Στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης μίλησε ο Σούλης Μαρκόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό όσο και στην κατάσταση του ελληνικού μπάσκετ την επόμενη σεζόν. Παράλληλα, ο έμπειρος τεχνικός του ΠΑΟΚ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την διεξαγωγή του ετήσιου διεθνούς σεμιναρίου που θα φιλοξενηθεί φέτος στη Θεσσαλονίκη.

 

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τους τελικούς της Α1 που βρήκαν πρωταθλητή τον Ολυμπιακό:

“Ο Ολυμπιακός ήταν η πιο σταθερή ομάδα. Έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ μετά τον Ιανουάριο που προστέθηκαν Λο και Ντόρσεϊ. Ήξερε τι ήθελε μέσα στο γήπεδο, παίζοντας σκληρή άμυνα, με ενέργεια και εξαιρετική αντίδραση στο transition. Σε μικρά διαστήματα είχε τη δυνατότητα να αλλάζει τα σκορ παίρνοντας αυτοπεποίθηση και δημιουργώντας πρόβλημα ψυχολογίας στην αντίπαλη ομάδα.

Όσον αφορά τη σειρά των τελικών έγιναν πέντε ωραία παιχνίδια. Ο Ολυμπιακός τα παιχνίδια που κέρδισε μέσα στην έδρα του έδειξε να τα παίρνει με μεγαλύτερη άνεση σε σχέση με αυτά που πήρε ο Παναθηναϊκός. Γενικά παρακολουθήσαμε μπάσκετ υψηλής ποιότητας από ομάδες που δεν κλείστηκαν στο καβούκι τους αλλά προσπάθησαν να τρέξουν και να προσφέρουν ωραίο θέαμα κάτι που ήταν πολύ καλό για το ελληνικό μπάσκετ”.

Για το ελληνικό πρωτάθλημα τη νέα σεζόν:

“Όταν διαθέτεις δύο από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, οι οποίες φτάνουν μέχρι το Final 4 της Ευρωλίγκα τότε σημαίνει πολλά για τις υπόλποιες ομάδες που προσπαθούν αν τις ανταγωνιστούν παρότι υπάρχει διαφορά δυναμικότητας. Το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να μην είχε πολύ ποιοτικές ομάδες αλλά ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστικό από τις θέσεις τρία και κάτω, καθώς καμία δεν ήταν σίγουρη ότι θα κερδίσει την επόμενη αγωνιστική. Κάτι ανάλογο περιμένω και του χρόνου, καθώς δεν φαίνεται πως αλλάζει κάτι προς το καλύτερο.

Η οικονομική κρίση έχει φέρει αλλοιώσεις στην Α1 και σε συνδυασμό με το ότι πολλές ομάδες αντιμετωπίσουν παλιότερα χρέη δεν τις αφήνει να κάνουν τον προγραμματισμό που θέλουν. Αυτό ίσως είναι μία ευκαιρία για να αλλάξει η νοοτροπία που υπήρχε. Βλέποντας τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό που έχουν πολλά ελληνόπουλα πρέπει να αρχίσουμε να φτιάχνουμε πιο ελληνικές ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο και θα μειωθούν τα οικονομικά προβλήματα και οι Έλληνες παίκτες θα πάρουν ευκαιρίες για να δείξουν αν μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο. Πλέον είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να βγάλουμε νέα παιδιά για να μας βοηθήσουν και να κρατήσουμε ψηλά το μπάσκετ”.

Για το Διεθνές Σεμινάριο “Φαίδων Ματθαίου” που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη:

“Είναι από τα κορυφαία στην Ευρώπη και πώς όχι άλλωστε από τη στιγμή που μιλάνε προπονητές εγνωσμένης αξίας; Προπονητές όπως οι κύριοι Ομπράντοβιτς, Τρινκερί, Ιτούδης και οι κύριοι Φραγκιάς, Κουφός που έκαναν αίσθηση με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν ομάδες τους δίνουν μεγάλη βαρύτητα και οντότητα στο Σεμινάριο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έρχεται πολύς κόσμος από το εξωτερικό για να παρακολουθήσει αυτά που θα μας πουν. Ο κύριος Ομπράντοβιτς είναι πολλά χρόνια στην Ελλάδα με γνωστά αποτελέσματα. Είναι ένας πόλος έλξης για όλους, καθώς άπαντες θέλουν να ακούσουν πως εργάζεται και τις ιδέες που έχει πάνω στο άθλημα. Αξίζουν συγχαρητήρια στη διοίκηση του Συνδέσμου που κατάφερε να κλείσει αυτούς τους προπονητές”.

Για την οργάνωση του Σεμιναρίου:

“Το γήπεδο της ΧΑΝΘ είναι καινούριο και θα το χαρακτήριζα ειδικό για σεμινάρια που θα το ευχαριστηθεί ο κόσμος. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα συστήματα θα λειτουργήσουν τέλεια για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. Η ομάδα επίδειξης θα προσπαθήσει να φέρει εις πέρας τις εντολές για να βοηθήσει το κοινό να οπτικοποιήσει τα όσα λένε οι ομιλητές. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά.

Το γήπεδο είναι στο κέντρο της πόλης και είναι εύκολα προσβάσιμο. Νομίζω ότι όλους τους Έλληνες και ξένους προπονητές που θέλουν να μάθουν και να ανταλλάξουν γνώμες τους περιμένει ένα τριήμερο ζωηρό και ζωντανό”.