Λίγες μέρες μετά το ξαφνικό διαζύγιο με τον κόουτς Φιλκίνη, ο ΑΓΣΙ τα βρήκε σε όλα με τον Σέρβο Marko Milovic για να αναλάβει χρέη προπονητή στη νέα αγωνιστική περίοδο στον κόσμο του Βορρά της Β’ Εθνικής.

Ωστόσο, ο ΣΕΠΚ απέστειλε ειδική επιστολή στη γενική αρχή της ομάδας από τα Ιωάννινα, όπου εμμέσως πλην σαφώς χαρακτηρίζει ως «άκυρη» την εν λόγω… μεταγραφή, καθότι -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αλλοδαποί τεχνικοί επιτρέπονται μονάχα σε συλλόγους της Basket League!

Αναλυτικά όσα αναφέρει η επιστολή:

Έχοντας λάβει γνώση της ανακοίνωσής σας περί συνεργασίας της ομάδος σας με το Σέρβο προπονητή Μarko Milovic σας ενημερώνουμε ότι για τους αλλοδαπούς προπονητές και για την απασχόλησή τους στη χώρα μας ισχύουν τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.2725/99) και τον Κανονισμό Προπονητών Καλαθοσφαίρισης (Υ.Α. 11671/2005), η πρόσληψη αλλοδαπού προπονητή καλαθοσφαίρισης επιτρέπεται μόνο από τις ΚΑΕ, αποκλειστικά για την ανδρική τους ομάδα που μετέχει στο πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας και στην εκάστοτε ανώτατη επαγγελματική κατηγορία, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που τίθενται στις σχετικές ως άνω διατάξεις.

Στις ομάδες των λοιπών κατηγοριών και πρωταθλημάτων δεν επιτρέπεται η απασχόληση αλλοδαπού προπονητή.

Όσον αφορά στη κάρτα FIBA LICENCE ισχύουν τα ακόλουθα:

Η κάρτα που χορηγείται σε προπονητές από αρμόδιους φορείς της FIBA ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΑ την αναγκαιότητα κατοχής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και δελτίου ταυτότητας προπονητή καλαθοσφαίρισης, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον ίδιο τον κανονισμό της FIBA.

Συγκεκριμένα στην παράγραφο 112 του κεφαλαίου 4 (NATIONAL LICENCES OF COACHES) του εσωτερικού κανονισμού της FIBA (FIBAN INTERNAL REGULATIONS- BOOK 3), υπάρχει σαφής αναφορά μεταξύ άλλων και για την υποχρέωση κάθε κράτους και των αθλητικών φορέων του να έχουν συγκεκριμένο σύστημα αδειοδότησης των προπονητών, σύστημα αξιολόγησης και βαθμίδες προπονητών σύμφωνα με το σύστημα κάθε χώρας.

Ως εκ τούτου, η κάρτα προπονητή που χορηγεί η FIBA εκδίδεται για συγκεκριμένο σκοπό δεν υποκαθιστά την άδεια ασκήσεως προπονητή και το δελτίο προπονητή καλαθοσφαίρισης όπως χορηγούνται και προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία, η δε συγκεκριμένη κάρτα δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή ως στοιχείο νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος προπονητή στη χώρα μας.

Μετά τιμής,

Για τον ΣΕΠΚ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ”.