘ και Γ’ Εθνικής όσο και εκείνη που παρατηρείται στην ανταγωνιστικότητα των εθνικών κατηγοριών αφενός με τη μαζική αναθεώρηση του (υπερβολικού αυτήν τη στιγμή) αριθμού των ομάδων και αφετέρου με την θέσπιση των συστημάτων των Playoffs και Playouts δείχνουν μεγάλη διάθεση όσο και όραμα από πλευράς Ομοσπονδίας για το παρόν μα και το μέλλον του σπορ στη χώρα μας.

Ωστόσο, το μπάσκετ δεν είναι μονάχα το κορυφαίο επίπεδο των Ανδρών, αλλά και το παγκόσμιο παιχνίδι των μικρότερων…

Μπορεί να κυριαρχούν τα τελευταία πολλά χρόνια στους κόσμους των Παίδων και των Εφήβων αλλά και να στελεχώνουν άρρηκτα τις διάφορες Εθνικές ομάδες της χώρας μας -με τις οποίες μάλιστα αγωνίζονται και έχουν επιτυχίες σε μερικά από τα μεγαλύτερη τουρνουά της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και του κόσμου- αλλά οι ομάδες των ΕΣΚΑ και των ΕΣΚΑΝΑ, των ενδεχομένως καλυτέρων τοπικών ενώσεων της Ελλάδας, έρχονται καθημερινά πάρα πολλά προβλήματα διαφορετικού… κάλλους, με την απουσία του χρονομέτρου (24άρι) αλλά και την πραγματική εξέλιξη των αθλητών των μικρότερων αυτών ηλικιών σε εν δυνάμει επαγγελματίες παίκτες ή τα δύσκολα ωράριο στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις σε σχέση πάντοτε με το σχολείο να είναι μόνο μερικά εξ αυτών.

Το basketblog.gr λοιπόν, πιστό στο έργο ανάπτυξης του μπάσκετ στην Ελλάδα και της δικής του συμβολής σε αυτό, συνομίλησε με προπονητές μερικών εκ των κορυφαίων συλλόγων στο επίπεδο των Παίδων και των Εφήβων σχετικά με αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΣΚΑ και ΕΣΚΑΝΑ όλα αυτά τα χρόνια. Τα συμπεράσματα φυσικά βαραίνουν την Ομοσπονδία, η οποία από μεριάς της θα πρέπει άμεσα και ριζικά να δώσει λύσεις και να σπρώξει το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ στο παρόν της ατζέντας της.


Τα σοβαρότερα προβλήματα είναι:

  1. Η έλλειψη 24 χρονόμετρού σε αγώνες παιδικού και εφηβικού! (θαυμαστικό πρέπει να βάζουμε πάντα όταν το ξαναδιαβάζουμε)
  2. Η έλλειψη τρίτου διαιτητή σε αγώνες παιδικού και εφηβικού και ενός σε παμπαίδες!
  3. Η χρησιμοποίηση ζώνης και zone press σε αγώνες παιδικού πρωταθλήματος (και μίνι και παμπαιδες πολλές φορές)
  4. Η χρησιμοποίηση 5 και 6 παικτών μόνο στα παιδικά πρωταθλήματα με αποτέλεσμα να σταματούν πολλά παιδιά πριν το εφηβικό και πολλαπλές συνέπειες στο παιδαγωγικό κομμάτι αλλά και στο άθλημα κλπ.
  5. Χρησιμοποίηση νέων παιδιών σε αντρικές ομάδες -ειδικά χαμηλών κατηγοριών.
  6. Η ώρα τέλεσης των αγώνων του εφηβικού πρωταθλήματος και η βιασύνη των διαιτητών να τελειώσουν τα ματς νωρίς (χωρίς να σφυρίζουν στη διάρκεια του αγώνα τις παραβάσεις).

Αν ρωτάτε εμάς σαν basketblog.gr, δεν θα είχαμε ούτε τα σκορ στα παιχνίδια παιδικών ομάδων και μικρότερων ηλικιών αλλά μόνο «νίκησε ή έχασε» μια ομάδα. Ωστόσο, τα παραπάνω προηγούνται και είναι πιο άμεσα.

Οι προπονητές από σωματεία που έχουν παράδοση τα τελευταία χρόνια στις υποδομές και διακρίνονται σε ΕΣΚΑ και ΕΣΚΑΝΑ που μίλησαν στο basketblog.gr είναι ο Πολύβιος Χαρεράς του ΑΟΝ Αργυρούπολης (εφηβικό), η Κατερίνα Δελή του ΓΣ Περιστερίου (παιδικό) και ο Γιώργος Χατζηδάκης του ΑΟ Παλαιού Φαλήρου (εφηβικό).

Αναλυτικά τι απάντησαν στις ερωτήσεις του basketblog.gr:

* Είναι σωστό να παίζουν χωρίς 24αρι; Ποιος θα πρέπει να αναλάβει το κόστος;

Π.Χ: Είναι τεράστιο λάθος και δε ξέρω ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό το να παίζουν τα παιδιά και να ακούν «10”» από τη γραμματεία και να πρέπει να σχεδιάσει τι να κάνει χωρίς να βλέπει το 24άρι. Υποτίθεται ότι τα παιδοεφηβικά είναι ο προθάλαμος για να μπουν τα παιδιά στο αντρικό και να μάθουν πως να μπουν στο παιχνίδι μαθαίνοντας το 24άρι. Δε γνωρίζω αν είναι οικονομικοί οι λόγοι. Δε το γνωρίζω και δεν μπορώ να το καταλάβω. Θεωρώ ότι πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία η ΕΟΚ ή οι ενώσεις και να αναλάβουν και το κόστος. Δεν ξέρω γιατί παίζουν σε αυτές τις ηλικίες χωρίς 24άρι. Δε συμφωνώ καθόλου.

Κ.Δ: Εμείς, σαν Περιστέρι πληρώνουμε κριτές για να κρατούν το 24αρι. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν πόσο χρόνο θέλει για να εκδηλώσουν επίθεση. Θεωρώ πως το 24αρι είναι απαραίτητο σε κάθε παιχνίδι. Είμαστε από τους λεγόμενους τυχερούς που η ομάδα το πληρώνει.

Γ.Χ: Το μπάσκετ δεν μπορεί να παιχτεί σωστά χωρίς 24άρι. Τεράστιο πρόβλημα στην λειτουργεία του παιχνιδιού. Το κόστος να το αναλάβει κατόπιν συνεννόησης κάποιος από τους δύο.

Σε αυτό το ερώτημα να προσθέσουμε ότι τμήματα διάφορων σωματείων στα νότια προάστια έχουν επικοινωνήσει με το basketblog.gr και έχουν ενημερώσει ότι σε επικοινωνία με την ΕΣΚΑΝΑ προσφέρθηκαν -όπως το Περιστέρι- να πληρώσουν τον τρίτο κριτή αλλά αρνήθηκε η ένωση.

 

* Είναι πρόβλημα που υπάρχουν μόνο δύο διαιτητές μάξιμουμ στα παιχνίδια;

Π.Χ: Μπορεί να υπάρχει ένας καλός και να γίνει το παιχνίδι μια χαρά, μπορεί να υπάρχουν δύο που να μην είναι καλοί και να τινάξουν το παιχνίδι στον αέρα. Δε θέλει και πολύ. Νομίζω πως θα πρέπει να μιλήσουμε για τους διαιτητές, θεωρώ ότι πρέπει να είναι καλοί για να μαθαίνουν και τα παιδιά. Δεν θα ήταν απαραίτητο να μπει και τρίτος διαιτητής αρκεί η γνώση τους να είναι επαρκής.

Κ.Δ: Ασφαλώς. Σαφώς είναι μεγάλο πρόβλημα να υπάρχουν μονάχα δύο διαιτητές. Φαντάσου, αυτή τη στιγμή στους πανπαίδες που είναι πριν το παιδικό έχουμε έναν διαιτητή. Στα παιδικοεφηβικά έχουμε δύο. Κανονικά για την ανάπτυξη του αθλήματος και των παιδιών καλό θα ήταν να έχει τρεις και δύο αντίστοιχα στους πανπαίδες.

Γ.Χ: Δεν είναι πρόβλημα οι δύο διαιτητές. Πρόβλημα είναι η ανυπαρξία της εκπαίδευσης και η γνώση του αντικειμένου. Όσον αφορά το ότι κάποιοι διαιτητές τελειώνουν νωρίτερα τα παιχνίδια είναι πλέον γνωστό. Όταν δεν υπάρχει έλεγχος και εκτίμηση από τα αρμόδια όργανα αυτό θα συνεχίζει ως φαινόμενο.

Η προσωπική τοποθέτηση του basketblog.gr είναι ότι εκτός των προαναφερόμενων υπάρχει μεγάλη έλλειψη σεβασμού και προς τους διαιτητές αλλά και από τους διαιτητές η διάθεση εκπαίδευσης των μικρών αθλητών.

 

* Πιστεύετε οτι ο κανονισμός που ισχύει στο μίνι σχετικά με την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των παικτών για μια περίοδο του εκάστοτε αγώνα θα έπρεπε να ισχύει και στα παιδικά – εφηβικά;

Π.Χ: Δεν είμαι σύμφωνος σε αυτό. Νομίζω ότι το παιδί από τη στιγμή που είναι στο παιδικό πρέπει να αντιμετωπίζει την κατάσταση σαν να είναι στο ανδρικό γιατί είναι ο προθάλαμος για να μπει στο αγωνιστικό κομμάτι. Είναι σωστό ως μέτρο για τα μίνι, αλλά μιλάμε για καθοστικό γκρουπ και χρονιές. Και πρέπει και ο προπονητής να έχει την ελευθερία να κοουτσάρει. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν πως αν δεν παίζουν καλά θα πρέπει να κάτσει και λίγο στον πάγκο να ηρεμήσει και να ξαναμπεί πιο μετά.

Κ.Δ: Έτσι και αλλιώς, στα παιδικά τμήματα αλλάζει η φιλοσοφία. Τα παιδιά πλέον μπαίνουν σε μια αγωνιστική κατάσταση και πρέπει να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες. Επομένως, δεν το θεωρώ και τόσο σημαντικό να αγωνίζονται όλα τα παιδιά. Ωστόσο, εμείς σαν οργανισμός, βάζουμε όλα τα παιδιά για να έχουν χρόνο και αγωνιστικό ρυθμό! Πάντως, απαραίτητο είναι μέχρι το παιδικό να έχουν συμμετοχή όλα τα μέλη της ομάδας. Δεν πρέπει να παίζουν 5,6 ή 7 άτομα.

Γ.Χ: Φυσικά. Με εντολή της ΕΟΚ.

Εμείς σαν basketblog.gr βλέπουμε στα γήπεδα κάθε Τρίτη εφηβικά τμήματα σε ΕΣΚΑ και ΕΣΚΑΝΑ με 7-8 αθλητές και 10 με το ζόρι για προπόνηση ή αθλητές πχ του 2008 να μην παίζουν στο παιδικό που είναι 2007 και 2008 και να παρατούν το άθλημα, προπονητές να χάνουν 20 ή 30 πόντους και 2 λεπτά πριν το τέλος να μην παίζουν όλοι οι παίκτες τους κτλ.

 

* Θα έπρεπε να απαγορευτεί η ζώνη σε αυτές τις ηλικίες;

Π.Χ: Είναι μεγάλη κουβέντα και πρέπει να απευθυνθούμε στην ομοσπονδία και γενικότερα σε όσους είναι υπεύθυνοι του προγραμματισμού του τι θέλουμε να κάνουμε και τι θέλουμε να έχουμε ως χώρα γενικότερα στο μπάσκετ. Αν θέλουμε τα παιδιά να είναι πολύ καλοί πχ στο 1 on 1 θα πρέπει να απαγορεύσουμε τις ζώνες. Αν θέλουμε να δούμε άλλα πράγματα και να αντιμετωπίζουν όλες τις καταστάσεις θα πρέπει να αφήσουμε τις ζώνες να υπάρχουν κανονικά στο προπονητικό πλάνο κάθε κόουτς. Θα πρέπει η ΕΟΚ να καθορίσει τι θα γίνει. Το να παίζει κάποιος ζώνη και κάποιος άλλος όχι δεν έχει νόημα. Πρέπει η ΕΟΚ να μας υποδείξει τι θα γίνει και πως να διαχειστούμε τις ηλικίες αυτές.

Κ.Δ: Ξεκάθαρα θα έπρεπε να απαγορευτεί. Είναι γεγονός πως αντιμετωπίζουμε θέμα στην ανάπτυξη. Γιατί τι θέλουμε; Θέλουμε τα παιδιά να είναι επιθετικά. Να έχουν δηλαδή ταχύτητα και να μην παίζουν κλειστά. Να μαθαίνουν κανονικά την άμυνα man to man. Πρέπει να απαγορευτεί η ζώνη. Είναι άσχημο σε αυτές τις ηλικίες. Μια ομάδα πρέπει να δουλεύει στη 1v1 άμυνα και στη 1v1 επίθεση. Δυστυχώς, εξαιτίας αυτής της κατάστασης πολλά παιδιά δεν μπορούν να παίξουν προσωπική άμυνα. Πρέπει εσύ και ως προπονητής να τα βοηθάς για την συνέχεια.

Γ.Χ: Η ζώνη είναι ένα κομμάτι του παιχνιδιού και πολλοί προπονητές την χρησιμοποιούν αφού βάση προκύρηξης δεν τους το απαγορεύει. Προσωπική
μου άποψη είναι ότι δεν πρέπει να παίζεται. Πάλι έχει ευθύνη η ΕΟΚ.

 

* Θα έπρεπε 2+ παίκτες του εφηβικού να είναι υποχρεωτικά στα αντρικά τμήματα ή σε U23;

Π.Χ: Από τη στιγμή που μιλάμε για αντρικά τμήματα δε ξέρω κατά πόσο θα έπρεπε να παίζουν τα παιδιά. Ίσως να είναι στο τοπικό μόνο αυτός ο κανονισμός, γιατί ο κάθε προπονητής θα πρέπει να φτιάξει το ρόστερ του όπως αυτός έχει ονειρευτεί. Με τον περιορισμό αυτόν -από τη μια είναι καλό γιατί βοηθάει τις μικρές ηλικίες και τις βάζουν πιο σοβαρά να παίξουν στο αντρικό- αλλά θα ήταν καλύτερο να αναπτύξουμε περισσότερο τα πρωταθλήματα U21 και U23 και μετά το πως ο προπονητής να έχει αυτός την ελευθερία να φτιάξει το ρόστερ του.

Κ.Δ: Γενικότερα, όσο πιο πολλά παιχνίδια έχουν σε αυτές τις ηλικίες, τόσο καλύτερο είναι. Προσωπικά είμαι υπέρ της άποψης τα παιδιά αυτά να είναι στο αντρικό. Και αυτό γιατί τη δεδομένη στιγμή το πρωτάθλημα u23 δεν είναι τόσο οργανωμένο. Ιδανικά όμως, θα ήθελα να έχουν λεπτά συμμετοχής τόσο στο αντρικό τμήμα όσο και στο πρωτάθλημα u23.

Γ.Χ: Θα έλεγα παραπάνω από 4 αθλητές. Προσωπικά στο U23 έχω 7 αθλητές.

Τεράστιο ζήτημα στις χαμηλές κατηγορίες η ύπαρξη ομάδων U23 αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι αργήσαμε και να το εφαρμόσουμε. Ο σχεδιασμός όμως θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα και να το γνωρίζουνε οι ομάδες.

 

* Μήπως θα έπρεπε τα εφηβικά να παίζουν σε πιο λογικές ώρες λόγω σχολείου και υποχρεώσεων;

Π.Χ: Συμφωνώ απόλυτα, γιατί θα βοηθούσε το εφηβικό το οποίο πολλές φορές αργεί να ξεκινήσει αν δεν έχει τελειώσει νωρίτερα το παιδικό. Έχουμε δει να αναβάλλονται και παιχνίδια αν η ώρα είναι περασμένη. Θα ήταν καλό να παίζει σε μια πιο ανθρώπινη ώρα το εφηβικό. Νομίζω ότι θα βοηθούσε αρκετά και τους διαιτητές.

Κ.Δ: Σαφώς, η αλλαγή ώρας όντως είναι πολύ σημαντική. Γιατί τα παιδιά αυτά ας πούμε τελειώνουν 12.30. Μέχρι να πάνε σπίτι και να φάνε πάει πολύ αργά και την επόμενη μέρα έχουν σχολείο. Επομένως, στα παιδικοεφηβικά τμήματα η ώρα διεξαγωγής αγώνων πρέπει να αλλάξει.

Γ.Χ: Το πρόβλημα είναι χρόνιο. Όλοι μιλάνε για το πρόβλημα και κανείς δεν δίνει λύση. Είναι απαράδεκτο.

Έχουμε δει παιχνίδια να διαρκούν 1 ώρα γιατί οι διαιτητές βιάζονταν και άλλα παιχνίδια εφηβικού (δηλ. 16 ετών και 17 ετών παιδιά) να ξεκινάνε στις 10.30 το βράδυ. Σε όλες σχεδόν τις μεγάλες ενώσεις!

Κλείνουμε προσκαλώντας και τον κ. Λιόλιο και όποιον από την ομοσπονδία θέλει να κάνουμε μια συνέντευξη σε ένα μικρό site σαν το basketblog.gr αλλά με έμφαση στις μικρές κατηγορίες και στην καρδιά του μπασκετ με αντικείμενο την ανάπτυξη νέων αθλητών, τα παιδικοεφηβικά και τις ακαδημίες μπάσκετ.