Ο Θανάσης Παπαχατζής μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για τις εμπειρίες που αποκόμισε από τη θητεία του στην Λοκομοτίβ Κούμπαν, τις δυσκολίες που συνάντησε, ενώ αναφέρθηκε και τα θέματα που θα αναλύσει σήμερα στο τοπικό Σεμινάριο που θα λάβει χώρα στο Ναύπλιο.
Αναλυτικά:

Για την Λοκομοτίβ Κούμπαν: “Επαγγελματικά ήταν μία σπουδαία εμπειρία, μία εμπειρία ζωής. Ήταν ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που είναι ίσως το καλύτερο της Ευρώπης από πλευράς δυναμικότητας ομάδων. Οι σύλλογοι έχουν υψηλά μπάτζετ που προσελκύει καλούς παίκτες, ενώ υπάρχουν αρκετοί Ρώσοι που είναι καλοί αθλητές με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση. Γενικά το παιχνίδι στη Ρωσία παίζεται σε γρήγορους ρυθμούς, καθώς οι 9 στις 10 ομάδες θέλουν να τρέξουν στο γήπεδο και μόνο η Καζάν έψαχνε το αργό τέμπο, καθώς είχε αρκετούς παίκτες άνω των 30 ετών. Εμείς με Σέρβο προπονητή ήμασταν πιο ισορροπημένοι και μπορούσαμε να κερδίσουμε παιχνίδια που πήγαιναν σε χαμηλό τέμπο. Ειδικότερα ομάδες με Ρώσους παίκτες όπως το Βλαδιβοστόκ ήθελαν πολύ να παίζουν στον αιφνιδιασμό.

Από εκεί και πέρα εμείς συμμετείχαμε σε 3 διοργανώσεις κάτι που μας ανάγκαζε να παίζουμε συνέχεια αγώνες χωρίς διαλείμματα. Παράλληλα ήμασταν σε μία επαρχία της Ρωσίας που απείχε περίπου 1.300 χιλιόμετρα από τη Μόσχα κι έτσι ήμασταν συνέχεια μέσα στα αεροπλάνα. Υπήρχαν δεκαήμερα και εβδομάδες που λείπαμε από τη βάση μας. Η Ρωσική ομοσπονδία σε συνεργασία με τη VTB και το Eurocup είχαν φροντίσει να έχουμε κάποια πακέτα με εκτός έδρας αγώνες“.

Για την εμπειρία του εξωτερικού: “Για εμένα ήταν δύσκολα γιατί είμαι οικογενειάρχης με πολυμελή οικογένεια. Ήταν δύσκολο γιατί έχω μικρά παιδιά. Όποιος έχει ζήσει αυτή την εμπειρία, να είσαι δηλαδή μακριά από την οικογένεια σου για μεγάλο διάστημα, μπορεί να καταλάβει.
Αν κάποιος χαρακτήρας μπορεί να απομονώσει τα προσωπικά και να συγκεντρωθεί στο επαγγελματικό κομμάτι τότε θα βρει την εμπειρία, φοβερή. Για εμένα τα επαγγελματικά ήταν πολύ καλά, όμως προσωπικά ήταν δύσκολο.

Εκτός των άλλων στη Ρωσία πρέπει να γίνει και προσαρμογή στον καιρό γιατί εκεί που ήμουν είχε θερμοκρασίες -50. Το καλό είναι ότι η κυβέρνηση παρέχει 24ωρη θέρμανση σε όλους τους χώρους και ζεστό νερό”.

Για τις διαφορές του ρωσικού με το ελληνικό πρωτάθλημα: “Αγωνιστικά η διαφορά ήταν τεράστια στο θέμα του ρυθμού. Πρέπει να προσαρμοστείς σε ένα πιο δύσκολο μπάσκετ που χρειάζεται καλές επιστροφές. Γενικά δεν υπάρχει η παιδεία στη τακτική που έχουν οι Έλληνες παίκτες. Οι Ρώσοι υπερτερούν σε προσόντα και κατάρτιση αλλά σε τακτική είναι πιο πίσω. Αυτό δείχνει γιατί οι Έλληνες προπονητές πετυχαίνουν στο εξωτερικό. Ίσως να μην ήμαστε κορυφαίοι στο κόσμο στην εκμάθηση των βασικών αλλά στη τακτική πολύ καλοί.

Σε οργανωτικό επίπεδο το ρωσικό πρωτάθλημα δεν είναι τόσο υψηλό όσο το αγωνιστικό και τα μπάτζετ. Οι ομάδες στην οργάνωση έχουν πολλές αδυναμίες. Γενικά οι Ρώσοι δυσκολεύονται να πάρουν πρωτοβουλίες γιατί παλιά υπήρχε πολύ γραφειοκρατία και ζούσαν με το φόβο. Οργανωτικά δεν είναι σε καλή κατάσταση. Είναι νεόπλουτες ομάδες που έχουν δώσει χρήματα για παίκτες αλλά δεν έχουν επενδύσει σε στελέχη”.

Για το τοπικό Σεμινάριο που ξεκινάει σήμερα στο Ναύπλιο: “Είναι σπουδαίο να πηγαίνουν τα Σεμινάρια στην επαρχία διότι η πιο σημαντική δουλειά για το μπάσκετ μας είναι στη βάση. Όσο πιο καλοί προπονητές υπάρχουν στην επικράτεια και στις μικρές ηλικίες τόσο πιο στέρεο θα είναι το οικοδόμημα που έχουμε χτίσει. Βλέπουμε πλέον ότι ο καλύτερος δρόμος για το υψηλό επίπεδο είναι να παράγεις παίκτες”.

Για τα θέματα που θα αναλύσει: “Όπως είπα και πριν όσο καλύτεροι ήμαστε στη παραγωγή τόσο πιο καλά θα είναι για όλους μας. Αυτός είναι ο λόγος που διαλέγω στα Σεμινάρια να αναλύω τα βασικά του μπάσκετ. Προσπαθώ πάντα να απευθύνομαι σε όλο το φάσμα των προπονητών που δουλεύουν από τους αρχάριους μέχρι τους βετεράνους. Η φιλοσοφία μου για το μπάσκετ στηρίζεται στην καλή εκμάθηση των βασικών και σε ένα παιχνίδι απλό που βασίζεται στα βασικά. Το θέμα που θα αναπτύξω αφορά τη ντρίμπλα σε επίπεδο που φτάνει από τη βάση μέχρι την Ευρωλίγκα. Θα δείξω δηλαδή ασκήσεις και καταστάσεις που έχω χρησιμοποιήσει στο υψηλότερο επίπεδο. Θα είναι κάτι χρήσιμο για οποιοδήποτε δουλεύει σε οποιοδήποτε επίπεδο”.

Για το Διεθνές Σεμινάριο “Φαίδων Ματθαίου”: “Το Σεμινάριο είναι πολύ υψηλού επίπεδου γιατί και το πρωτάθλημα μας βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο. Χαίρομαι γιατί δίνεται η ευκαιρία σε Έλληνες προπονητές ανερχόμενους όπως οι κύριοι Φραγκιάς και Κουφός να έχουν βήμα. Αυτό ίσως γίνεται και από ανάγκη λόγω της οικονομικής κρίσης όμως είναι ένα από τα καλά. Οι κύριοι Ομπράντοβιτς και Ιτούδης δεν χρειάζονται τη δική μου άποψη. Όλοι ξέρουμε ότι είναι από τους πιο επιτυχημένους στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Είναι γεγονός ότι η μεγάλη διάρκεια του Παναθηναϊκού οφείλεται σε μεγάλου βαθμό στο προπονητικό τιμ. Αυτό είναι ένα παράδειγμα που πιστεύω ότι πολλές ομάδες θα προσπαθήσουν να αντιγράψουν.

Να πάρουν δηλαδή προπονητές με την προοπτικη να τους κρατήσουν για πολλά χρόνια προκειμένου να υπάρχει μία σταθερή φιλοσοφία. Από την άλλη ο Ολυμπιακός έδειξε ότι για να γίνεις κορυφαίος στην Ευρώπη δεν χρειάζεται το μεγαλύτερο μπάτζετ.

Όσον αφορά στον Τρινκιερί που είναι επίσης ομιλητής είναι ένας προπονητής που έχει πολλά καλά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα του φέτος ήταν πολύ καλή στην Ευρωλίγκα και προσωπικά έχω μεγάλη περιέργεια να παρακολουθήσω τι θα αναλύσει και πως”.