Ο Γιάννης Τσουμπρής, υπεύθυνος υποδομών της Ένωσης Τραχώνων Δία, βρέθηκε το διήμερο 9 και 10 Φεβρουαρίου στο Μιλάνο της Ιταλίας όπου παρακολούθησε σεμινάριο μικρών ηλικιών. Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για τις εντυπώσεις και τα όσα κράτησε από τις ομιλίες των Andrea Capobianco, Andrea Mennozi, Borja Comenge, Francesco Cuzzolin, Marco Crespi, Marco Sangeuttoli που ήταν οι ομιλητές.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τις εντυπώσεις του από το Σεμινάριο που έλαβε χώρα στο Μιλάνο: “Από το 1993 παρακολουθώ σεμινάρια του δικού μας Συνδέσμου. Αυτό που μου προκάλεσε εντύπωση στο σεμινάριο του Μιλάνο ήταν η οργάνωση στη συμμετοχή των προπονητών. Κάθε μήνα γίνονται περίπου 15 με 20 τοπικά σεμινάρια και κάθε προπονητής που συμμετέχει παίρνει ένα πόντο αξιολόγησης, ενώ αν το σεμινάριο είναι διεθνές όπως αυτό στο Μιλάνο τότε παίρνει 3 πόντους αξιολόγησης. Αυτοί οι πόντοι μαζεύονται και πρέπει να έχεις ένα συγκεκριμένο όριο πόντων για να μπορείς να προπονήσεις την επόμενη περίοδο. Οι προπονητές που έχουν μαζέψει τους περισσότερους πόντους βραβεύονται με διάφορα δώρα από τους χορηγούς.

Στο κομμάτι των ομιλιών όλα γίνονται όπως τα κάνουμε στην Ελλάδα. Υπήρχε μεταφραστής, ενώ κάθε ομιλητής είχε τη θεματολογία του και σε ηλεκτρονική μορφή που παρουσιαζόταν με προτζέκτρορα σε μία μεγάλη οθόνη είτε ως βίντεο είτε ως κείμενο. Στο τέλος του σεμιναρίου όλοι οι παρευρισκόμενοι πήραν ως δώρο τα 2 DVD του περσινού Διεθνούς Σεμιναρίου. Στο ένα υπήρχαν οι ομιλίες Ιταλών προπονητών, ενώ στο άλλο ήταν η ομιλία του Αμερικανού κόουτς, Κάνον Μπέικερ”.

Για τα θέματα που αναλύθηκαν: “Τα θέματα ήταν καθαρά τεχνικά και αφορούσαν τις μικρές ηλικίες. Όλοι επικεντρώθηκαν στον τρόπο που μαθαίνεις στα παιδιά τα βασικά όπως η πάσα, η ντρίπλα και το σουτ. Όλα αυτά τα βλέπαμε μέσα από συγκεκριμένο ασκησιολόγιο για κάθε ηλικία. Για εμένα το πιο σημαντικό είναι ότι αν είχαμε εμείς την δική τους οργάνωση στο ασκησιολόγιο και τις γηπεδικές εγκαταστάσεις θα είχαμε φοβερά αποτελέσματα. Θεωρώ ότι εμείς έχουμε περισσότερο ταλέντο οπότε αν συνδυάζαμε την οργάνωση τους με το δικό μας ταλέντο θα κάναμε μεγάλα πράγματα.

Κάτι που επίσης πρέπει να προσέξουμε είναι ότι στην Ελλάδα όταν τα παιδιά τελειώνουν από το παιδικό πάνε στο εφηβικό όπου ουσιαστικά αναμειγνύονται 3 ηλικιακές ομάδες. Στην Ιταλία και την Ισπανία κάθε ηλικία είναι ξεχωριστή έχοντας τρία τμήματα εφηβικού χωρισμένα ανά ηλικία. Από εκεί και πέρα έχουν πρωτάθλημα νέων και πρωτάθλημα δεύτερων αντρικών ομάδων”.

Για τον τρόπο δουλειά του στην ομάδα της Ένωσης Τραχώνων Δία Αλίμου: “Η διδασκαλία που κάνουμε αφορά να μάθουν τα παιδιά το μπάσκετ μέσα από το 1 εναντίον κανενός όσο και στο 1 εναντίον 1. Αυτή είναι η βάση της διδασκαλίας μας και βλέποντας την πρόοδο που δείχνουν τα παιδιά προχωράμε. Κάθε μήνα κάνουμε αξιολόγηση προόδου για όλα τα παιδιά. Είναι σημαντικότατο για εμένα ότι υπάρχει διοίκηση που πιστεύει πολύ στις υποδομές και οτιδήποτε χρειάζομαι το έχω χωρίς προβλήματα”.