Η άνοδος στην Α1 για πρώτη φορά στην ιστορία της αποτελεί την μεγαλύτερη επιτυχία της Τερψιθέας. Αν και νεοφώτιστη η ομάδα της Γλυφάδας έρχεται με στόχο να διαγράψει μία σημαντική πορεία στα σαλόνια της Α1 Γυναικών φιλοδοξώντας να εξελιχθεί σε μία παραδοσιακή δύναμη της κατηγορίας.

Ο τεχνικός που οδηγεί εκ του ασφαλούς την Τερψιθέα τα τελευταία έξι χρόνια, Στέφανος Παπασπυριδάκος, μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για την ξέφρενη πορεία της ομάδας του, το όραμα που υπάρχει αλλά και για τις ηθικές… εκπτώσεις που δεν πρόκειται ποτέ να κάνει.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για την άνοδο της Τερψιθέας στην Α1: “Ξεκινήσαμε με στόχο να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με την περυσινή χρονιά και να καταφέρουμε να μπούμε τετράδα. Άλλωστε υπήρχαν δύο μεγάλα φαβορί για την άνοδο με μεγάλα μπάτζετ και καλή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα και εννοώ τον Πρωτέα και το Ελληνικό.

Στόχος ήταν να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα είχε έναν βασικό κορμό ώστε να διεκδικούσε τα επόμενα χρόνια την άνοδο στην Α1 κατηγορία. Τελικά η άνοδος ήρθε φέτος. Το καλό κλίμα, η διάθεση και η νοοτροπία των κοριτσιών για δουλειά, καθώς και η σταθερή αρωγή της διοίκησης ήταν πιστεύω οι καταλυτικοί παράγοντες για να επιτευχθεί αυτή η άνοδος“.

Για τις συνεχόμενες ανόδους της Τερψιθέας: “Στην Τερψιθέα όλα αυτά τα χρόνια ακολουθούμε δικό μας μπασκετικό μοντέλο. Ποτέ κανείς δε μας επέβαλλε τίποτα και όλοι στη διοίκηση σέβονταν τη γνώμη μας. Ήμασταν ελεύθεροι να ακολουθούμε το πλάνο μας, χωρίς πιέσεις και φόβο όπως γίνεται σε κάποιες ομάδες που δυστυχώς οι παράγοντες νομίζουν ότι είναι και προπονητές.

Μαζί με τους συνεργάτες μου δουλέψαμε σκληρά στην ομάδα έχοντας ως πρωταρχικό κριτήριο την αγάπη μας για το άθλημα. Οι άνοδοι και οι επιτυχίες ήρθαν πιο γρήγορα σε σχέση με τον αρχικό μας σχεδιασμό, αλλά αν επαναπαυτείς και μείνεις σε αυτές το ίδιο γρήγορα μπορούν να έρθουν και οι αποτυχίες”.

Για το όραμα που υπάρχει για αυτή την ομάδα: “Οι 3 νέοι άνθρωποι, που ανέλαβαν την τύχη της ομάδας φέτος έχουν φρέσκες ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν πολύ την Τερψιθέα και κατ’ επέκταση το γυναικείο μπάσκετ. Σε συνεργασία με τη διοίκηση αποφασίσαμε να κάνουμε σταθερά βήματα ώστε η ομάδα να παραμείνει στην κατηγορία αρχικά και σιγά σιγά στο άμεσο μέλλον να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο. Άλλωστε θεωρώ ότι ο χρόνος είναι με το μέρος μας.

Ανεβήκαμε στην Α1, δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ σε κανέναν και θα κυνηγήσουμε να διατηρήσουμε αυτό το υγιές και αξιοπρεπές προφίλ της ομάδας. Δεν μας ενδιαφέρει η πρόσκαιρη επιτυχία. Τον σεβασμό τον κερδίσαμε μέσα από τη δουλειά μας και το ήθος μας και αυτό δεν θα το αλλάξουμε με τίποτα! Εμείς προσφέρουμε σε κάθε παίκτρια την ευκαιρία σε ένα υγιές, ευχάριστο και οικογενειακό περιβάλλον να δουλέψει, να βελτιωθεί και να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με το μπασκετικό κομμάτι.

Είμαστε απόλυτα συνεπείς και ξεκάθαροι απέναντί τους παρ’ ότι οι εποχές είναι πολύ δύσκολες και γνωρίζουμε ότι στις περισσότερες ομάδες τα προβλήματα είναι πολλά. Όμως, όσες έρχονται στην ομάδα οφείλουν να παίζουν πρώτα απ’ όλα για το σύνολο και την συμπαίκτριά τους και μετά για τον εαυτό τους. Όποια βλέπει την ομάδα μόνο ως ευκαιρία για προσωπική προβολή και διάκριση, αυτόματα θα τίθεται εκτός ομάδας αφού δεν ταιριάζει στην φιλοσοφία μας“.

Για τα πράγματα που πιστεύει ότι έχει να προσφέρει η Τερψιθέα στο γυναικείο μπάσκετ: “Η ομάδα μετράει μόλις έξι χρόνια ζωής από την επανίδρυσή του τμήματος. Άρα σε πρώτη φάση θα πρέπει να καθιερωθεί στο γυναικείο μπάσκετ. Από εκεί και πέρα μακάρι η πορεία της να μην έχει ταβάνι. Μακάρι να μπορέσει να ανταγωνίζεται κάποια στιγμή τις μεγάλες ομάδες και γιατί όχι να κάνει κάποτε και μια ευρωπαϊκή πορεία. Αν βρεθούν 3-4 τέτοιες ομάδες με ευρωπαϊκή προοπτική, τότε αυτόματα ο ανταγωνισμός και το επίπεδο στο γυναικείο μπάσκετ θα είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο, ώστε να έχει ένα καλύτερο μέλλον το άθλημα στη χώρα μας”.

Για το μεταγραφικό σχεδιασμό της νέας σεζόν: “Αποκτήσαμε ήδη δύο νεαρές διεθνείς παίκτριες που αποτελούν το μέλλον της Εθνικής ομάδας στη θέση που αγωνίζονται, την Άννα Σπυριδοπούλου και την Φαίδρα Σκιαδοπούλου οι οποίες αγαπούν το μπάσκετ και έχουν μεγάλη διάθεση για δουλειά. Θα κάνουμε άλλες 2-3 μεταγραφές αλλά με μοναδικό κριτήριο να πάρουμε παίκτριες που ταιριάζουν στην φιλοσοφία της ομάδας και στη δική μας. Άλλωστε γι’ αυτό το λόγο κρατήσαμε και το βασικό μας κορμό”.

Για τους στόχους που θέτει σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο από εδώ και πέρα: “Η ομάδα θα πρέπει να παραμείνει στην κατηγορία και να μπορέσει να τερματίσει όσο πιο ψηλά γίνεται, ώστε την επόμενη χρονιά να πάει για κάτι καλύτερο. Πάντα στην Τερψιθέα θέλαμε η επόμενη χρονιά να είναι καλύτερη της προηγούμενης. Φέτος σε πρώτη φάση θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ομάδα ανταγωνιστική που θα τη σέβονται οι αντίπαλοί της.

Προσωπικά δεν βλέπω τον χώρο ως μια μάχη επιβίωσης. Είμαι στο μπάσκετ γιατί το αγαπώ και μου αρέσει αυτό που κάνω. Βέβαια το μπάσκετ είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας και εκεί για να επιβιώσεις ή να διακριθείς χρειάζεται πολλές φορές να ακολουθείς πορείες πέρα από τις αρχές και τις αξίες σου. Αν το κάνω αυτό στο χώρο, σημαίνει ότι θα έχουν αλλοιωθεί τα πιστεύω μου, άρα θα είμαι μέρος της θλιβερής πλευράς του συστήματος. Παρόλο που είμαι νεαρός στην ηλικία θα είμαι απέναντι σε κάθε τι που θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα μου. Αν δεν τα καταφέρω, θα φύγω από το χώρο με βαριά καρδιά, αλλά καθαρή συνείδηση.

Οι φιλοδοξίες και οι στόχοι εξέλιξης ενός προπονητή πρέπει να υπάρχουν, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται αυτοσκοπός. Εκεί μπορεί να χαθεί το παιχνίδι. Ο προπονητής κατά την άποψη μου, για να πετύχει του στόχους του θα πρέπει να λειτουργεί σαν να είναι η πρώτη του μέρα στη δουλειά.

Με το Μάριο (Μπορίνο) που δημιουργήσαμε την ομάδα αυτή πριν 6 χρόνια και τον Τάκη (Οικονομόπουλο) που ήρθε 3 χρόνια μετά είμαστε πρώτα από όλα φίλοι και μετά συνεργάτες. Μαζί δουλεύουμε και μαζί θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, αφού ο ένας συμπληρώνει τον άλλο.

Τέλος ένας άνθρωπος που προστέθηκε στην Τερψιθέα και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή της εικόνας της ομάδας προς το καλύτερο είναι ο γυμναστής μας, ο Χρήστος Βαρατάσης. Καταξιωμένος στο χώρο και ο επαγγελματισμός του, η επιστημονική δουλειά του και το ήθος του έδωσαν άλλο αέρα στην ομάδα σε όλους τους τομείς. Έχουμε άψογη συνεργασία και αλληλοσεβασμό όλοι στο προπονητικό team και νομίζω ότι αυτό πέρασε και στις παίκτριες μας”.